E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrol için ABD devrede---

Petrol için ABD devrede

Petrol için ABD devrede
31 Mart 2022 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.

Asya borsaları,  Wall Street’deki düşüşü takip ederek kısmi realizasyonla karşılaşmış durumda. Ana etmen ise hızlı bir barış umutlarının zayıflamaya başlaması ve iyimser havanın yaklaşan faiz artırımları konusunda endişeye dönüşmesi.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,2 Hong Kong’lu Hang Seng  %0.7 , Japon Nikkei %0.2 düşerken, Avustralya’nın emtia  ağırlıklı endeksi ise  %0,4 arttı.

Tahvil piyasasında ise; Politika beklentilerini takip eden iki yıllık ABD Hazine getirileri, %2.2922 ile son çeyrekte 150 baz puandan fazla tırmandı ki bu  1984’ten bu yana en dik artış.

Uzun vadeli büyüme görünümüne daha duyarlı olan ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise Pazartesi günü Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviye olan %2,56’ya ulaştıktan sonra %2,378’de kaldı. Almanya dün  %7,6 gibi yüksek bir enflasyon oranı açıklarken, 2 yıllık tahvil getirisi de  2014’ten bu yana ilk kez pozitif bölgeye çıktı.

Petrol için ABD devrede

Beyaz Saray akaryakıt fiyatlarını düşürmeye çalışırken, dört ABD kaynağı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) birkaç ay içinde 180 milyon varile kadar petrol satımı  yapmayı düşündüğünü söyledi. Gerçekleştiği takdirde , ABD’nin son altı ay içinde stratejik rezervlerini üçüncü kez kullanışını ve SPR’nin yaklaşık 50 yıllık tarihindeki en büyük satış olacak.

Haberin zamanlaması da manidar. Haber,  Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Suudi Arabistan ve Rusya’yı içeren OPEC+ olarak bilinen bir petrol üreticisi grubu olan müttefiklerinin arz kısıtlamalarını azaltmak için bir araya gelmesinden hemen önce geldi. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve diğerleri daha önce OPEC+’ı üretimi hızlı bir şekilde artırmaya çağırdılar.

Yarın için  Avustralya, IEA’nın petrol arzını görüşmek üzere Cuma günü acil toplantıya çağırmıştı.

ABD’nin potansiyel satış haberi ile Brent ham petrol vadeli işlemleri %4,4 düşüşle 108,50$’a geriledi ve ABD ham petrol vadeli işlemleri %5’ten fazla düşüşle varil başına 101,76$’a geriledi.

Piyasalarda müzakere iyimserliği

 

Petrolde sert düşüş

 

Günün önemli şirket haberleri 31/03/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bilader31 Mart 2022 12:17

    tabiki, petrol deyince ABD'in kulaklar anında dikeliyor. hatta bazen gaza gelip üzerine kanlı sos da olsa süper olurdu diyerek iştahlanıyorda.