E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKüresel yatırımcılar euroya cephe aldı---

Küresel yatırımcılar euroya cephe aldı

Küresel yatırımcılar euroya cephe aldı
29 Ağustos 2022 - 11:32 borsagundem.com

Yatırımcıların euro karşısındaki açığa satış pozisyonları pandemiden bu yana rekor seviyeye ulaştı. Euro karşısında biriken yatırımcılar doların da güçlenmesine sebep oluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması Avrupa’nın resesyona sürükleneceği endişelerini artırıyor. Yatırımcılar, euronun değerinin düşeceğine yönelik iddiaları, iki yıl önce pandeminin Avrupa'yı vurmasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Financial Times’ın haberine göre euroyu karşısındaki yatırımlar aynı zamanda ABD Doları’nda da yükseliş eğilimine yol açıyor. Cuma günü ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da faiz artışlarına devam edeceği mesajı da doların küresel piyasalarda euro karşısındaki yükselişini devam ettireceği şeklinde algılandı.

Resesyon tehdidinin yanı sıra Avrupa ekonomileri aynı zamanda yükselen fiyatlarla da mücadele ediyor. Hafta sonu Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel ve Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau Avrupa’nın beklenenden daha uzun bir süre para politikasını sıkı tutulmak zorunda kalınabileceğini açıkladı.

Spekülatörler de euro üzerinde net açığa satış pozisyonları oluşturdu. ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun Cuma günü açıkladığı verilere göre, 23 Ağustos’a kadar olan hafta boyunca 44.100 açığa satış işlemi gerçekleştirildi. Bir önceki haftanın aynı döneminde ise bu rakam 42.800’dü.

Söz konusu rakamlar başlangıcından bu yana euro karşısındaki en büyük açığa satış pozisyonlarını işaret ediyor. Pandemi döneminde ise açığa satışı gösteren vadeli kontratlar Euro Bölgesi genelinde Mart 2020’nin ilk haftasında 86.700’e ulaşmış ve II. Dünya Savaşı sonrası rekoru göstermişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, euro yıl boyunca %15 değer kaybederek ABD Doları’ndan daha düşük değerde bir para birimi haline geldi. Rusya’nın enerji arzını kısması korkusu geçtiğimiz hafta toptan doğalgaz ve elektrik fiyatlarını Avrupa’da tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı ve bu durum euronun son 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

TD Menkul Kıymetler Döviz Stratejileri Küresel Başkanı Mark McCormick konuyla ilgili açıklamasında, “Euro şu anda sadece Avrupa enerji şokunun bir fonksiyonu niteliğinde. Önümüzdeki birkaç hafta için en büyük itici güç, Kuzey Akım 1 ve artan doğalgaz fiyatlarında neler olacağıdır” ifadelerine yer verdi.

McCormick TD’nin euro karşısında açığa satış pozisyonuna girdiğinde ticaretin fiyatının 103,45 dolar seviyesinde olduğunu ve son dönemde euronun değerinin dolar karşısında eşitlenmesiyle şirketin bu ticaretten kâr elde ettiğini söyledi.

Yükselen doğalgaz fiyatları, yatırımcıları enflasyonun ne kadar süre yüksek kalabileceğini yeniden değerlendirmeye sevk etti. Enerji fiyatları aynı zamanda gübre üretiminden cam yapımına kadar olan birçok sektörde Euro Bölgesi ekonomisini sert bir şekilde vurabilir.

Morgan Stanley G10 Ülkeleri Döviz Stratejileri Başkanı David Adams euro karşısındaki açığa satış yatırımlarının doları “fırtınadaki güvenli liman” haline getirdiğini söyledi. Adams ayrıca ABD’nin doğalgaz krizine dahil olmadığına da dikkat çekti.

Zayıf euro enflasyonu da körüklüyor ve enerji de dahil olmak üzere Avrupa’da ithalatın fiyatını da artırıyor. Ekonomistler, Çarşamba günü açıklanacak Euro Bölgesi tüketici fiyatlarının Ağustos ayına kadar geçen yıl boyunca yüzde 9'luk rekor bir oranda artmasını bekliyor.

Bazı ECB yetkilileri enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını artırma hızını yükseltmeyi öneriyor. Bu plana göre 8 Eylül’deki para politikası toplantısında yüzde 0,75 puanlık bir faiz artışı değerlendirilebilir. ECB üyesi Schnabel enflasyonu dizginlemek için önceki sıkılaştırma politikası dönemlerinden daha büyük bir ‘fedakarlık’ gerekeceğini söyledi.

Altın yeni haftada değer kaybında

 

Emtiada yukarı yönlü seyir izlendi

 

Dolar/TL 2022'nin zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Avrupa çarkları zayıflıyor giderek29 Ağustos 2022 16:26

    Avrupa ekonomisi dogalgaz, petrol ve enerji krizine çözüm bulamadığı için ticareti giderek düşüş gösterecek. Bunlar karşısında büyüme durma noktasına gelebilir. Giderleri artiyor. Dogalgaz fiyati yukseliyor. Enflasyon artiyor. Dolayısıyla büyüme olmayan yerde yatırımcı kaçar zaten. Gelişen ülkelere yada daha sağlam piyasalara yönelecektir. Bizim piyasada büyüyen sektörler var. Bunlari alıyor olabilirler

  • Murat29 Ağustos 2022 12:22

    Soros bir zamanlar sterline karşı operasyon çekmişti.... Pasta küçülünce birbirlerini yemekten çekinmezler.... düşen Euro'ya bir tekme de batılı köpekbalıkları vuracak...kan kokusunu aldılar...