E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı Köşesi QNB Finans Finansal Kiralama ve Naturelgaz sorusu---

QNB Finans Finansal Kiralama ve Naturelgaz sorusu

 QNB Finans Finansal Kiralama ve Naturelgaz sorusu
15 Eylül 2023 - 09:00 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

SON SERMAYE ARTIRIMI 2009 YILINDA

SORU-QNBFL en son ne zaman sermaye artışı gerçekleştirdi? Bu konuda bilgi almamız mümkün mü?

Yıldırım Mert

CEVAP- Firmalar gerek duymaları halinde sermaye artırımına gidebilirler. Sermaye artırımı iç kaynaklardan ya da elde edilen kârdan olabileceği gibi nakit karşılığı gerçekleştirilmesi de mümkündür. Firmanın elindeki kaynağı sermayesine ilave ederek gerçekleştirdiği sermaye artırımı bedelsiz sermaye artırımı olarak ifade edilirken bu şekildeki sermaye artırımı üstü örtülü bir temettü ödemesi olarak nitelendirenlerin olduğunu not etmek gerekir. Nihayetinde hissedarın elindeki pay miktarı bedelsiz olarak artmaktadır. Öte yandan kimi zaman da ortaklardan nakit alınarak sermaye artırımına gidilir ki bu halde de bedelli sermaye artırımından bahsedilecektir. Bu tür durumlar firmaların mali yapılarını güçlendirmek ya da hedefledikleri bir yatırıma kaynak bulabilmek gayesi ile gündeme gelir. QNB Finans Finansal Kiralama, 1993 yılından bu yana borsada işlem görüyor. Geçen zaman diliminde 13 defa bedelsiz sermaye artırımına giderken bir kez da bedelli sermaye artırımında bulundu. Aynı süre zarfında dört defa da ortaklarına nakit temettü ödemesi yaptı. Şirketin tek gerçekleştirdiği bedelli sermaye artırımı ise 1994 yılında gerçekleşti. Son bedelsiz sermaye artırımına ise 2009 yılında gitti. Şirket 2009 yılından bu yana ne sermaye artırımı ne de temettü ödemesinde bulundu. Geride kalan beş yılda da kârını sürekli büyüttüğü gözleniyor. Son açıkladığı 2023 altı aylık mali dönemde de kârdaki artış devam etti. Bununla birlikte alınmış bir bedelsiz ya da nakit temettü ödeme kararı bulunmuyor.

GELİRDE ZAYIFLAMA KÂRI BASKILADI

SORU- Naturelgaz’ın önümüzdeki süreçte performans sizce nasıl olur?

Serkan Yıldız

CEVAP-Hisse senetleriyle ilgili beklentilerin kısa zaman aralığında sıkışmaması gerekir. Bu itibarla günlük ya da aylık beklentiler yerine uzun zaman dilimlerini kapsayan sürelere göre hedefler belirlemeli. Nihayetinde borsanın bir yatırım mecrası olduğu gözden kaçırılmamalı. Yatırım günübirlik inen ya da çıkan hisseleri takip etmekten ziyade değerini büyüten şirketleri tespit etmeyi gerektirir. Bunun manası da gelir ve kârını büyüten şirketlerin tespit edilmesinden geçer. Bu bağlamda önümüzdeki yıllar için cazip sektörlerden birisinin enerji olduğunu not etmek gerekiyor. Kuşkusuz enerji şirketleri içinde de büyüme performansını sağlayan şirketlerin yatırımcısına kazandıracağını rekabete ayak uyduramayanların ise bir süre yükselse de devamını getirmekte zorlanacağını not etmek gerekiyor. Naturelgaz, Nisan 2021’de borsaya gelen şirketlerden. Firma, 1 Nisan 2021 günü 3,95 TL tavandan ilk açılışını yaparken sonrasında Aralık 2022’de tepe seviyesi 25,81 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde de 18,10 TL’den işlem görüyor.  Geride kalan zaman diliminde fiyatını yüzde 358 oranında artırdı. Kuşkusuz hissenin performansında içinde yer aldığı enerji sektörünün etkisinin önemli bir payı var. Diğer taraftan mali yapısı incelendiğinde yılın altı aylık döneminde cirosunu yüzde 21,1 oranında gerilettiğini gözlemekteyiz. Cirodaki zayıf artışa ilave olarak maliyetlerin daha hızlı büyümesi şirketin kârı üzerinde baskıya yol açtı. Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise büyük ortağı Global Yatırım’ın sermayenin yüzde 10’una denk gelen payı satacak olmasıyla ilgili. Bir hisse için satış bedeli 16,50 TL olarak belirlenirken alıcıların 23 fon olması dikkat çeken husus oldu. 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (15/09/2023)

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

SPK bu hafta 3 şirketin bedelsizini onayladı

BİST'ten 4 hisseye açığa satış ve kredili işlem yasağı

SPK'dan DMR Unlu Mamuller'in halka arzına onay

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 22,00
En Yüksek: 22,30
En Düşük: 20,36
Değişim 8,16 %
FK: 26,22
PD / DD: 1,08
İşlem Hacmi 113.062.203
Toplam Adet: 5.316.647
Ağırlıklı Ort.: 21,08
Son Değer: 144,70
En Yüksek: 155,00
En Düşük: 149,40
Değişim -3,15 %
FK: 20,19
PD / DD: 6,79
İşlem Hacmi 7.897.292
Toplam Adet: 51.065
Ağırlıklı Ort.: 143,70
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu15 Eylül 2023 10:08

    Ntgaz ın satış hacimleri istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Zaten bulunduğu pazarın %32 lik payı ile pazar lideridir. Cirosunun düşme sebebi doğalgaz fiyatlarındaki gerilemedir.