E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalarda belirsizlik son derece yüksek---

Piyasalarda belirsizlik son derece yüksek

Piyasalarda belirsizlik son derece yüksek
18 Temmuz 2022 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Euro bölgesindeki büyüme beklentilerindeki düşüş ve ABD’ndeki (ÜFE ve TÜFE endeksleri) yeni enflasyon zirveleri, Fed’in daha da sert faiz artırımı yapmasına imkan sağlamaya devam ediyor. Görünürde parasal genişleme rahatlamak isteyen dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’de bile GSYİH  Nisan-Mayıs-Haziran döneminde keskin bir şekilde yavaşlayarak  – %2,6 olarak gerçekleşirken beklenti ise -%1,4’dü. Bundan sonra Çin faizi düşürse enflasyon artacak, faizi düşürmemesi ise Stagflasyona yol açabilecek. Her iki durumda da bu yıl için beklenen %4 büyümenin yakalanması zor.

ABD Tahvil faiz getirilerine bakıyoruz. 10 yıllıkların %2,96’lık seviyesi, 2 yıllıkların %0,10 ve 5 yıllıkların ise %0,17 altında. Bu da durgunluk habercisi olarak yorumlanıyor. Avrupa tarafına baktığımızda ise Alman tahvili 10 yıllık vadelerde %1,14 getiri ile Mayıs ayı sonundaki seviyelerine geri dönerken, Fransız tahvilleri ise bir ay içinde %2,4’den %1,68’e gerilemiş durumda.

Euro ise dolar karşısında 20 yıl sonra ilk kez Ukrayna savaşının hem enerji hem tedarik sıkıntılarına neden olması bununda durgunluk işareti olması kaynaklı olarak 1’nin altına düştü, Yılbaşından buyana kayıp %12 şimdiler de ise 1,008’den işlem görmekte.

İşte bu yüzden IMF başkanı da “Görünüm önemli ölçüde karardı ve belirsizlik son derece yüksek. IMF’nin daha önce uyardığı aşağı yönlü riskler artık gerçek oldu, Ukrayna’daki savaşın yoğunlaştı,  emtia ve gıda fiyatları üzerinde ek baskılar oluşturdu, Küresel finansal koşulların tahmin edilenden daha fazla sıkılaştı ve enflasyonla mücadelede acil önlem almalısınız diyerek yine uyarmak zorunda kalıyordu.

IMF başkanı Georgieva “Ülkelerin enflasyonu düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapması gerektiğini, enflasyonu düşürememenin toparlanmayı riske atabileceğini ve savunmasız insanlar için yaşam standartlarına daha fazla zarar verebileceğini tüm ülkelere özelliklede yükselen ve gelişmekte olan ülkelere tekrar belirtmek gereğini duyuyordu.

Bu haftanın yurtdışındaki en önemli gündem maddesi doğal olarak 10 yıldan fazla bir süredir faiz artışı yapmamış olan ECB’nin 25 baz puanlık faiz artışın açıklanması beklenen toplantısı ve ABD imalat PMI verileri. Yurtiçinde TCMB’nin faiz kararı var beklenti faizi yine sabit tutması yönünde.

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 18/07/2022

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (18/07/2022)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)