E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda tedbirli tutum sürüyor---

Piyasalarda tedbirli tutum sürüyor

Piyasalarda tedbirli tutum sürüyor
30 Kasım 2023 - 09:24 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel piyasalarda temkinli duruş devam ederken makroekonomik tarafta ABD 3.çeyrek büyümesine dair tahminleri, bej kitap raporunu ve Fed üyelerinden gelen açıklamaları takip ettik. ABD’de 3. çeyrek büyüme verisi %4,9'dan %5,2'ye revize edilirken veri son iki yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti.

ABD ekonomisinin büyük bir kısmını kapsayan tüketici harcamaları ise %4'ten %3,6'ya revize edildi. Bej kitap raporunda işgücüne olan talebin yavaşlamaya devam ettiğine işaret edilirken Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ise birbirleriyle çelişmeye devam ediyor. Bugün ise açıklanacak olan PCE verisinin piyasalardaki kararsız duruşa yön verecekken dolar endeksinin 3 haftalık düşüş eğiliminde olduğunu ve altında 2000 dolar seviyesinin korunduğunu gözlemlemekteyiz.

New York borsası günü yataya yakın karma seyirde tamamlarken ABD vadelileri ise yataya yakın pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, İngiltere haricinde %1’e varan yükselişle günün tamamladı. Otomotiv sektörü gün içerisinde %2,3 değer kazandı.Almanya’da Ekim ayında %3,8 olan yıllık enflasyon, Kasım'da %3,2 seviyesine düşerken beklenti enflasyonun aylık bazda %3.5 seviyesinde olması yönündeydi. Yıllık enflasyon böylece Haziran 2021'den beri en düşük seviyesini görmüş oldu.

Asya endeksleri, günü %2’ye yakınsayan değer kaybıyla tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise yataya yakın karma görünümde işlemlerine devam ediyor. Japonya'da perakende satışların geçen ay %4,2 artarken piyasa beklentisi %5,9'luk bir artış olması yönündeydi. Aynı zamanda perakende satışlarında Aralık 2022'den bu yana en küçük artış yaşandı. Güney Kore Merkez Bankası ise piyasa beklentileriyle paralel olarak üst üste yedinci toplantısında gösterge politika faizini %3,5'te tuttu.

Bist100 endeksi, %1,14 değer kyaybıyla 8.009,33 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplamda 82,12 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirdi. Endekste 8.100  seviyesi önemini korumaya devam ediyor. Önceki kapanışa göre mali endeks %0,97, hizmetler endeksi %2,15, sanayi endeksi %0,80, teknoloji endeksi %2,53 değer kaybetti. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türk Lirasına geçişin şu anda uygun olduğuna inandıklarını ifade ederken bu inancın mevduat gelişmelerine de yansıdığını belirtti.

Bugün, Almanya perakende satışlar ile işsizlik oranı, ABD işsizlik maaşı başvuruları ve OPEC+ toplantısını takip ederken içeride ise büyüme verisini izliyor olacağız.

BİST100 endeksinin pozitif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Küresel piyasalarda Fed mesajları etkili

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (30/11/2023)

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (30.11.2023)

 

Bülbüloğlu Vinç ve Katılımevim Finansman sorusu

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (30/11/2023)

 

Günün önemli şirket haberleri 30/11/2023

 


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)