E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasaların odağı enflasyonda---

Piyasaların odağı enflasyonda

Piyasaların odağı enflasyonda
03 Temmuz 2023 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışında, daha fazla parasal sıkılaştırma beklentisine rağmen, hem ABD’de hem de Avrupa’da mali piyasalar bu hafta, durgunluk korkularının hafiflemesi, güçlü ABD makroekonomik verilerinin açıklanması ve enflasyonun yeniden soğumasıyla önemli kazanımlar elde ettiler.

ABD işsizlik başvuruları geçen hafta 20 ayın en büyük düşüşünü 26.000 gerileme ile mevsimsellikten arındırılmış 239.000’e gerileme kaydetmesi,

Perşembe günü yaptığı üçüncü ilk çeyrek GSYİH tahmininde, güçlü tüketici harcamaları sayesinde ekonomi ilk çeyrekte daha önce tahmin edilenden daha hızlı büyüdü . GSYIH’nın geçen çeyrekte yıllık bazda %2,0 arttığını söylemesi ki %1,4 artış bekleniyordu ve geçen ay bildirilen %1,3’lük hızdan yukarı yönlü revizyon, tüketici harcamaları ve ihracattaki artışları yansıtıyordu.

Bununla birlikte, ABD Çekirdek PCE, Mayıs ayında +%0,3’te, yani yıllık bazda %4,6’da, %4,7’lik bir tahmine karşılık geldi. Yine de Fed’in %2’lik hedefinin iki katından fazla ve  vadeli işlemler sonunda merkez bankasının bu yıl iki çeyrek puanlık iki faiz artırımı daha yapacağına dair net sinyaline inanmaya başlıyor .

İstikrarlı işgücü piyasası gücü, ücretleri artırarak ekonominin resesyon tahminlerine meydan okumasına yardımcı oluyor. Ekonomi, Fed’in eylemlerine tepki olarak mücadele ederken, yavaş büyüme, bir durgunluğa yol açmadan enflasyonu aşağı çekecektir.

Gelecek ay bir artış daha yapılacak ve fiyatlar şu anda Fed’in politikasında Kasım ayına kadar %5,50-5,75 aralığına bir hamle daha yapmak için neredeyse %50 şansa işaret ediyor.

Cuma günü yayınlanan bir ön veriye göre  Eurostat’ın flaş tahmini, Euro’yu paylaşan 20 ülkedeki enflasyonun Mayıs ayındaki %6,1’den bu ay %5,5’e düşerek son sekiz aydaki yedinci düşüşünü kaydettiğini ve Almanya’nın artış bildiren tek ülke olduğunu gösterdi .

ECB politika yapıcılarının altta yatan eğilimin daha iyi bir göstergesi olarak gördüğü, enerji ve gıda hariç “çekirdek” enflasyon, %6,9’dan %6,8’e yalnızca biraz daha düşerek – merkez bankasının görmek istediği sürekli düşüşten çok uzak. Çekirdek oranın önümüzdeki aylarda %5’in oldukça üzerinde kalması muhtemeldir, bu da ECB’nin daha fazla oran artırımını gerektirir.

Aynı zamanda, ABD 2 yıllık getirisi Mart ayının en yüksek seviyesi olan %5,08’e doğru tırmanmaya devam ediyor. Buna karşılık, Alman 10 yılı, %2,20-2,55 gibi dar bir aralıkta işlemeye devam ediyor ve hiçbir istatistik bunu kıracak gibi görünmüyor.

Dolar ,güçlü PCE raporunun Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaştığına dair iyimserliği körüklemesinin ardından, dünya para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında değer kaybetti ve üst üste iki günlük kazançlarını geri çekti. Dolar endeksi  %0,42 düştü ve euro %0,41 artışla 1,0908 $ oldu.

Altın, güçlü ABD istihdam ve GSYİH verilerinin ardından yatırımcıların FED’den daha fazla faiz artırımı yapacağına dair beklentilerini artırmasıyla, üst üste üçüncü haftalık kaybına doğru ilerliyor. Ons altın Mart ortasından bu yana ilk kez ons başına 1.900 doların altına düştü.

Bu hafta ; ABD ISM İmalat PMI, Çarşamba günü FOMC tutanakları, Perşembe ise ISM Hizmetler PMI, işsizlik başvuruları istatistikleri ve yeni istihdam yaratımı ile yatırımcılara küresel ekonominin sağlığı ve merkez bankası para politikaları hakkında daha fazla görünürlük sunarken,  Cuma günü işsizlik oranı ve ABD ortalama saatlik kazançlarını takip edeceğiz. Yurt içinde ise ; TÜFE’nin %4,03 ‘lük artışa karşın %38,35 gerilemesini bekliyoruz.

TCMB rezervlerinde artış

 

Kabine toplantısında öncelikli gündem memur ve emekli zammı

 

Şirketlerin döviz bildirim yükümlülükleri ertelendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)