E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPortföylerde spekülatif hisselere yer var mı?---

Portföylerde spekülatif hisselere yer var mı?

Portföylerde spekülatif hisselere yer var mı?
29 Ağustos 2022 - 15:30 borsagundem.com

Wharton Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel volatilitesi yüksek hisse senetlerinin portföylerdeki sınırını açıkladı. Siegel’a göre genç yatırımcılar portföylerinin %15’inden fazlasını bu hisselere kaydırmamalı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Bed Bath & Beyond ve AMC gibi spekülatif hisse senetleri yeniden olağanüstü hareketliliklere sahne oluyor. Birçok yatırımcıysa bu hisse senetlerinden vazgeçmemekte kararlı.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel bu tür volatilitesi yüksek hisse senetlerine yatırım yapmanın kumar araçları haline geldiğini belirtiyor. Ancak Siegel’e göre, bu tür spekülatif yatırımlar genç yatırımcıların portföyünde küçük bir yer tutabilir.

Fortune’un haberine göre Siegel katıldığı bir podcast programında spekülatif hisse senetleri tercihine ilişkin yorumlarda bulundu. Siegel, “AMC, Bed Bath & Beyond, GameStop'u ele alalım. Toplam piyasa değerleri nedir? Hisselerinin %1’i yarısı veya daha bile azı. Birkaç spekülatif hisse daha ekleseniz bile, hala piyasasının kesinlikle sonsuz küçük bir bölümünü elde ediyorsunuz” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında Bed Bath & Bath hisseleri ağustos ayının başından 17 Ağustos tarihine kadar %300 yükseldi. Ancak şirketin hayal kırıklığı yaratan bilançosu bu tablonun tersine dönmesine yol açtı. 385 milyon dolar net zarar açıklayan perakende şirketin CEO’su Mark Tritton istifa etti. Banyo araçları, ev tekstil ürünleri, mutfak araç gereçleri gibi ürünlerin perakende satışını yapan şirketin geleceğine yönelik belirsizlik hisse senetlerine de yansıdı. Hisseler 17 Ağustos tarihinden bu yana %50’nin üzerinde değer kaybetti.

Siegel bu gibi hisse senetlerindeki volatiliteye dikkat çekerek, “Şimdilik bu yatırımlarda çok fazla havai fişek varmış gibi görünebilirler. Zira çok fazla hareket var. Eğer kumar oynuyorsanız ve bundan hoşlanıyorsanız, bu hisselere gidin. Bir yıl önce, biraz muhafazakar bir şekilde, uzun vadeli yatırımcılara ödül vereceklerini sanmıyorum demiştim. Bu hisseler her şeyden çok kumar araçlarıdır” ifadelerine yer verdi.

Ünlü ekonomist özellikle genç yatırımcıların bu tür hisse senetlerinden kesinlikle uzak durması gerektiğini düşünmüyor. Siegel, “Her zaman genç insanlara bu tür hisselere yatırım yapmak istiyorlarsa portföylerinin %10’u ila %15 arasında ayırmalarını tavsiye ediyorum. Ancak diğer %85’lik kısmını uzun vadeli endeks fonlarına yatırmanız sonunda bir yetişkin olduğunuz anlamına gelecektir” dedi.

Siegel, “Sonunda yetişkin olacaksınız dediğimde bu yatırımları değersizleştirmek istemiyorum. Zira bu yatırımları yapanların bazıları yetişkin. Bununla birlikte bazı insanlar bu piyasalarda nasıl oynamaları gerektiğini biliyor” dedi. Borsa uzmanı, “Ben kendi oluma dahi bir miktar bu hisselerle oynamasını söylüyorum. Ancak, inanılmaz derecede fazla paranız olmadıkça ve bunun %80'ini kaybetmeyi göze almadıkça, portföyünüzün büyük bir bölümünü bu hisselerden oluşturmayın” tavsiyesinde bulundu.

FED’den ne bekliyor?

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası hakkında da konuşan Siegel FED yönetiminin yapması gereken şeyleri yapmadığını söyledi. Finans profesörü, “Bu noktada, yapmaları gereken şeyin biraz daha az agresif tarafta olduğunu düşünüyorum. Yeni veriler geldiğinde tablo değişebilir olsa da şu ana kadar sahip olduğumuz veriler göz önüne alındığında yıl sonuna kadar 100 baz puandan fazla gitmeleri gerektiğini düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

Siegel, “Şimdi birçok insan bu tavsiyeme şaşıracaktır. Zira yıl başından itibaren kesinlikle bir süper şahindim ve enflasyon hakkında muhtemelen diğer tahmincilerden veya ekonomistlerden daha erken uyarılarda bulundum. Şu anda daha parlak taraftan tavsiye vermememin sebebi, sahadaki enflasyona baktığımda, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan resmi istatistiklere değil, aktif piyasalarda, fiyatların her gün belirlendiği piyasalarda, emtia piyasalarında, enerji piyasalarında ve hatta konut piyasasında neler olup bittiğine baktığımda aslında fiyatların düştüğünü görmemdir” açıklamasında bulundu.

Küresel yatırımcılar euroya cephe aldı

 

Haftaya Jackson Hole etkileri ile başlayacağız

 

Jackson Hole sonrası piyasalar yeni haftada negatif

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)