E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları 'şahin Fed' beklentisiyle yükseliyor---

Petrol fiyatları 'şahin Fed' beklentisiyle yükseliyor

Petrol fiyatları 'şahin Fed' beklentisiyle yükseliyor
21 Haziran 2023 - 08:45 borsagundem.com

Küresel piyasalarda işle gören petrol fiyatları, şahin Fed beklentilerinin Çin talebi endişelerine ağır basmasıyla yükseliyor.


Petrol fiyatları iki seans üst üste kayıptan sonra çarşamba günü erken saatlerde toparlandı. Petrol fiyatlarındaki toparlanmada öğleden sonra şahin Fed konuşması beklentileri ve olası ABD ham petrol stok tahminlerinin Çin talep endişelerine ağır basması etkili oldu.

Dün 77,15 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,90 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.24 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,24 artışla 76,08 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 71,38 dolardan alıcı buldu.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günü kongrede vereceği ifadenin dünyanın en büyük ekonomisinde gelecekteki faiz hareketleri hakkında ipuçları vermesi bekleniyor.

ABD ham petrol stoklarındaki olası bir düşüş de fiyatları destekledi ve Reuters'in beş analist arasında yaptığı anket, ham petrol stoklarının 16 Haziran'a kadarki haftada ortalama 400 bin varil düştüğünü tahmin ediyor.

Çin'de talep endişeleri

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de talebin toparlanmasına ilişkin endişeler, ekonomisi zorlandıkça fiyat artışlarını sınırladı.

Rystad Energy araştırma direktörü Claudio Galimberti, petrol piyasalarındaki son gelişmelere ilişkin, "Fiyatların henüz istikrarlı bir şekilde yükselmediğini düşünmemin tek nedeni Çin'den gelen verilerin hala belirsiz olması. Ancak, teşvikler artık devreye girdi ve benim iddiam ekonomiyi canlandırmada etkili olacağı ve bununla birlikte talepte güçlü bir ikinci yarı büyümesi yaşayacağımız yönünde," dedi.

Ekonomik büyümeyi desteklemek isteyen Çin, salı günü gösterge kredi faiz oranlarını (LPR) 10 ay sonra ilk kez düşürdü ve beş yıllık LPR'de beklenenden daha az 10 baz puanlık bir indirim yaptı.

Faiz indirimi, Çin'in perakende ve fabrika sektörlerinin bu yılın başlarındaki ivmeyi sürdürmekte zorlandığını gösteren son ekonomik verilerin ardından geldi.

AB’nin Rusya'dan petrol alımı yüzde 90 azaldı

 

JPMorgan petrol fiyat tahminlerini aşağı yönlü revize etti

 

Güneş enerjisi yatırımları, petrol ve gaz harcamalarını aşabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)