E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell faiz indirimlerini masada bıraktı---

Powell faiz indirimlerini masada bıraktı

Powell faiz indirimlerini masada bıraktı
08 Mart 2024 - 08:55 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Washington’da Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Senatosu komitesine, ABD merkez bankasının enflasyonun %2 hedefine doğru düşeceğinden ve bunun faiz indirimlerini mümkün kılacağından “çok uzak olmadığını söyleyince, yatırımcıların Haziran ayında ilk faiz indirimine ilişkin umutları güçlendi ve Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi huzurunda yaptığı konuşmayla başlayan Kongre ifadelerine giden günlerde bocalayan hisse senedi endekslerini destekledi.

Powell “esasen bu yıl için faiz indirimlerini masada bıraktı. Piyasaların duymak istediği şey buydu”.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, işgücü piyasası gevşemeye devam ederken işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı da değişmedi. Wall Street yükselişe geçti; S&P 500 %1 artışla rekor bir kapanışa ulaşırken, Nasdaq kompoziti %1,5 yükselişle tamamladı.

Asya borsaları da bu sabah küresel piyasaları takip ederek yedi ayın zirvesine yükseldi; yatırımcıların büyük merkez bankalarının öncülüğünde yakın bir faiz indirimi döngüsü beklentisini memnuniyetle karşılamasının, doları ve Hazine tahvil getirilerini baskı altında tutması ana etmenler.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) nihayet bu ay negatif faiz oranlarından çıkabileceği yönündeki beklentiler artarken, Japonya aykırı bir değer olmaya devam etti. Bu durum yen altında bir ateş yaktı ve yurt içi tahvil getirilerinin artmasına neden oldu

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi, Ağustos ayından bu yana en güçlü seviyesi olan 538,47 puana yükseldi.

Tipik olarak kısa vadeli faiz beklentilerini yansıtan iki yıllık ABD Hazine tahvili getirisi, yatırımcıların Fed’in yakında faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentilerinin artmasıyla   %4,499 ile bir ayın en düşük seviyesine geriledi. Gösterge 10 yıllık getiri en son %4,0923 seviyesindeydi.

Şimdi dikkatler, özellikle piyasaları şaşkına çeviren Ocak ayındaki patlama yaratan istihdam raporunun ardından, ABD faiz görünümüne ilişkin daha fazla ipucu için bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam raporuna çevrildi. Sıcak tarım dışı istihdam verileri alırsak ve ardından beklenenden daha sıcak bir TÜFE gelirse, bu durum hisse senedi piyasalarında, altın, bitcoin gibi varlıklarda ve ardından döviz piyasalarında çok çok hızlı bir şekilde çözülebilir.

Bu arada, Fed’in genişlemeye başlayacağına dair beklentiler doların genel anlamda zayıflamasına neden oldu ve euro karşısında yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine 1,0956’ dolara kadar yükseldikten sonra 1,0948 dolarda işlem görmekte.

Emtia piyasalarında Brent varil başına 83,27 dolara yükselirken, ABD ham petrolü varil başına 79,33 dolara ulaştı.

Spot altın, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.164 dolara dokunduktan sonra %0,1 düşerek ons ​​başına 2.157 dolara geriledi; Fed’in yakın zamanda bir gevşeme döngüsü beklentisi getirisi olmayan altının cazibesini artırdı.

Fed Başkanı Powell'dan faiz indirimi açıklaması

 

Powell'dan gevşeme için sabır mesajı

 

Fed yetkilisinden faiz indirimi mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)