E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar karıştığında izlenilebilecek 3 strateji---

Piyasalar karıştığında izlenilebilecek 3 strateji

Piyasalar karıştığında izlenilebilecek 3 strateji
24 Mayıs 2023 - 12:13 borsagundem.com

Borsalarda karmaşa hakim olduğunda hisse senetlerinden uzaklaşmak yerine piyasada kalmayı tercih etmek riski seven yatırımcılar, yüksek getiriler sağlayabilir. Borsa yazarı Michael Sincere bunun için 3 borsa stratejisine dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetleri, opsiyon piyasaları ve vadeli işlemler hakkında 40 yılı aşkın tecrübesi bulunan profesyonel yatırımcı Howard Kornstein Temmuz 2022’de teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi’ndeki ilk 100 hisseye odaklanan Invesco QQQ Trust Seri 1 ETF’sini önermiş. MarketWatch yazarı Michael Sincere’e göre Kornstein basit bir hareket ortalaması çapraz stratejisi üzerinden söz konusu ETF’de alım fırsatı olduğunu sezmiş.

Söz konusu dönemde oldukça sert bir satış dalgasına uğrayan Nasdaq Endeksi’nden profesyonel yatırımcı hisse başına 270,13 dolardan alım yapmış. Kornstein o zamanlar bu hamlesiyle ilgili, “Birçok insan birkaç hafta önce borsalar düştüğü için piyasada para çekti. Tahmin edin ne olacak? Borsalar her zaman olduğu gibi tekrar yükselecek” açıklamasında bulundu.

Sincere profesyonel yatırımcının haklı çıktığını belirtiyor. Kornstein’ın hedef fiyatı 350 dolar ve üzeri olsa da borsa uzmanı 10 Mayıs 2023’te ETF’deki varlıklarını 325,77 dolara 55 baz puan kârla sattı. Kornstein, ne zaman satış yapacağına karar vermek için de yine temel teknik analizlere güvendi: 30 günlük hareketli ortalamalar 10 Mayıs 2023'te 50 günlük hareketli ortalamaların aşağısına gerileyerek düşüş sinyali verdi.

Nasdaq 100 Endeksi’ni derleyen ETF’nin hisse başı fiyatı şu anda 338 dolar civarında. Yakın zamanda Kornstein ETF’nin 30 günlük hareketinin 50 günlük hareketini geçmesi durumunda yeniden alım yapmayı planladığını söyledi.

Düşük risk cazip getiri

Eğer Kornstein haklıysa hisse senetlerinde savunma pozisyonuna geçmek için doğru zaman olabilir. En azından teknik göstergeler net bir sinyal verene kadar daha az riskli finans ürünlerine sahip olmak daha akıllıca bir tercih olabilir.

Mümkün olan “en güvenli” yatırımları arayan ve risklere duyarlı yatırımcılar içinse MarketWatch yazarı Sincere yüksek getirili bir mevduat hesabı, bir banka mevduat sertifikası, bir para piyasası hesabı veya bir ABD Hazinesi tahvili alımını tavsiye ediyor.

Sincere daha riskli yatırımlara istekli yatırımcılar içinse 3 tavsiyede bulundu:

1. Temettü ödeyen hisse senetleri

Borsaya yatırım yapanların ve yüksek kaliteli hisse senetleri isteyenlerin düşünmesi gereken yatırımlardan birisi de hissedarlara temettü ödeyen şirketlerin hisse senetleridir. Temettü ödeyen şirketler daha büyük ve daha çok tercih edilen şirketler olma eğilimindedir. Emekliliğine yaklaşan ve nakit akışı arayan birçok yatırımcı için temettü hisseleri oldukça yaygın bir tercihtir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Coca-Cola gibi istikrarlı tüketici ürünlerini ve Philip Morris gibi şaibeli sektörleri de içerisinde bulunduran bu yüksek temettülü hisse senetleri yatırımcılar tarafında ‘temettü aristokratları’ olarak da biliniyor. Zira söz konusu hisseler 25 yıl ve üzeri üst üste temettü ödeyen hisseler olarak öne çıkıyor.

Sincere yüksek kaliteli temettü ödeyen hisse senetlerinin de borsalardaki dalgalanmalardan etkilendiğini hatırlatıyor. Borsa yazarı temettü ödemeyi kesen bir şirketin bu kararının uyarı işareti olarak algılanması gerektiğini, pozisyonun azaltılmasının veya tamamen satılmasının değerlendirilebileceğini ifadelerine ekledi.

2. Endeks fonları:

Endeks fonları belli bir grup hisse sepetine veya belirli bir endekse para yatırmak için yatırımcıların oluşturduğu bir havuz olarak değerlendirilebilir. Endeks fonu satın almanın ardındaki fikir S&P 500 veya Dow Jones gibi büyük endekslerin genel performansını geçmek yerine yatırımcının kâr ve zararını endekslerin performansına göre ayarlamak istemesidir.

Endeks fonları aktif yönetilen fonlara göre çok daha ucuzdur ve geniş çalış bir çeşitlendirme vadeder. Bu sayede yatırımcılar hisse senetlerindeki ani dalgalanmaları en az hasarla atlatabilir. Ancak endeks fonu yatırımcılarının fonlardaki hisse senetlerinin ağırlığına da dikkat etmesi gerekir.

3. Satış korumalı opsiyonlar

Opsiyon piyasaları birçok yatırımcı tarafından yanlış anlaşılsa da en az riskli opsiyon stratejileri genellikle korumalı opsiyonlardır. Bu stratejiyle yatırımcılar halihazırda sahip olduğunu hisse senediyle veya artık portföyünde istemediğiniz hisse senetleriyle gelir elde edebilir.

Basitçe söylemek gerekirse, söz konusu strateji sahip olduğunuz hisse senetlerinde opsiyon işlemleri üzerinden satmayı içerir. Bir bakıma yaptığınız işlem hisse senetlerinizi bir opsiyon alıcısına kiraladığınız anlamına da gelebilir. Buna karşılık kontrolünü geçici olarak bıraktığınız Hisse senedi üzerinden prim sağlayabilirsiniz.

Satış korumalı opsiyonların riski nedir? Sahip olduğunuz hisse senedi, alınan primden daha fazla düşerse, işlemde para kaybedersiniz. Ancak bu riske rağmen bu tür opsiyon yatırımları Sincere’e göre mükemmel bir strateji niteliği taşıyor. Borsa yazarı bu işlem için doğru hisseyi seçmenin kilit öneme sahip olduğunu söyledi. Zira söz konusu hissenin uzun vadede istikrarlı bir şekilde yükseliş eğilimi göstermesi gerekiyor.

Ons altına 'borç tavanı' desteği

 

Ödüllü stratejistten ‘boğa tuzağı’ uyarısı

 

Yatırımcılar ABD hisse senetlerinde yükselişi satın alıyorlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi24 Mayıs 2023 14:31

    Temettü ödeyen hisse senetleri tavsiye edilmiş. Bist'te örneğin . Aghol hisse senedi 0.80 brüt , 0.70 net temettü veriyor ( hisse başına ) 1000 hisse bugün 95.000 lira , ancak  verdiği temettü 665 lira. Hadi gel de al. Böyle temettü olmaz , bir işe yaramaz