E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar olumlu fiyatlama peşinde---

Piyasalar olumlu fiyatlama peşinde

Piyasalar olumlu fiyatlama peşinde
25 Mayıs 2021 - 09:12 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne hafif pozitif seyirle başlaması bekleniyor.

Güne yatay seyirle başlayan BIST100 endeksi gün içinde dalgalı bir  seyir izledi ve %0.02 artışla 1,452 seviyesinden kapanış yaptı. İşlem  hacmi 15.2 milyar TL olarak gerçekleşirken, endekse dahil olan 28  hisse değer kazandı, 66 hisse ise değer kaybetti. 66 hisse değer  kaybetmesine rağmen, endeks ağırlığı yaklaşık %9 seviyesinde olan Ereğli Demir Çelik’teki alıcılı seyir, endeksin yatay kapanış  yapmasında etkili oldu. Güne başlarken, sabah saatlerinde dolar/TL 8.39 seviyesinden işlem görürken, yurt dışı vadeli piyasalarda ise  pozitif bir seyir izleniyor.

Fed yetkililerinin ABD’de enflasyonun geçici olduğuna dair  açıklamaları ve ekonomilerde toparlanma beklentisi ile yurt dışı  piyasalar haftanın ilk gününü pozitif kapattı. Özellike teknoloji  sektöründe pozitif fiyatlamalar göze çarparken, Nasdaq bileşik endeksi  günü en yüksek primle kapatan endeks oldu. S&P 500 ve Dow Jones  endeksleri de günü alıcılı tarafta kapatırken, DAX endeksi tatil  nedeniyle işleme kapalıydı. Önemli bir ekonomik verinin açıklanmadığı  günde dolar endeksindeki zayıflık sürerken, Euro/Dolar paritesi tekrar 1.22 üzerine yükseldi. Ons altın ise günü yatay kapattı. İran ile  yapılması söz konusu olan anlaşmanın yapılma ihtimalinin azaldığına  dair haber akışı petrol fiyatlarında yukarı yönlü güçlü hareketleri  beraberinde getirdi. Bugün ABD’de yeni konut satışları ve güven  endeksi, Almanya’da 1.çeyrek GSYH verileri takip edilecek.

BIST100 endeksinin güne hafif pozitif bir seyirle başlamasını  bekliyoruz. Geçen haftaki dalgalı seyrin ardından tepe formasyon riski  devam ediyor. Kısa vadeli işlemler için 1,440 seviyesini zarar-kes  olarak izliyoruz. Bu seviyenin altında 1,425 bir diğer destek olarak  izlenebilir. 1,460 ise ilk direnç seviyesidir ve yeniden aşılmadıkça  dalgalanma sürebilir. Genel olarak iyimserliğimizi korumakla beraber,  bu haftadan itibaren temkinli olmayı öneriyoruz. Sektörel bazda  enerji, madencilik ve taahhüt sektörlerini öne çıkarıyoruz.
Sektör ve şirket analizleri:

Dayanıklı Tüketim Sektörü: Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre  nisan ayında sektörün iç satışları yıllık %54,0 yükselerek 844.394 adet olurken, aynı ayda beyaz eşya üretimi  bir önceki yılın aynı dönemine göre %166,0 artış ile 3 mn adete  ulaştı. Nisan’da ihracat ise %176,0 artarak 2,34 mn adet olarak  gerçekleşti. Böylece 2021 yılının ilk dört ayında ise sektörde üretim  yıllık %56,0, ihracat %48,0, iç satışlar %43,0 artış kaydetti.
Kaynak: Bloomberght
Yorum: Nisan ayında düşük baz etkisi ile yıllık bazda  güçlü büyümeler gözlenirken, yılın ilk dört ayı itibariyle de  sektördeki pozitif ivmenin korunduğunu görüyoruz. Gün içinde gelen  haber akışı sonrasında Vestel Beyaz Eşya ve Arçelik günü endekse paralel getiri performansı ile tamamladı. 

Türk Hava Yolları (THYAO): Şirketin kargo biriminin tüm malvarlığı  ve operasyonu ile "iştirak modeli ile  kolaylaştırılmış usulde kısmen  bölünme" yöntemi ile THY’nin %100 iştiraki olan THY Kargo’ya  devredilmesine karar verildiğini, işlemlerin ortaklığın 31 Aralık 2020  tarihli finansal tabloları dikkate alınarak gerçekleşeceği açıklandı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)