E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar kışın yaz aşkı modunda---

Piyasalar kışın yaz aşkı modunda

Piyasalar kışın yaz aşkı modunda
07 Aralık 2023 - 09:34 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

ABD istihdam verilerinin açıklanmaya devam ettiği haftada küresel piyasalardaki işlem hacimlerindeki azalma ve temkinli duruşu devam ediyor. Jolts verisinden sonra ABD özel sektör istihdam veriside beklenti altında gerçekleşerek 103 bin kişi arttı. Ekim ayına ilişkin özel sektör istihdamı verisi ise 113 binden 106 bine revize edildi. Bu durum yumuşak iniş senaryosunu desteklemeye devam ederken yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdamında beklenti altında gelmesiyle piyasaların rahatlayıp nefes alacağını düşünüyoruz. Buna ek olarak Aralık ayında 2. ve 3. haftasında vergisel nedenlerden dolayı şirketlerin pozisyon kapatabileceğini ve ayın son haftasında ise piyasaların likidite konusunda sıkıntı yaşayabileceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz.

ABD endeksleri haftanın üçüncü işlem gününü yataya yakın negatif tarafta tamamlarken zirve seviyelerinde kalmaya devam ediyor. ABD vadelileri ise yataya yakın yönsüz bir şekilde işlemlerine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, yataya yakın pozitif tarafta haftanın üçüncü işlem gününü tamamlarken son dört ayın en yüksek seviyelerinde kalmaya devam ediyor. Gün içinde madencilik sektörü %1,6 ve otomotiv sektörü %2,2 yükselirken, doğal gaz ve petrol sektörü %0,9 değer kaybetti. Almanya'da fabrika siparişleri Ekim'de bir önceki aya göre %3,7 gerilerken veriye ilişkin beklenti %0,2'lik artış yönündeydi.

Asya endeksleri, günü %2’ye yakınsayan yükselişle tamamlarken bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise %1,90’a varan düşüşle işlemlerine devam ediyor. Çin'de Kasım ayı ticaret rakamlarında ihracat yıllık %0,5 artarken ithalat %0,6 düştü. Piyasa beklentisi ise ihracatta yıllık 1,1 düşüş ve ithalatta yıllık 3,3 artış olması yönündeydi. Ticaret fazlası ise 58 milyar dolarlık tahminleri aşarak 68,39 milyar dolara yükseldi.

Bist100 endeksi, %2,51 gerileyerek 7.855,06 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplamda 136,83 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirdi. 8.000 seviyesi dirence dönüşürken 7.800 üzerindeki kalıcılığın pozitifliğin devam etmesi açısından önemini koruduğunu söyleyebiliriz. Önceki kapanışa göre mali endeks %1,42, teknoloji endeksi %3,85, hizmetler endeksi %2,47, sanayi endeksi %3,57 değer kaybetti.

Bugün, Almanya sanayi üretimi ile Avrupa Bölgesi 3.çeyrek GSYH ve ABD tarafından haftalık işsizlik verilerini takip ediyor olacağız.

BİST100 endeksinin yataya yakın pozitif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Fiyat hareketi güçlü hisseler (07/12/2023)

 

Ebebek ve Enerya Enerji sorusu

 

Resesyon belirsizlikleri risk iştahını törpülüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)