E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar beklemeye geçti---

Piyasalar beklemeye geçti

Piyasalar beklemeye geçti
22 Ağustos 2023 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Gözlerin Fed Başkanı Powell’ın Cuma günü Jackson Hole’daki sempozyumda yapacağı konuşmaya çevrildiği ortamda piyasalar merkez bankasının gelecek yıl faiz indirimine geçmeden önce, Fed’in Kasım ayına kadar 25 baz puanlık bir artış daha yapması ihtimalini 50/50’den biraz daha düşük tutuyor. Diğer taraftan,10 yıllık ABD Hazine getirileri, bu sabah açılışla birlikte Tokyo’da yaklaşık 2,5 baz puan (bps) artarak %4,36’ya yükseldi ve bu yükseliş 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD On yıllık getiriler şu ana kadar ay için neredeyse 40 bps arttı. Hazine getirilerinin yeni zirvelere ulaşmasıyla ABD doları, önde gelen para birimleri karşısında 10 haftanın zirvesine yakın seyrederken, yen karşısında da kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyrediyor. ABD’de faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı yönünde spekülasyonlar piyasayı etkilemeye devam ediyor.

Avrupa’da ise Almanya ÜFE, Temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1 ve yıllık bazda yüzde 6 geriledi. Böylece sütten otomobile kadar birçok alanda üretici fiyatları Kasım 2020’de yaşanan yüzde 0,5’lik gerilemenin ardından yıllık bazda ilk kez düştü. Temmuzda fiyat düşüşünün en önemli nedeninin “özellikle bir önceki yıl çok yüksek fiyat seviyesinden kaynaklanan baz etkisi” olduğu belirtilerek, söz konusu fiyatlarda temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,3 daha düşük maliyetli olan enerjinin etkisi oldu.

Hazine getirileri Asya’da  on yılın en yüksek seviyelerine ulaştı ve piyasalar faiz oranlarının ne kadar süre yüksek kalması gerekebileceği konusunda endişeye kapıldılar. Çin piyasaları toparlanmaya çalışsa bile hisse senedi piyasalarında güç kaybı devam ediyor. Aynı zamanda Çin’in ,düşen para birimini savunmada kararlı olmasına rağmen, Pazartesi günü beklenenden küçük faiz indirimi yapmasıyla piyasalar hayal kırıklığına uğradı.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,4 arttı. Japon Nikkei endeksi ise %0.5 arttılar gösterdi.

Piyasalar Irak petrol ihracatının devam edip etmeyeceğini görmek için beklemeye geçti. Bu durum OPEC+ kesintisinin neden olduğu arz sıkılığını hafifletebilirken, bocalayan bir Çin ekonomisi küresel talep görünümünü baltalamaya devam etti.

Brent ham petrolü varil başına 84,38 dolardan 8 sent düştü ve ABD West Texas Intermediate ham petrolü, varil başına 80,65 dolardan 7 sent daha düşük işlem gördü.

Yurt içinde iş gücü girdi endeksleri, tarımsal girdi fiyatları ve motorlu kara taşıtları istatistikleri açıklanacak. Yurt dışında ABD’den ikinci el konut satışları ve Richmond Fed imalat endeksi verileri öne çıkıyor.

Endeksten hızlı yükselenler

 

Günün önemli şirket haberleri 22/08/2023

 

Borsa rallisini kaçıranlar için yeni bir fırsat

 

En fazla para girişi olan hisseler 21/08/2023

 

En fazla para çıkışı olan hisseler 21/08/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)