E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED 75 baz puan faiz artırır mı?---

FED 75 baz puan faiz artırır mı?

FED 75 baz puan faiz artırır mı?
13 Haziran 2022 - 11:19 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD enflasyon verileri FED’in faiz artışlarını 75 baz puana taşıyacağı yönündeki beklentileri hızlı bir biçimde artırdı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Cuma günü ABD’de açıklanan Mayıs ayı tüketici güven endeksi rakamları ABD Merkez Bankası’nın (FED) halihazırda olan yüksek seviyedeki faiz artışlarının kapsamını genişletebilir. ABD’de %8,6 gelen Mayıs ayı enflasyon rakamları merkez bankalarının fiyatlar konusunda kontrolü kaybettiği endişeleriyle birlikte yatırımcıların faiz artışı beklentilerini de artırdı. MarketWatch’un haberine göre hafta içerisinde yapılacak para politikası toplantısında 75 baz puanlık sürpriz bir faiz artırımı gelebilir.

Enflasyon rakamlarının ardından FED’in hızlı bir faiz artışı yapacağına dair öngörüler keskin bir şekilde yükseldi. CME FedWatch göstergesine göre 75 baz puanlık faiz artışı beklentilerinin Perşembe günü %3,6’dan Cuma günü %21’e kadar yükseldiğine işaret ediyor. Barclays ve Jefferies ekonomistleri de 14-15 Haziran tarihinde gerçekleşecek FED toplantısına dair beklentilerini artırdı.

FED’in bu noktadan sonra hangi yöne ilerleyeceği sorusu çok daha temel ve ciddi bir probleme işaret ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bazı piyasa gözlemcileri ABD Merkez Bankası’nın aktif bir biçimde enflasyonun kontrolünü kaybettiğinden endişe ediyor. Zira ABD’de mayıs ayı enflasyon verileri sadece manşet enflasyonda değil enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek enflasyonda da geniş çaplı bir yükselişi işaret ediyor. 1,1 milyar dolarlık varlığı yöneten ABD merkezli yatırım firması Laffer Tengler’ın CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu Nancy Tengler enflasyon rakamlarının hem Amerikalılar hem de FED için “felaket derecede kötü” olduğunu söyledi.

Tengler açıklamasında, “Bu raporda gördüğümüz hayal kırıklığı yaratan ve biraz da endişe verici olan şey, gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyonun Nisan 2021 için çok yüksek bir rakamdan düştükten sonra beklenenden çok daha yüksek gelmesi. Bu tablo sistem üzerinde çalışması yıllar sürecek, çok daha kalıcı ve yapışkan bir enflasyon türüdür” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı, “FED istisnasız her virajda hata yaptı ve Haziran toplantısında 75 baz puanlık bir artış görmemiz gerekiyor. Asıl soru, sürpriz yapıp yapamayacakları ve bunu göreceğimizi sanmıyorum. Bunu her geciktirdiklerinde enflasyonun yaygın bir şekilde çalışmasına izin veriyorlar ve bu da resesyon olasılığını artırıyor. Hisse senetleri piyasaları yaz boyunca çirkin ve dalgalı olacak. Çünkü enflasyon rakamları iyileşmeyecek” açıklamasında bulundu.

Türev yatırımcıları ABD’de Ağustos ve Eylül aylarında enflasyonun %8,8 seviyesine kadar çıkacağını ve ancak bu noktadan sonra Ekim ayından önce bu artışın yavaşlayacağını öngörüyorlar. Bu arada ABD’de tüketici duyarlılığı ise bu ay rekor seviyede geriledi.

Eylül ayı beklentileri

TD Securities stratejistleri Oscar Munoz, Priya Misra ve ekibi konuyla ilgili paylaştıkları bir strateji notunda, “Sonuç olarak, hem manşet hem de temel göstergelerdeki fiyat artışlarının azalma belirtisi göstermediği göz önüne alındığında, rapor FED için büyük endişe kaynağı olmalı. Fiyatların yakın vadede sağlam yükselişle kaydetmeye devam edeceğini bekliyoruz. FED’in önümüzdeki aylarda agresif sıkılaştırma eğilimini sürdürmesini, Komite'nin hem önümüzdeki hafta hem de Temmuz FOMC toplantısında faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını bekliyoruz. Eylül ayında 50 baz puanlık artışın da tartışılabileceğine inanıyoruz” dedi.

Goldman Sach Baş Stratejisti Jan Hatzius liderliğindeki bankanın strateji ekibi de TD’yle benzer yönde bir açıklama yaptı. Strateji ekibinin açıklamasında, “FED’in Haziran ve Temmuz aylarındaki 50 baz puanlık artışlara ek olarak daha önceki 25 puanlık beklentimizin aksine şu anda Eylül ayında faiz oranını 50 baz puan artırmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Glenmede’in Husui Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Jason Pride Cuma günkü açıklamasında “Bugünkü rapor, faiz artırımlarında bir 'duraklamanın' yaz sonuna kadar uygun olacağı iddiasını ortadan kaldırmalıdır. FED, enflasyonu kontrol altına alma konusunda açık bir şekilde çıkmaza düştü. Yatırımcılar FED’in önümüzdeki hafta 50 baz puan faiz artırımı yoluna devam etmesini beklemeli ve %2-3 hedef aralığına doğru bir yavaşlama belirtisi görene kadar bu beklentiyi sürdürmeli ” ifadelerine yer verdi.

Enflasyonda kontrol kaybedildi

Yatırım yönetimi şirketi Quadratic’in Kurucusu Nancy Davis, “Cuma günkü enflasyon verileri, enflasyonun zirveye ulaştığı' tartışmasının erken olabileceğini gösteriyor. Enflasyonun olabilecek en yüksek seviyeye çıktığı fikri, tedarik zincirindeki aksaklıkların sona erdiğini ve yakın zamanda tekrarlanmayacağını varsayıyor ve buna çok fazla güvenebileceğimizden emin değilim. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu kontrol edebileceğine aşırı bir biçimde güvenmeyi sürdürüyor. FED’in enflasyonu kontrol etme yeteneğini kesin olarak görmemeliyiz" açıklamasında bulundu.

Piyasalar yeni haftada Fed'in faiz kararına odaklandı

 

Dolar yeni haftada yükselişte

 

ABD borsalarını 'enflasyon' vurdu: Sert düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Herşey Güvenmekle başlar13 Haziran 2022 13:42

    Biden Poweli görevden alır mı? Öngörülebilir yönetim adımları nerde varsa orda yatırımcı da adım atabilir.. İnsanların güvenini kaybetmek için herşeyi yap ondan sonra seni savunanlar bile olsun işte bizim Makus talihimiz bu.

  • Mucise Reis ;)13 Haziran 2022 11:30

    enflasyonu dizginlemek kolay deil. FED adım atacak , ama bozulan ekonomık düzen  ve sistem seçimlerde de etkın olacaktır Biden burada işleri zora girebilir. Rusya nın operasyonuda tamda bu değişimde yapması avantaj elde edebilme arzusu ile planlı programlı oldugunu goruyoruz. Ukrayna operasyonu tarihi tesadüf deil. Rusya bu ekonomıyı kullanıyor,