E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar tam güven programı bekliyor---

Piyasalar tam güven programı bekliyor

Piyasalar tam güven programı bekliyor
31 Temmuz 2023 - 11:40 borsagundem.com

Mayısta 700 puanın üzerini gören Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde yeni ekonomi yönetimiyle birlikte aşağı yönlü hareketler gözlenmeye başladı. Uzmanlar, olumlu havanın devamı için ekonomi programının gerekliliğine işaret etti.

Türkiye’nin kredi risk primi CDS’leri 300 baz puan gerileyerek 400 baz puanın altında indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın gerçekleştirdiği 3'üncü Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda dikkat çeken CDS hareketi yaşandı. Hareketin piyasaya yansımalarına dair genel bir değerlendirme yazısını Ekonomim'den Şebnem Turhan bugünkü köşesine taşıdı. İşte Turhan'ın yazısı:

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinden önce 700 baz puanın üzerini gören Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi CDS geçen haftanın son işlem günü 400 baz puanın altını gördü. Kasım 2021’den bu yana ilk kez 400 baz puanın altına inen CDS’te geçen haftanın ilk dikkat çeken hareketi ise Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ilk enflasyon raporu sunumunda gerçekleşti. Ekonomistler Başkan Erkan’ın sunumu boyunca CDS fiyatlamalarını eski başkan Şahap Kavcıoğlu’nun 4 Mayıs’taki enflasyon raporu sunumuyla karşılaştırdı. Kavcıoğlu döneminde CDS fiyatlamaları 500 baz puanın üzerinde seyretmişti. Uzmanlar, olumlu havanın devamı için ise ekonomi programının gerekliliğine işaret etti.   

CDS'E VURGU

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan hemen önce 700 baz puanın üzerine çıkmıştı. 2022 Temmuz ayında ise 900 baz puanın üzeri görülmüş ve 20 yılın zirve seviyeleri kaydedilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni ekonomi yönetimiyle birlikte ise CDS’lerde aşağı yönlü hareketler gözlenmeye başladı. Hatta Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de CDS’teki düşüşe dikkat çekti. Erkan, enflasyon raporu sunumunda risk priminde hazirandan itibaren belirgin bir düşüş eğiliminin başladığını dile getirerek şöyle konuştu: " Risk primine baktığımızda olumlu bir görünüm söz konusu. 5 yıl vadeli CDS primi, yurt içi belirsizliklerin etkisiyle mayıs ayında 700 baz puanın üzerine çıkarak bu yılın zirve seviyesine ulaşmıştır. Hazirandan itibaren belirgin bir düşüş eğilimi başlamış ve bugün itibarıyla 435 puan düzeyine gerilemiştir. Risk primlerindeki düşüşle birlikte, haziran ayından itibaren 1.5 milyar doları aşan net portföy girişi gerçekleşmiştir.”  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda rasyonel politikaların meyvelerini vermeye devam ettiğini belirterek “Mayıs ayında 700 baz puana yükselen CDS’ler (risk primi – Türkiye’nin dolar cinsinden kredi kredi riskini gösteren beş yıllık kredi temerrüt takası) bugün 400 baz puanın altını gördü” dedi.

PİYASALAR OLUMLU KARŞILADI

Yeni ekonomi yönetiminin dikkat çektiği CDS fiyatlamalarının enflasyon raporu sırasındaki hareketine ilişkin analizi ise eski Merkez Bankası Ekonomisti İbrahim Ünalmış yaptı. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünalmış, 2018 yılında Merkez Bankası’ndan ayrılmasından önce başkanların konuşması sırasında anlık CDS fiyatlamalarını takip edip raporlaştırdıklarını ve başkanlara sunduklarını hatırlattı. Ünalmış, Başkan Erkan konuşurken CDS’te geri çekilmenin yaşandığını vurgulayarak şunları söyledi: “Merkez bankası yöneticilerinin açıklamaları sırasındaki yüksek frekanslı piyasa hareketlerini takip ederiz. Merkez bankasının görev ve sorumlulukları açısından doğru adımların atılacağını gösteren mesajlar piyasalar tarafından olumlu karşılanır CDS düşer. Aksi yöndeki mesajlar CDS’in artmasına neden olur. Şahap bey döneminde verilen büyüme odaklı, enflasyonu geri plana iten mesajlar piyasalar açısından olumsuz karşılandı. Gaye Hanım’ın enflasyon konusunda gerçekçi ve tutarlı mesajlar vermesi piyasa tarafından olumlu karşılandı.”         

PROGRAM EKSİKLİĞİ

Cuma günü Merkez Bankası başkan yardımcılıklarına üç atama yapıldı. Başkan yardımcılıkları atamaları da CDS’in 400 baz puanın altına gelmesinde etkili oldu. Ancak tüm bunlara rağmen ekonomistlerin hepsi aynı fikirde değil, olumlu adımlar olduğunu vurgulayan ekonomistler program eksikliğine dikkat çekmeye devam ediyor. Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, sistemin aynı sistem olduğunu dile getirerek “3 veya 5 kişi değişmiş tamam, güzel. Bütünlüklü program var mı? Bilmiyorum. İktisatçıların en büyük palavrası: ‘bundan sonra farklı’” diye konuştu. Yine Prof. Dr. Fatih Özatay da “Para politikasının makule dönmesi için politika faizine ilişkin kırmızı ışığın kalkması gerekiyor. Yeter mi? Yetmez elbette. Faize ilişkin kırmızı ışık kalksa da makule dönüşü simgeleyen ekonomi programı olmadan ekonominin düze çıkması mümkün değil” dedi.

Merkez'den "parasal sıkılaşma" vurgusu

 

Merkez Bankası'na 3 yeni atama

 

Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk01 Ağustos 2023 06:40

    Program mi dediniz.o ne oluyor.

  • Mucise Reis : )01 Ağustos 2023 08:16

    Mehmet Şain sponsorluğunda, sunduğu "ibo şow" PROGRAMI reklamlardan sonra devam edecek...  aHABERDE, KRALİ VAR KRALİ PROGRAMIN :D

  • Mucise Reis ;)31 Temmuz 2023 14:44

    Büyüme... esnaf 10 işçi çalıştırıyor. 11,400 + 5,000 sgk vb basit giderler  1 işçi : 16,400 gibi masraf. adam bunu kazanmak için  5 katı kadar ciro arttırmalı ki kar %20den 1 işçi maliyeti çıksın... işveren ciro arttırması için işçi+emekli tüketmeli. ama kira ödedikten sonra alışverişe insanların gücü yetmiyor.. bu durumda işveren , 1 işçi çıkartıp ödediği parayı kar gibi görerek cebine bırakıyor. diğer işçiler daha fazla çalışıp farkı kapıyor...ne oldu ? ciro arttı, kar var, büyüyoruz :D ...  işçi talebi yok, işsizlik artıcak, işçiler bedava kira+gıda ya çalışacak. zaten okullar açılacak ekstra masraf ... işveren kredi çekse 100 alsa geriye 150 ödeyecek ... ee iş yoksa neden kredi çeksın ? tüketen toplum ortadan kayboluyor... Faiz indir/bindir  kaçırdık treni NAS diye tartışırken. bireysel haciler artacak. 1 - 5 ay işiz kalan borç batağına düşecek, program hala yok

  • Fg01 Ağustos 2023 08:53

    Vızzıt div