E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalardaki satışlar kötüye gitmeden düzelmeyecek---

Piyasalardaki satışlar kötüye gitmeden düzelmeyecek

Piyasalardaki satışlar kötüye gitmeden düzelmeyecek
22 Eylül 2020 - 13:38 borsagundem.com

Piyasalardaki satışlar hızlanıyor. Satışlarda düzelme gerçekleşmeden önce daha kötüye gitmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi yatırımcıları, korona virüs ve ekonominin gidişatıyla ilgili yeni endişelere sürüklendi. Halihazırda sarsıntı yaşamış olan piyasalarda, pazartesi günü yoğun satışlar görüldü ve şimdilerde daha büyük düşüşler bekleniyor.

Ancak pazartesi günü gerçekleşen sert satışlar, teknoloji ve büyüme hisselerindeki durgunluktan farklıydı. Satışlar iyiye giden bir ekonomi beklentileriyle büyüme gösteren döngüsel hisselerden kaynaklanıyordu.

CFRA’nın Baş Piyasa Stratejisti Sam Stovall, “yatırımcıların bu kadar gergin hale gelmesinde yaşanan değişimler rol oynuyor” dedi. “Avrupa korona virüs vakalarında sert bir yükselişle karşı karşıya. Bu karantinaların yeniden yürürlüğe gireceği anlamına mı geliyor?” İngiliz hükümetinin en başarılı bilim adamları, önlem alınmazsa ekim ortalarında ülkede günlük korona virüs vakalarının 50,000’e yaklaşabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bir diğer etken de, Yüksek Mahkeme Hakimi Ruth Bader Ginsburg’un vefatının ardından gelen belirsizlik oldu. Cumhuriyetçiler, Ginsburg’un yerine hemen bir aday atamak için harekete geçti, ancak demokratlar, ocak ayındaki açılışa kadar ertelenmesi konusunda ısrarcı oldu. Bu durum halihazırda çekişmeli olan bir durumu daha da yoğun bir hale getirdi. Seçim sonuçlarının belirsizliği artış gösterdi ve meclisin yeni bir ekonomik teşvik paketi için  birlikte çalışma ihtimalini düşürdü.

Stovall, “8 Eylül’deki düşüşlerden sonra gerçekleşen iyileşme oldukça cansız olduğu için, bu piyasaların ilerlemeye hazır olabilmesi için daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunun bir göstergesi oldu” dedi.

Analistler, piyasaların gördüğü çöküşün S&P 500’ün 200 günlük hareket ortalamasını 3,104 seviyesine düşürebileceğini söylüyor.

T3Live.com'un stratejistlerinden Scott Redler, S&P’nin 3,200 psikolojik sınırını test edebileceğini söyledi. Redler’a göre “200 günlük hareket ortalaması olmasa da 3,200 seviyesinde bir test görülecek.”

S&P 500 zaten eylül ayının ilk dönemlerindeki yükselişinden bu yana %7 oranında düşüş yaşadı. 200 günlük hareket ortalaması birçok yatırımcı tarafından izlenen bir teknik gösterge. 200 günlük hareket ortalaması, bir hissenin ya da endeksin son 200 gündeki ortalama kapanış fiyatlarını baz alıyor. Genelde düşüş gösteren piyasalarda bir destek görevi görüyor ancak eğer zarar gördüyse, daha fazla satış gerçekleşeceğinin belirtisi olabilir.

Redler S&P 500 endeksinin aynı zamanda bir omuz baş omuz formasyonu oluşturduğunu ve bunun hisseler için kötü bir işaret olduğunu söyledi. Redler’a göre “bu durum bize 3,136 seviyelerine doğru bir düşüş getirecek.”

Redler piyasaların daha büyük bir satış furyasının uyarılarını verdiğini söyledi. “Piyasaları huzursuz eden üç ya da dört faktör var” dedi. “Geçtiğimiz iki haftada bu tip bir gelişmenin olabileceğine yönelik birçok sinyal vardı ve bunun sağlıklı olacağı düşünülüyordu.”

Redler 2 Eylül tarihinde görülen 3,588 seviyesindeki rekor yükselişin 3,140 seviyesine inmesinin şaşırtıcı olmayacağını çünkü by sürecin Mart ayında 2,190 seviyelerinde başladığını söyledi.

Stovall ise piyasaların sezonsal olarak negatif bir zamanda olduğunu, Eylül ayının yıl ortalamasında en kötü ay olarak görüldüğünü söyledi. Ay sonu ve çeyrek sonu da yaklaşıyor ve bazı analistler büyük yatırımcıların hisse ve tahvillerini dengelemesinin hisse piyasaları için iyi olabileceğini söylüyor.

Stovall hala büyük isimlerde bir düşüş beklediğini açıkladı. Bu isimlerin büyük bir çoğunluğu teknoloji sektöründe.

Stovall’a göre “S&P 500 endeksinin 12 aylık getirisinden S&P 500 12 aylık getirilerinin ağustos ayındaki ortalamasından çıkardığımızda, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %35’le karşılaşıyoruz.” Cuma günü itibariyle bu rakam %29,6 seviyesindeydi. Daha düşük ancak 2000 yılındaki teknoloji balonundan bu yana en yüksek seviyeydi. Stovall değerlerin zamanla düzene girmesini beklediğini söyledi.

Maxim Group’tan Paul LaRosa, S&P 500 endeksinin 3,100 seviyelerine düşebileceğini ve Nasdaq’ın 10,639 seviyesini test ettikten sonra 10,000 seviyesine gerileyebileceğini söyledi. LaRosa’ya göre Dow Jones endeksinin 26,000 seviyesini görme ihtimali var.

LaRosa, “bunu bir piyasa düzeltmesi olarak görmüyoruz. Bunu daha çok geniş piyasada ‘her şey düşüyor’ düzeltmesinden çok bir rotasyon olarak görebilirsiniz” dedi. Aynı zamanda Apple’ın bir düzeltme sürecinde olduğunu da ekledi.

Wall Street’te eylül kâbusu gerçek oldu

 

Wall Street yatırımcısı uyardı: İkinci dalga hisseleri vuracak

 

Wall Street’in uykularını kaçıran gerçekler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)