E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te eylül kâbusu gerçek oldu---

Wall Street’te eylül kâbusu gerçek oldu

Wall Street’te eylül kâbusu gerçek oldu
22 Eylül 2020 - 12:07 borsagundem.com

ABD borsalarında eylül ayına ilişkin felaket beklentileri haklı çıktı. S&P 500 2002 yılından bu yana en kötü eylül performansı için zemin hazırlıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsaları eylül ayına ilişkin olumsuz beklentileri karşılıyor. Marketwatch'un haberine göre hisse senetlerinin pazartesi günkü performansı ABD borsalarındaki boğa piyasası trendinin kırılması ve ayı piyasasına girilmesi riskini ortaya çıkardı. Devam eden satış dalgası New York borsasının yıllardır geçirdiği en kötü eylül ayı için ortam hazırlıyor.

S&P 500 endeksi pazartesi gününü %2,5 oranındaki düşüşle 3.326 puanda kapattı. Bu düşüş endeksin 2 Eylül tarihindeki rekor yükselişinin %10 aşağısını ifade ediyor. %10’un üzerindeki düşüşler piyasa çevrelerinde büyük oranda “düzeltme” olarak adlandırılır. Ancak bu düşüş aynı zamanda eylül ayındaki berbat endeks performansının da zeminini hazırlıyor.

Dow Jones Market Data verilerine göre eylül ayının başından itibaren %7,5 oranında düşen S&P 500 endeksi 2002 yılında internet hisselerinin çöküşüyle %11 oranında düşen endeks performansını yakından takip ediyor.

Dow Jones Endüstriyel Endeksi geçtiğimiz seansı %3’lük bir düşüşle kapadı. Endeksin aylık performansındaki %5,6 oranında düşüş eğer ay sonuna kadar devam ederse 2011 yılından bu yana kaydedilen en sert düşüşü gösterecek.

Mart ayı sonundan itibaren korona virüs diplerinden kurtulma konusunda aslan payına sahip olan teknoloji ağırlıklı Nasdaq Kompozit Endeksi ise bu ay şimdiye kadar %9,8 oranında düştü. Bu ciddi düşüş endeksin 2007-2008 Finansal Krizi endişeleriyle gerçekleşen 2008 yılındaki en sert düşüşüne yaklaşması için zemin hazırlıyor.

Pazartesi günkü düşüş mart ayından bu yana yükselişteki hisse senetlerinde oluşan aşırı değerlemeler nedeniyle gerçekleşti. Fakat bu anı zamanda mali destek paketinin ertelenmesi riski, seçim kampanya sürecinin kızışmaya başlaması, ABD yargısında yüksek mahkeme yargıçlarından Ruth Bader Ginsburg’ün ölümünün ardından yerine gelecek isim üzerine gerçekleşen tartışmalar, Çin’le artan ticari gerilim ve korona virüsün hem ABD’de hem tüm dünyada yeniden hızlanmasıyla birlikte karantina ihtimalinin yeniden gündeme gelmesi gibi önemli gündem maddeleriyle de desteklendi.

Borsalar için eylül ayı tarihsel olarak da kötü ünüyle tanınıyor. Dow Jones Endeksi 124 yıllık tarihinde diğer aylarda ortalama %0,7 oranında yükselirken eylül ayında ortalama %1 oranında düşüyor. Dow Jones verilerine göre 1937’den bu yana S&P 500 endeksi eylül ayında %1 oranında düşerken Nasdaq endeksi ise söz konusu ayda ortalama %0,5 oranında düşüyor.

Dolardaki yükseliş sürekli değil

 

Bill Ackman: Amerikan tarihinin en belirsiz dönemi

 

ABD'de iflaslar sonbaharda artacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)