E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrolle yeni enflasyon dalgası mı geliyor?---

Petrolle yeni enflasyon dalgası mı geliyor?

Petrolle yeni enflasyon dalgası mı geliyor?
13 Eylül 2023 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Bugün, Fed’in bir sonraki faiz oranı kararında dikkate alacağı en önemli veri noktalarından biri olan ağustos enflasyonu yakından takip edilecek. Temmuz ayındaki yıllık %3,2’lik fiyat artışıyla karşılaştırıldığında, ağustos ayı için %3,6’lık manşet enflasyon beklentisi mevcut. Önceki aya göre, tüketici fiyatlarının ağustos ayında %0,6 artması bekleniyor ki bu, temmuz ayındaki %0,2’lik artışın oldukça üzerinde bir artışa işaret ediyor. Fed’in %2 olan enflasyon hedefinin hala üzerinde olan inatçı bir enflasyon sıcaklığını koruyor. Fed’in enflasyon hedeflemesinde revizeye gideceği beklentileri bir yana, bu artışların elbette bir nedeni var. Bir kısmı, yumuşamasına rağmen hale güçlü kalan işgücü piyasası ve ücretler, diğer büyük kısmının ise enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını düşünürsek, OPEC’in dün yaptığı açıklamalar ve petrol fiyatlarında devam eden yükseliş, başta Avrupa ve ABD olmak üzere tüm küresel dengeleri bozmaya devam edeceğe benziyor.

OPEC tarafından yayımlanan rapora göre Suudi Arabistan ve Rusya tarafından alınan üretim kesinti kararlarının 2023 sonuna dek uzatılması konuşuluyor. Böyle bir durumda yılın son çeyreğinde arz açığı iki katına çıkacak ve kesinti günlük 3 milyon varile yükselecek.  Gerçekleşmesi durumunda ise bu rakam 2007’den beri en büyük petrol açığı olarak tarihe geçiyor olacak. Ayrıca OPEC’in yayımladığı rapordaki tahminlere göre, bu çeyrekte keskin bir şekilde azalan dünya petrol stoklarının önümüzdeki üç ayda günde yaklaşık 3,3 milyon varillik daha da dik bir düşüş göstermesi bekleniyor.  İhracatın daha da azaltmasıyla desteklenen şahin stratejiler, zaten kırılgan olan küresel ekonomiye yeni enflasyonist dalgalar yaratması tehdidi taşıyor.

Avrupa’da filizlenen enflasyonun önemli nedeni olan enerji fiyatlarındaki yükseliş, OPEC’in açıklamalarının ardından tam da ECB’nin faiz kararı öncesinde tekrar düşünmesine neden olabilir. Fakat ECB tarafında gelen açıklamalar hem iyi hem de kötü sinyaller üretiyor. ECB Yönetim Konseyi üyesi Villeroy “Petrol fiyatlarındaki mevcut dalgalanmalar aylık enflasyon oranını etkileyebilir, ancak bu durum enflasyondaki düşüş eğilimini sorgulanır hale getirmez” açıklamalarında bulundu. Fakat kesin olmamakla birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günü yapılacak Yönetim Konseyi toplantısında sonra açıklayacağı makroekonomik projeksiyonlarda, enflasyonun 2024 yılında %3’ün üzerinde kalmaya devam edeceğini öngörmesi bekleniyor. 2024 projeksiyonu merkez bankasının %2’lik hedefinden, piyasanın %2,7 olan beklentilerinden ve Haziran ayındaki %3’lük tahminden daha yüksek olması da beklentiler arasında yer alıyor.

Asya piyasaları güne, ABD’deki enflasyon verisine odaklı başladı.  Wall Street’in gece boyunca sallanması ve petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı olması endişelerinin artmasının faiz oranı görünümünü karmaşıklaştırmasının ardından baskı altında başladı. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş hisse senedi endeksi yatay seyrederken, Tokyo Nikkei borsası %0,2 kayıp yaşadı. Avustralya’nın kaynak ağırlıklı hisseleri  %0,7 kayıp yaşadı, Çin borsası yatay seyrederken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi  %0,6 yükseldi.

Brent Petrol fiyatları, küresel arzın sıkılaşacağı beklentileri ve Libya’da arzın kesintiye uğrayacağı haberleriyle birlikte güne pozitif seyirde başladı. Brent vadeli işlemleri %0,1 artışla varil başına 92,14 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,2 artışla varil başına 88,98 dolara yükseldi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında piyasalar ABD’den gelecek enflasyon rakamlarına odaklanacaklar.

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 13/09/2023

 

Petrol 10 ayın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)