E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar neleri fiyatlıyor?---

Piyasalar neleri fiyatlıyor?

Piyasalar neleri fiyatlıyor?
12 Kasım 2020 - 08:48 borsagundem.com

Yurt içi ve küresel piyasalarda öne çıkan gündem maddeleri, piyasalar neleri fiyatlıyor neleri takipte? Tüm başlıklar…

Hızlı geçen haftada piyasaların önceliği yeni ekonomi yönetimi ve bu konudaki tüm gelişmeler. Yapılan açıklamaları yakından izleyen uzmanlar, piyasaların olumlu algısı ve beklentisinin altını çiziyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Açıklamaları

Ekonomi üst yönetiminde yaşanan değişimlerin ardından piyasalar değişimin etkilerini ve açıklamaları yakından izlemeye devam ediyor.

Dün özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti Grup toplantısında yaptığı Yeni Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Bakanının atacakları her adımda yanında olacaklarını ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için her türlü önlemi alacağı "Yeni Ekonomik Dönem" başlayacağını açıklaması piyasalarda olumlu karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığının ayrılacağı ve Kabine'de değişiklik olacağı yönündeki haberlerinde doğru olmadığını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Aselsan Yeni Sistem Tanıtımları ve Tesis açılışlarını gerçekleştirecek (16.00).

Biden'in Danışmanından Türkiye Değerlendirmesi

ABD’nin seçilmiş yeni Başkanı Joe Biden’ın Diplomasi Danışmanı Michael Carpenter, Türkiye ile ilgili ilişkilere yönelik yaptığı açıklamada, "Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak veya yaptırımlar yoluyla ekonomisini çökertmek arayışında değiliz" dedi. 

Biden’ın diplomasi danışmanı Michael Carpenter, Türk Lirasının gidişatını da değerlendirdi. Carpenter, son yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde en çok değer kaybeden para biriminin Türk Lirası olduğunu söyledi. Türkiye’nin açık pazar ve açık ticaret koşullarına mecbur olmasının ABD ve AB için önemli bir başlangıç noktası olduğunu ifade eden Carpenter, "Ekonomik yaptırımlarla

Türkiye’yi sıkıştırmak doğru bir yaklaşım değil" diyerek NATO üyelerinin ortak cephe oluşturması gerektiği önerisinde bulundu.

Yatırım Bankalarından Olumlu Değerlendirmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından yabancı bankalar Türk Lirası konusunda pozitife döndü.

Citi yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın para politikasında daha ortodoks bir duruş sinyalini verdiğini belirterek, "Bu, Cumuhrbaşkanı'ndan çok uzun bir süredir duyduğumuz en şahin açıklamaydı ve dikkat göstermeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetiminde değişiklik sonrasında TCMB Para Politikası Kurulu'nun 19 Kasım toplantısından politika faizinde 500 baz puan faiz artırımı geleceğini öngören JPMorgan, TL'deki "ağırlığını azalt" pozisyonunda karını realize ederek, "piyasa ağırlığı" pozisyonuna geçti.

Societe Generale de benzer değerlendirmelerde bulunarak Türk Lirası için hem ABD Doları hem de euro karşısında 'al' tavsiyesi verdi.

Goldman Sachs, TCMB'nin 19 Kasım'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini (1 hafta vadeli repo) 475 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasını beklediğini bildirdi.

Türkiye'de Kovid-19 Salgını 

Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 86 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 11 bin 145’e yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığının açıkladığı tabloya göre son 24 saatte 86 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 11 bin 145’e yükseldi.

Toplam 145 bin 989 test yapılırken, 2 bin 693 yeni vaka tanısı konuldu.  Toplam vaka sayısı 402 bin 53 oldu.

İçişleri Bakanlığı, tüm il valiliklerine "Korona virüs Tedbirleri"  konulu ek genelge gönderdi. Genelgeye göre, yarından itibaren tüm illerde vatandaşların yoğun olduğu cadde ve sokak, durak gibi alanlarda sigara  içme yasağı getirilecek. Valilerce salgının seyri takip edilerek, 65 yaş ve üzerindekilerin 10.00­-16.00 saatleri dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilecek.

TCMB ve BDDK Bültenleri Gelecek

Yurt içinde önemli bir veri bulunmazken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) haftalık verileri izlenecek.

TCMB haftalık bülteninde özellikle yurt dışı yerleşikler ve rezervler izlenecek.

Rezervler geçen hafta da düşüşünü sürdürmüş, net uluslararası rezervler 2,3 milyar dolar, brüt rezervler 2,8 milyar gerilemişti.

TCMB verileri TSI 14.30'da açıklanacak.

MSB Bütçesi Görüşülecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe görüşmelerine Milli Savunma Bakanlığı bütçesi ile devam edilecek.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Komisyonda Bakanlığının bütçesi hakkında bilgi verecek.  Bütçe görüşmeleri saat 10.00'da başlayacak.

ABD Seçimleri

ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde sonuçların henüz kesin kazanmadığı 16 delegeli Georgia eyaletinde oyların yeniden sayılmasına karar verildi.

ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Demokratların adayı Joe Biden 290 delegeye ulaşarak seçimleri kazanırken, toplam 42 delegesi olan Kuzey Carolina, Arizona ve Georgia eyaletlerinde sonuçlar henüz net değil. 16 delegeye sahip

Georgia eyaletinde Cumhuriyetçi Parti ve Donald Trump’ın kampanyasından yapılan itirazlar neticesinde oyların elle tekrar sayılması kararı alındı.

Oy sayımının devam ettiği eyaletlerden Alaska’yı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump kazandı.

Dünyada Kovid-19 Salgını

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Kovid-19 aşısının alımı için Pfizer ve BioNTech ile 4. sözleşmenin yapıldığını bildirdi.

ABD’de yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının başlaması ile hastaneye yatışlarda rekor seviyeye ulaşıldı. Ülkede ilk kez hastanelerdeki korona virüs hasta sayısının 61 bini geçtiği belirtildi.

İtalya’da yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 32 bin 961 yeni vaka tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 1 milyon 28 bin 424’e yükseldi. Ülkede Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 623 kişi hayatını kaybederken, 6 Nisan’dan bu yana günlük en yüksek ölü sayısı kaydedildi.

İngiltere'de resmi verilere göre Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 50 bin 365'e ulaştı. Böylece, can kaybının 50 bini aştığı ilk Avrupa ülkesi ve ABD, Brezilya, Hindistan ve Meksika’nın ardından beşinci ülke oldu.

Fransa’da yeni tip korona virüs salgınında son 24 saatte 35 bin 879 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 1 milyon 865 bin 538’e ulaştı.

Çin şirketi Sinovac'ın ürettiği Kovid-19 aşısının önceki gün Brezilya'da askıya alınan klinik faz 3 denemelerine yeniden başlanacağı açıklandı.

Yunanistan’da yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını kapsamında ülke genelinde uygulanan gece sokağa çıkma yasağının süresi, 5 saatten 8 saate çıkarıldı.

BOJ ve Japonya

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu üyesi Seiji Adachi, BOJ'un para politikasının COVID-19 salgınının ekonomide getirdiği yapısal değişikliklerin neden olduğu acının azaltılmasına yardımda büyük bir rol oynayabileceğini söyledi.

Japonya'da üretici fiyatları Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 düştü. Ekim'de fiyatlar bir önceki aya göre de yüzde 1,3 geriledi. Eylül ayında fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 düşmüştü.

Japonya'da çekirdek makina siparişleri son 3 aydır ilk kez düşüş gösterdi. Eylül'de siparişler beklentilerin üzerinde azaldı.

Fed, ECB, BoE Başkanları Konuşacak

Avrupa Merkez Bankası'nın düzenlediği Merkez Bankacılık 2020 forumu ikinci gününde ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell, İngiltere Merkez Bankası(BoE) Başkanı Andrew Bailey ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde aynı panele katılacaklar.

Financial Times editörü Roula Khalaf'ın moderatörlüğünü yapacağı Panel TSI 19.45'te başlayacak. Panelin yaklaşık bir saat sürmesi ve ardından kapanış konuşmaları yapılması bekleniyor.

BoE Başkanı Bailey, ayrıcı TSI 11.00'de Financial Times Küresel Konferansı'nda konuşacak.

ABD'de Enflasyon Açıklanacak

ABD'de günün en önemli verisi tüketici fiyatları olacak. Piyasalar tüketici fiyatlarında hafif bir gerileme bekliyor. Önceki ay yüzde 0,2 artan fiyatların Ekim'de yüzde 0,1 arttığı, yıllık enflasyonun ise yüzde 1,4'ten yüzde 1,3'e indiği tahmin ediliyor. Çekirdek enflasyonun önceki ay olduğu gibi aylık %0,2, yıllık %1,7 artması bekleniyor.

Haftalık işsizlik başvurusunda hafif bir düşüş beklentisi bulunuyor. Önceki hafta 751 bin olan başvuruların 740 bine ineceği düşünülüyor.

DOE'nin bir önceki hafta yaklaşık 8 milyon varil düşüş açıkladığı stokların, geçen hafta da gerilediğin tahmin ediliyor. Piyasaların beklentisi düşüşün 0,7 milyon varil olacağı yönünde.

İngiltere'de GSYH, Euro Bölgesinde Sanayi Üretimi İzlenecek

Avrupa'da günün en önemli verileri İngiltere'de GSYH, sanayi üretimi ve Euro Bölgesinde sanayi üretimi olacak.

İngiltere'de 3.çeyrek öncü verilerle GSYH'nin dönemsel olarak yüzde 15,8 arttığı, yıllık yüzde 9,4 daraldığı tahmin ediliyor.

Eylül için GSYH'de aylık bazda yüzde 1,0 artış, yıllık bazda yüzde 8,4 düşüş, 3 aylık ortalamalara göre yüzde 15,6 artış bekleniyor.

İngiltere'de sanayi üretiminde önceki aya göre hafif toparlanma görüleceği tahmin ediliyor. Piyasa beklentisi Eylül'de aylık yüzde 1,1 artış, yıllık yüzde 5,8 düşüş yönünde oluştu. Önceki ay aylık yüzde 0,3 artış, yıllık yüzde 6,4 düşüş yaşanmıştı.

Euro Bölgesi sanayi üretimi tahmini aylık yüzde 0,8 artış, yıllık yüzde 5,9 düşüş olacağı yönünde.

IEA Raporu Açıklanacak

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporu açıklanacak.

IEA önceki raporunda pandeminin tepe yaptığı dönemde artan global petrol stoklarının istikrarlı şekilde azalmaya başladığını ancak korona virüs salgınında ikinci dalganın talebi yavaşlatmasının üretici ülkelerin petrol piyasasında dengeyi sağlama çabalarını zorlaştıracağını  açıklamıştı.

IEA, 2020 yılı için global petrol talebinde daralma tahminini 8,4 milyon varil/gün ve 2021 için büyüme tahminini 5,5 milyon varil/gün olarak korumuştu.

Petrol piyasaları tarafından yakından takip edilen rapor TSI 12.00'de açıklanacak.

Meksika, Mısır, Sırbistan Faiz Kararları Gelecek

Bugün Meksika, Mısır, Sırbistan merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar.

İlk karar Sırbistan Merkez Bankasından gelecek. Bankanın yüzde 1,25 olan faiz oranının bu toplantıda da değişmesi beklenmiyor. Banka en son Haziran ayında faizi 25 baz puan indirmişti.

Meksika Merkez Bankasının faiz indirim sürecine devam edeceği ve 25 baz puanlık bir indirim daha yapacağı tahmin ediliyor. Banka Son iki toplantısında faizde 75 baz puan indirime giderek, yüzde 4,25 puana çekmişti.

Mısır Merkez Bankasının ise faizde değişliğe gideceği düşünülmüyor.

Biden'in danışmanından şok kapanma önerisi

Japonya Başbakanı Suga. Biden ile telefonda görüştü

JPMorgan, Türk Lirası'na yöneldi

İstihdamı teşvik paketi teklifi TBMM'den geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Reis12 Kasım 2020 09:13

    Ne kadar komik değilmi. Faiz artacak diye bankalar tavan yapıyor. Banka yurt dışından 6.85 liradan dolar kredisi alıyor yüzde 8 den 48 ay vadeli halka kredi dağıtıyor ve faiz yüzde 15 lere dolarda 8 liraya çıkınca bankalar ralli yapıyor. Bu ne yaman çelişki reis.