E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar yön bulma telaşında---

Piyasalar yön bulma telaşında

Piyasalar yön bulma telaşında
13 Eylül 2021 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, Fed ve TCMB'nin para politkaları ve piyasalara olası etkileri aktarılıyor.

Eski Fed başkanı Yellen'a neden çekirdek enflasyonu hedeflemedikleri sorulduğunda insanların alım gücünü etkileyen enflasyon çekirdek değil, manşet enflasyon olduğu için sözüyle seyir defterimize göz atalım .

TCMB başkanının geçen hafta tv’lere yansıyan açıklamasında “enflasyon üzerinden faiz demeyi bırakmış, enflasyondaki yükseliş geçici çekirdek enflasyon belirleyici, çekirdek enflasyona odaklanma, çekirdek enflasyondaki düşüş “ söylemlerini ön plana çıkmıştı. Başkanının para politikası ve çekirdek enflasyon vurgusu faizin yakın zamanda (Eylül toplantısında 100 baz puan indirim beklemekteyiz) düşüreceği beklentilerin artmasına neden olunca kur yükselmiş ve bu yükselişte endeksi baskı altına almıştı. Kurdaki yükseliş ve TCMB’nin olası faiz indirimi içinse Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Baş Ekonomistine göre “TL'nin muhtemelen zayıflayacağını gerçekleşebilir ama reel kurun halen çok yüksek olduğunu, Türkiye'nin tüketimden uzaklaşarak ihracata yönelmesini destekleyecek yeniden dengelenme için reel kurun düşmesi gerektiği kanaatindeyiz" ifadesi de aklımızda bulunsun.

Fed üyeleri de düzenli olarak zaman zaman gelen zayıf verilere rağmen karşın tapering'in bu yıl başlayabileceğine başlaması gerektiğine işaret ederken, pandemi sonrası Haftalık İşsizlik Başvuruları en düşük seviyesine indi. İstihdamda toparlanma taperingin yaklaştığını gösterdi .

ECB de, bu haftaki toplantısında, temel enflasyon baskıları artması ile 1,85 trilyon 'luk PEPP kapsamındaki alımlarının, yılın ilk iki çeyreğine göre ılımlı yavaş bir hızda devam etmesine karar verirken, Lagarde, kararlaştırılanın programın daraltılması değil, PEPP'nin yeniden ayarlanması anlamına geldiği yorumunu yapmasına karşın yine de, bu, PEPP'yi sona erdirmenin ilk adımıydı. Ortalama 80 milyar Euro'ya yükselmiş olan alımların 65 milyar Euro altına düşmesini beklemiyoruz. ECB daha büyük adımlarını ise Aralık ayına bıraktı.

Son olarak büyümeleri revize yarışına ; Japonya'da çeyreksel büyüme %1,3'ten %1,9'a, Euro Bölgesi'nde yıllık büyüme %13,6'dan %14,3'e revize edilerek katıldılar.

Bu haftanın gündeminde ; Türkiye’de; Cari Denge, Sanayi Üretimi, Bütçe Dengesi, Konut Verileri, TCMB Beklenti Anketini , ABD’de de ; TÜFE, Bütçe Dengesi, Sanayi Üretimi ve İmalat Endeksleri, Perakende Satışları, Euro Bölgesinde; TÜFE, Sanayi Üretimi, Dış Ticaret Dengesi ve Çin’de ; Sanayi Üretimi ile Perakende Satışlar verisini takip edeceğiz.

Asya'da endeksler haftaya genel olarak negatif başlangıç yaptı, bölgede bu hafta Perşembe günü açıklanacak Çin'in perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri izlenecek. 

Ersan Alışveriş Hizmetleri halka arzında 16-17 Eylül tarihlerinde talep toplanacak. Halka arzda 1 TL nominal değerli paylar 3,50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. 

Borsa İstanbul, pay piyasasında işlem gören paylarda pazarları belirleme kriterlerinde değişiklik yaptı. Buna göre, Yıldız Pazar için piyasa değeri 500 milyon TL’den 1 milyar TL’ye çıkarken Ana Pazar için piyasa değeri 60 milyon TL’den 150 milyon TL’ye çıktı. 

Amerika Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Vivek Murthy, Başkan Joe Biden’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları öncesinde COVID-19’un yayılmasını yavaşlatmak için yeni tedbirler açıklayacağını söyledi. 

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının nükleer tesislerdeki kameralarla ilgili işlem yapmasına izin verecek. İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Başkanı Muhammed İslami, UAEA Yönetim Kurulu toplantısına katılma ve müzakereleri devam ettirme kararı aldıklarını söyledi. 

Çin Merkez Bankası Danışmanı Cai Fang, ülkenin teknoloji şirketlerine yönelik regülasyon sıkılaştırmalarına devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Fed Başkanı Jerome Powell ile Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman ve Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, 2019 yılında başlatılan "FedDinliyor" inisiyatifi çerçevesinde kamuoyu ile 24 Eylül'de pandemiden toparlanmanın konuşulacağı bir toplantı yapacaklar. Fed'den yapılan açıklamaya göre toplantıya bir çok sektörden temsilciler katılacak. 

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) arasında en yüksek ödenek teklif tavanı, 2022 için 22 milyar 135 milyon 114 bin lira ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğüne verilirken en düşük teklif tavanı 7 milyon 54 bin lirayla Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ'ye (TEMSAN) ayrıldı. 

ABD Hazine Bakanlığı, finans sektöründen bir grup katılımcı ile geçtiğimiz hafta bir araya gelerek, hızla büyüyen bir kriptopara türü olan ve geleneksel para birimlerine endeksli olan stabilkoinlerin yarattıkları riskleri ve faydalarını tartıştılar. 

6 hafta önce 497 milyar doları aşarak tarihi rekor seviyeye çıkan ABD borsa yatırım fonlarına para girişi 600 milyar doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı 

Miles Franklin Precious Metals Başkanı ve Kurucusu Andy Schectman, gümüş fiyatının kendi hesaplamasına göre 270 dolar seviyelerinde olması gerektiğini söyledi. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tıbbi cihaz, sağlık malzemesi ve ilaç firmalarının son 18 aydır kamudan tahsilatta güçlük çektiğini belirterek, “Sağlık firmaları, hastanelerin cihaz, malzeme ve ilaç ödeme takviminin normalleşmesini istiyor” dedi. 

AC Asia ex, Japan % -1,13 satıcılı 

S&P 500 % 0,20 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % -0,05 satıcılı

Hisse senedinde yatırımcı kaybı sürüyor

Altın dar bandında hareketine devam ediyor

Asya’da endeksler yeni haftaya gerileme ile başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)