E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar bayramı erken kutladı---

Piyasalar bayramı erken kutladı

Piyasalar bayramı erken kutladı
08 Nisan 2024 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışı borsalarda tedirginlik arttı. Birçok Fed üyesi, ABD ekonomisinin gücü ve enflasyondaki hafif yükseliş göz önüne alındığında, faiz oranlarının düşürülebilmesi için sabırlı olunması gerektiğini doğruladı. Orta Doğu’da artan gerilim nedeniyle yükselen petrol fiyatları ve ilk faiz indirimine ilişkin belirsizlik nedeniyle dünya borsaları geçen ayakta durmakta zorlandı.

ABD’li işverenlerin maaşları artırırken Mart ayında beklenenden çok daha fazla işçi işe alması, ekonominin ilk çeyreği sağlam bir zeminde tamamladığını ve Fed’in bu yıl beklenen faiz indirimlerini potansiyel olarak geciktirebileceğini gösteriyor. Diğer taraftan iyi haber ise, işsizliğin %4’ün altında ve ardından yıllık bazda ücretlerdeki artışın %4,1 civarında kalması.  Yani ücretler geçen yılın sonunda olduğu kadar yüksek değil, yani bu iyi bir haber. Bu bize enflasyonist baskı olamadığını ı gösteriyor. Bu durum, bu haftanın TÜFE ve ÜFE’sini daha da önemli hale getirecek.

Bununla birlikte, ABD Hazine tahvili getirileri teslim olmayı reddediyor ve 10 yıllık bazda %4,40 civarında takılıp kalıyor.

Petrol üst üste dördüncü haftadır yükselişte ve Brent’i varil başına 90 USD seviyesinin üzerinde. Petrol 1 Ocak’tan bu yana etkileyici bir şekilde yüzde 18 arttı; bu performans, enflasyonu durdurmaya çalışan merkez bankacılarının işini zorlaştırabilir. OPEC+ geçen hafta Ortak Bakanlar İzleme Komitesi (JMMC) toplantısını gerçekleştirdi ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, genişleyen kuruluş üretim kotalarını değiştirmeyerek küresel arz üzerindeki hâkimiyetini sürdürdü. Aynı zamanda Suudi Arabistan, Asyalı alıcılara yönelik resmi satış fiyatlarını artırdı. Son olarak İsrail’in Suriye’de İran’ı hedef alan saldırılarının ardından Orta Doğu’da jeopolitik gerilimler yüksek olmaya devam ediyor.

Altın da bir rekor kırdı, tüm zamanların rekoru, 2.300 ABD Doları bariyerini aştı. Altın fiyatı Fed’in para politikasının yönüne son derece duyarlıdır. Bu bakımdan Haziran ayında faiz indiriminin ufukta olduğuna dair en ufak bir işaret altın için büyük bir yükseliş anlamına geliyor.

Bitcoin geçen hafta %5’ten fazla düşüş yaşadı. Bu düşüşe rağmen Bitcoin Spot ETF’leri, Mart ayına göre önemli ölçüde daha az olsa da, pozitif net akışlar biriktirmeye devam ediyor. Grayscale, BlackRock ve Fidelity liderliğindeki bu ETF’leri ihraç eden fonlar, yönetim altında 57,56 milyar doların üzerinde varlık veya dolaşımdaki bitcoinlerin %4,31’ini biriktirdi.  Ether  %10’un üzerinde düşüşle 3.250 dolar seviyesine, Solana  %14 düşüşle 170 dolar civarına, Binance Coin %4 düşüşle 580 dolara ve Cardano  %13,5 düşüşle 0,57 dolara geriledi. Daha genel olarak, kripto varlık piyasasının tamamı düşüşte ancak değerlemesi yılın başından bu yana hala %55’ten fazla arttı.

Bu hafta tempoyu ABD’de Mart ayı enflasyon verilerinin (çarşamba) açıklanması ve ECB’nin (perşembe) faiz kararı belirleyecek. Ancak Fed’in son toplantı tutanaklarının (çarşamba) yayınlanmasının yanı sıra Çin enflasyonu ve ABD üretici fiyatlarının (perşembe) de gözden kaçırılmaması gerekiyor. Son olarak cuma günü odak noktası Michigan Üniversitesi’nin ABD’deki tüketici güven endeksi olacak.

Cuma günü kırılan ve tarihi zirve konumunda olan 9450 seviyesini artık önemli destek noktası olarak takip edeceğiz. Tarihi zirvenin geçilmesi ile beraber teknik göstergelerin tekrar güç kazandığını görmekle beraber özellikle orta vade açısından önemli indikatör olarak takip Macd in al konumuna geçmiş olması trendin devamı destekliyor.

9450 seviyesinin üzerinde güç kazanımın devamını beklemekle birlikte son haftalarda sert değer kayıpların yaşandığı hisselerde kademeli olarak pozisyonların artırılmasını uygun buluyoruz.  9450 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece trendin devamı halinde ise 10,000 seviyesini önemli direnç olarak takip edeceğiz.

LME'de bakır geriledi, SHFE'de rekor kırdı

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 08/04/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)