E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasalar FED’den 3 değil 2 faiz indirimi bekliyor---

Piyasalar FED’den 3 değil 2 faiz indirimi bekliyor

Piyasalar FED’den 3 değil 2 faiz indirimi bekliyor
09 Nisan 2024 - 15:09 borsagundem.com

Beklentilerin üzerinde gelen ekonomik göstergeler ve enflasyonun bir türlü düşmemesi piyasaların faiz indirimi beklentilerini değiştirdi. Yatırımcılar FED’in 3 faiz indirimi planının rafa kaldırılabileceğini satın alıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü ekonomik veriler, piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu yavaşlatmak için borçlanma maliyetlerini daha yüksek tutması gerektiğine dair inancı artırıyor. Yatırımcılar da bu yıl FED’in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini azaltıyor.

Financial Times’ın haberine göre piyasalar FED’in 2024’te iki kez çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağını satın almaya başladı. Yılın başında altı ila yedi kez faiz indirimi yapılacağını bekleyen analistler şimdiyse üç faiz indirimi senaryosuna sadece %50 ihtimal veriyor.

UBS Varlık Yönetimi Portföy Yöneticisi ve Çoklu Varlık Stratejileri Başkanı Evan Brown, “Çok sayıda müşterimiz bize ‘FED neden faiz oranlarını düşürecek?’ sorusunu soruyor. Ekonomi geçen ay içerisinde gerçekten toparlandı. Ekonomi bu kadar güçlüyken para politikası FED’in düşündüğü kadar kısıtlayıcı değil” uyarısında bulundu.

Cuma günü açıklanan beklentilerin üzerindeki istihdam raporu piyasalardaki anlatıyı da önemli ölçüde değiştirdi. Zira yatırımcılar FED’in faizleri düşürmeden önce enflasyonun %2 hedefiyle doğru orantılı olarak düştüğüne emin olması gerektiğine inanıyor.

Aralık ayından bu yana FED yönetimi yıl içerisinde politika faizlerini üç kez çeyrek puan indireceğinin sinyallerini verdi. Faiz oranları %5,25 ila %5,5 aralığında tutuluyor.

Cuma günkü istihdam rakamlarının ardından konuşan Dallas FED Başkanı Lorie Logan faiz oranlarını düşürmeyi değerlendirmek için “çok erken” olduğunu söyledi. Bir diğer FED üyesi Michelle Bowman da enflasyonu düşürme konusundaki ilerlemenin “son zamanlarda durduğunu” söyledi.

Tahvil fonu devi Pimco, cuma günü itibariyle bu yılki faiz indirimi tahminlerini üçten ikiye düşürdü.

Yatırım yönetimi firması Newton Investment’ın Portföy Yöneticisi Jon Day, “Konuştuğum insanların büyük çoğunluğu enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye geri döneceğini düşünmüyor. Merkez bankalarının fazla ‘güvercin’ davrandığını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD Hazinesi tahvilleri pazartesi günü satışlara devam etti. FED’in faiz politikasına duyarlı 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,05 artışla kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi ola %4,79’a yükseldi. Tahvil piyasalarının gösterge endeksi niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri de %0,05 yükselerek %4,43’e ulaştı.

FS Investments ABD Ekonomisti Lara Rhame de FED’in işaret ettiğinden daha az faiz indirimi yapacağını veya belki de hiç faiz indirimi yapmayacağını öne sürdü. Rhame, “On yıllık tahvil getirileri yükseliyor. Yıl boyunca %5’i yeniden test edeceklerini düşünüyorum” uyarısında bulundu.

Rhame, “Faiz indirimleri programı göreceğimizi sanmıyorum. Daha çok çeyrekte bir kez ancak daha çok cerrahi, başa baş bir bakış açısı benimsenecektir” açıklamasında bulundu.

FED beklentilerindeki değişim, diğer merkez bankalarının bu yıl para birimlerini dolar karşısında zayıflatmadan birden fazla faiz indirimi yapmasını zorlaştırabilir.

Yatırımcılar ayrıca tahvil getirilerindeki artışın ABD hisse senetlerini rayından çıkarabileceğini söylüyor. S&P 500 Endeksi, yılın başından bu yana yüzde 9'dan fazla yükseldi.

Güçlü ekonomik veriler sayesinde, hisse senedi yatırımcılarının faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı ve büyüme üzerinde baskı oluşturacağı yönündeki endişeleri bir nebze de olsa yatıştı. Yatırımcılar faiz indirimi beklentilerindeki değişime büyük ölçüde omuz silkti. ABD borsaları istihdam rakamlarının açıklandığı cuma günü %1’in üzerinde yükseldi.

Allianz’ın Küresel Yatırımcı Birimimi Tahvil Fonu Portföy Yöneticisi Mike Riddell, “Enerji ve emtia fiyatlarındaki son eğilim devam ederse, hem tahviller hem de riskli varlıklar için korkunç bir dönem olan 2022’nin finansal piyasa ortamı yeniden oluşabilme potansiyeline sahip” uyarısında bulundu.

Yatırımcılar, ABD'nin mart ayı enflasyon verilerini yayınlanacağı çarşamba günü faiz oranlarının gidişatı hakkında daha sağlıklı bir öngörüye sahip olabilir. Reuters anketine katılan ekonomistler, manşet yıllık enflasyonun %3,4'e yükselmesini bekliyor. Ocak ve şubat ayları için açıklanan verilerse, analistlerin tahminlerinin üzerinde gelmişti.

Bazı Fed yetkilileri, enflasyondaki son artışın uzun sürmeyebileceğini de öne sürdü. FED Başkan Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada, "son verilerin bir tökezlemeden daha fazlasını temsil edip etmediğini söylemek için çok erken" ifadelerine yer vermişti.

UBS Powell’ın yorumları üzerine temel pozisyonunu bu yıl için iki faiz indirimi olarak tuttu.

UBS’ten Brown konuyla ilgili açıklamasında, “Powell, enflasyonun düşmesi durumunda büyümenin ve iyi bir işgücü piyasasının faiz oranlarını düşürmekten kaçınmak için bir neden olmadığı konusunda gerçekten tutarlıydı. Dolayısıyla, bu tür bir tepki verdiği sürece, faiz indirimlerini tahminlerimize tutunmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan, büyük fırsat sunacak hisseleri açıkladı

 

Duayen yatırımcı Buffett'tan tahvil hamlesi

 

Fed'den bu yıl faiz indirimi beklentisi son 7 ayın en gerisinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)