E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPetrolde yükseliş borsalarda düşüşü getirebilir---

Petrolde yükseliş borsalarda düşüşü getirebilir

Petrolde yükseliş borsalarda düşüşü getirebilir
19 Ekim 2021 - 11:49 borsagundem.com

Ünlü yatırım uzmanı Jim Cramer, petrol fiyatlarında yükseliş devam ettiği takdirde, borsalarda düşüşün tetiklenebileceği konusunda uyarıda bulundu. Cramer yükselen petrol fiyatlarının ekonomiye de zarar verdiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü yatırım uzmanı Jim Cramer, petrol fiyatlarındaki rallinin borsalara zarar verebileceğini söyledi. Cramer ABD’de ham petrolün pazartesi günü 2014 yılının ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 83,87 dolara çıkmasının ardından konuştu. Açıklamasında, “borsaların yükselişe devam etmesini istiyorsanız, petrolün yükselişinin durması gerekiyor. Aksi takdirde kaybederiz” dedi. Petrol fiyatının “istenenden yüksek” olduğunu söyleyen Cramer, piyasalardaki çelişkili hareketlere dikkat çekti.

Yatırım uzmanı, “petrol hisseleri ve ilişkili hisseler S&P 500’ün %10’undan azını oluşturuyor. Bunlar yükselirken, geri kalan %90’lık kesim için sorundan başka bir şey yaratmıyor” dedi. Devamında, “sorun da burada. Dur durak bilmeyen yükselişlere rağmen petrolün yükselişi, enerji üreticilerinin hisselerini yükseltirken büyük enerji tüketicilerinin hisselerini etkilemedi” ifadelerini kullandı. Örneğin Cramer hava yolu şirketleri ve seyahat ile hizmet sektörlerindeki diğer şirketlerin hisselerine dikkat çekti.

Cramer CNBC’de Mad Money isimli programında, “bu gruplar oldukça güçlü seyreden hisselere sahip, özellikle de oteller” dedi. Açıklamasında, “aslına bakılacak olursa Marriott’un grafiklerini herhangi bir petrol hissesiyle karşılaştırdığımızda son 7 haftada neredeyse benzer bir hareket izlediklerini görüyoruz. Bu durum oldukça anlamsız” ifadelerine yer verdi.

Benzer bir şekilde ulaşım sektöründeki şirketlerin de petroldeki yükselişe karşı hassasiyet göstermesi gerekirken, bu hisselerin de “oldukça iyi” performans gösterdiği dikkat çekti. Cramer, “olması gereken bu değildi. Petrol yükseldiğinde, ulaşım sektörü kaybeder” dedi. Petrol üretiminin, korona virüs pandemisi sonrası toparlanma sürecinde yükselen talebi karşılamak için artması gerektiğini söyleyen Cramer, “üretim artmadığı takdirde fiyatların daha da yükselebileceğini” ifade etti.

Bu durumda ise borsalar için endişe edilen kayıp senaryosunun gerçekleşebileceğini söyledi. Yatırım uzmanı bazı analistlerin petrol fiyatlarında 100 dolar seviyesine yönelik tahminleri bulunduğunu belirtti. Bu fiyat seviyesinin talebi de yok edebileceğini ifade eden Cramer, “bu petrolün tüm ekonomiyi boğduğu anlamına gelir. Henüz gerçekleşmemiş olsa da, karşımıza çıkabilir” dedi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre analistler Batı Teksas petrolünün 82,80 dolar/varil seviyesindeki direnci kırması halinde yukarı hareketin 83,60 dolar/varil seviyesine kadar devam etmesini bekliyorlar. Brent petrolü için destek seviyesi olarak 83,05 doları gösteren analistler, en yakın direnç olarak ise 85 dolar/varil seviyesini işaret ediyor.

Ana resimde altına yönelik talep hala zayıf

 

Borsa İstanbul'da banka-sanayi çekişmesi sürer mi?

 

Petrol fiyatlarında yön yeniden yukarı döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)