E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar bu hafta yurt içi enflasyonu takip edecek---

Piyasalar bu hafta yurt içi enflasyonu takip edecek

Piyasalar bu hafta yurt içi enflasyonu takip edecek
02 Ağustos 2021 - 08:33 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, bu haftanın önemli verilerinden olan yurt içi enflasyon verisinin piyasalara etkisi vurgulanıyor.

Geçtiğimiz hafta gündem FED’in FOMC kararları ve TCMB’nin yılın üçüncü enflasyon raporu toplantısıydı. Bu noktada ilk olarak FED’e yönelik gelişmeleri hatırlatarak başlayalım. Beklendiği üzere faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi. Aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programı da sabit tutuldu. Toplantısı sonrası basının karşısına geçen Powell, toparlanma devam edene kadar varlık alımlarının sürdürüleceğini belirtti. Toparlanma arttıkça enflasyonda yukarı hareketin devam edeceğini yalnız bu hareketin kalıcı olmadığı düşüncesini bir kere daha yineledi. Buna karşılık enflasyonun hedeflerin üzerinde kalmaya devam etmesinden endişe duyduklarını ve gerektiğinde hamlede bulunabileceklerini de sözlerine ekledi. Bu açıklamaların ardından dolar endeksinde geri çekilme oluşurken küresel hisse senedi endekslerinde de alımların geldiğini gördük. TCMB’nin enflasyon raporu toplantısında ise yıl sonu enflasyon beklentisi %12.2’den %14.1’e revize edildi. Piyasa beklentisi %15 ve üzeri enflasyona yönelikti.

Bu önemli gelişmelerin etkilerinin yeni haftada da devam etmesi beklenebilir. Yalnız içinde bulunduğumuz haftada iki kritik gündem maddesi var.

Öncelikle ABD’de açıklanacak olan Temmuz ayı TDI verisi bir hayli önemli olacak. İstihdamda toparlanmanın güçlendiği görülürse FED'e yönelik şahin tonda beklentiler kuvvetlenebilir. Dolayısıyla TDI verisi, ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı datalarını yakından takip ediyor olacağız.

Önemli verilerden bir diğeri ise yurtiçi enflasyon datası olacak. TÜFE’nin Temmuz ayında %18.50 seviyesine yükseliş kaydetmesi bekleniliyor. Hatırlatalım ki; Haziran ayında %17.53 oranında bir enflasyon ile karşılaşmıştık. Dolayısıyla enflasyon tarafında yukarı hareket gücünü koruyor. ÜFE verisinin de kritik olduğunun altını çizelim. Muhtemeldir ki %43 üzeri bir veri göreceğiz.

Öne çıkanlar

Asya Pasifik bölgesinde endeksler Pazartesi günkü işlemlerde kazanca yöneldi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.5'dan fazla artış kaydetti. Topix ise yaklaşık yüzde 2 arttı. Güney Kore Kospi ve Hong Kong'un Hang Seng Endeksleri ise yataya yakın arttı. Öte yandan Çin ana karasında hisse senetleri önceki kayıplarını telafi ederek hafif artış kaydetti.

Çin'de Caixin/Markit imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi Temmuz'da 50.3 düzeyinde gerçekleşti. Endeks Haziran'da 51.3 seviyesindeydi. Çin'de hafta sonu açıklanan resmi imalat PMI ise Haziran ayındaki 50.9 seviyesinden 50.4'e çekildi.

İngiltere Ekonomi Bakanı Sunak, İngiltere Başbakanı Johnson’dan mevcut seyahat kısıtlamaların ekonomiye ve özellikle turizm sektörüne zarar verdiğini belirterek, aşılama programındaki başarı ile kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik çağrıda bulundu.

Fed'in en güvercin üyelerinden biri olan Minneapolis Başkanı Kashkari, Delta varyantı nedeniyle ekonomik toparlanmanın yavaşlayabileceğini söyledi. Toparlanmanın yavaşlaması halinde istihdam büyümesinin de gerileyeceğini belirten Kashkari, bununla birlikte ana beklentisinin halen sonbaharda istihdamda güçlü artış olduğunun altını çizdi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, Fed'in varlık alımları yolu ile ekonomiye desteğini geri çekmeye başlamadan önce ABD işgücü piyasasında daha fazla ilerleme görmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Pfizer/Biontech ve Moderna, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan son anlaşmada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı fiyatlarını yükseltti.Financial Times’ın haberine göre, Pfizer/Biontech'in bir dozu için fiyat 15,50 eurodan 19,50 euroya çıkarıldı.Daha önce 22,60 dolar civarı olan Moderna firmasının doz başı fiyatının ise yeni kontratta 25,50 dolar civarı olduğu görüldü.27 Temmuz’da yetişkin nüfusun yüzde 70’ini aşılama hedefine ulaştığını duyuran AB, Eylül sonu itibarıyla 1 milyardan fazla doz aşı temin etmeyi planlıyor.

Çin Merkez Bankası kripto paralara ilişkin sıkı denetimleri sürdürme kararı aldı.

Avrupa Merkez Bankası, yaptığı stres testlerinin ortaya konan senaryoda küçük Avrupalı bankaların büyük olanlara göre daha fazla sermaye kaybı ile karşı karşıya kalacaklarını gösterdiğini bildirdi.

Çinli menkul kıymetler piyasası regülatörü, ülke şirketlerinin ABD'de halka arzına yasak getiren SEC ile konuya makul çözüm için görüşme arayışında olduğunu bildirdi.

AC Asia ex, Japan % 0,54 alıcılı

S&P 500 % 0,55 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,56 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 02/08/2021

Endekste pozitif açılış bekleniyor

Asya borsaları haftaya yükselişle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)