E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasaların yol haritası Powell’da---

Piyasaların yol haritası Powell’da

Piyasaların yol haritası Powell’da
13 Haziran 2022 - 13:56 borsagundem.com

Küresel piyasalar Powell’ın iki dudağının arasına kilitlendi. Haziran ayında 50 baz puanlık faiz artışı neredeyse kesin gözükse de yatırımcılar Powell’ın Çarşamba günü yapacağı açıklamada Eylül ayına ilişkin sinyalleri arayacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) Çarşamba günü açıklayacağı faiz kararına kilitlenmiş durumda. İki gün sürecek para politikası toplantısının ardından FED Başkanı Jerome Powell’ın piyasalara ilişkin öngörüleriyle birlikte 50 baz puanlık faiz artışı açıklaması bekleniyor. Ancak CNBC’nin haberine göre beklenenin çok üzerinde gelen ABD Mayıs ayı enflasyon rakamları FED’in çok daha agresif davranabileceği yönündeki endişeleri de beraberinde getiriyor.

Çarşamba günkü açıklamada FED yeni ekonomik öngörülerini ve faiz artırımı projeksiyonlarını paylaşacak. Ancak Powell’ın yaz ve sonbahar aylarındaki faiz artışları hakkında yapacağı açıklamalar piyasaların rotasını belirlemesine yardımcı olabilir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yüksek faiz artışlarının ABD ekonomisinde resesyona yol açacağı beklentileri ve enflasyonun hala zirveye ulaşmadığına yönelik ekonomik göstergeler hisse senetleri ve tahvillerin dalgalı bir seyir izlemesine neden oluyor.

Wells Fargo Makro Strateji Başkanı Michael Schumacher konuyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa kilit nokta Powell’ın basın toplantısı boyunca yapacağı açıklamalar ve Eylül ayı ile ilgili herhangi bir rehberlik verip vermeyeceği olacak. Eğer böyle bir açıklama yaparsa bu muhtemelen şahin bir açıklama olacak ve eğer yapmazsa insanlar bunu güvercin bir duruş olarak görecekler” ifadelerine yer verdi. Schumacher FED’in Çarşamba günü faiz oranlarını 56 baz puan artıracağını öngörüyor.

Cuma günü beklentilerin üzerinde gelen Mayıs ayı enflasyon rakamlarının ardından ABD borsaları sert bir biçimde düştü. S&P 500 Endeksi haftalık bazda %5,1 geri çekildi. Endeks Cuma günü %2,9 düşerek 3.900 puanda kapandı

Sermaye yönetimi firması RBC’nin ABD Hisse Senetleri Strateji Başkanı Lori Calvasina, FED’in ‘yumuşak iniş’ hedefine dikkat çekerek “Piyasalar, FED’in bir resesyon başlatmadan bunu başarabileceğine dair açık ve ikna edici kanıtlar istiyor” ifadelerine yer verdi. Borsaların ipuçlarını ekonomik verilerden izleyeceğini söyleyen borsa uzmanı yatırımcıların arafta kaldığını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cuma günü açıklanan enflasyon rakamları beklentilerin çok fazla üzerinde geldi. Yıllık bazda %8,6’lık artışı gösteren ABD Mayıs ayı enflasyonu piyasalarda sert düşüşlere yol açtı. Dow Jones’un anketine göre ekonomistler %8,3’lük bir enflasyon artışı bekliyordu. Enflasyondaki artış 75 baz puanlık faiz artışı beklentilerini de beraberinde getirdi.

Goldman Sachs ekonomistleri de faiz artışı beklentilerini yükselterek Eylül ayında 50 baz puanlık artış öngördüklerini açıkladı. JPMorgan ekonomistleri ise FED yöneticilerinin yeni faiz artışı öngörülerinin daha hızlı bir sıkılaşma politikasını içereceğini söyledi. Bankanın ekonomistleri yine de Çarşamba günü yarım puanlık bir artış bekliyor.

JPMorgan ekonomistleri, Cuma günü yaptıkları açıklamada, “Başkan Powell sürpriz beklentilerden çok beklentileri yönlendirme arzusunu açıkladı. Yukarı yönlü bir sürprize yönelik çok az belirgin iştah olsa da rota önümüzdeki hafta 50 baz puanlık bir artış için ayarlanmış gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

RBC’den Calvasina Powell'ın yorumlarını beklediğini ve toplantıdan herhangi bir sürpriz öngörmediğini açıkladı. Borsa uzmanı bazı FED yöneticilerinin yılın başlarında faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltme tercihlerinin cesaret verici olduğunu söyledi. Calvasine bu sayede FED’in daha sonraki süreç için esneklik sağladığını sözlerine ekledi.

Calvasina, “Bana kalırsa piyasalar bunu sevdi. Bu FED yöneticilerin otomatik pilotta olmadıklarını gösteriyor. Yöneticiler faiz kararı sırasında ekonomiye çok fazla zarar vermek istemediklerini gösteriyor. Bu esneklik hakkında daha fazla yorum duymak istiyorum” açıklamasında bulundu.

FED’in yanı sıra, ekonomik takvimde bu hafta birkaç önemli rapor da bulunuyor. ABD’de Salı günü üretici fiyat endeksi, Çarşamba günü perakende satışlar, Perşembe günü konut başlangıç rakamları ve Cuma günü sanayi üretim rakamları açıklanacak.

Bu ekonomik verilerin yanı sıra ABD borsalarının Oracle gibi büyük şirketlerin bilanço açıklamalarından da etkilenmesi bekleniyor.

Ünlü baş stratejistten boğa piyasası öngörüsü

 

FED 75 baz puan faiz artırır mı?

 

Avrupa borsaları yeni haftaya düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)