E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPetkim'in 240 milyon dolarlık yükümlülüğü ortadan kalktı---

Petkim'in 240 milyon dolarlık yükümlülüğü ortadan kalktı

Petkim'in 240 milyon dolarlık yükümlülüğü ortadan kalktı
17 Nisan 2023 - 11:44 borsagundem.com

Petkim, STAR Rafineri’de dolaylı hissedarlığının yüzde 18’den yüzde 12’ye düşürülmesinin nihai karar olduğunu değişikliğin belirlenen hedefler üzerinde önemli bir etki yaratmasının beklenmediğini açıkladı.

Petkim (#PETKM), STAR Rafineri’de değişen hissedarlık oranının hedefler üzerinde etkili olmayacağını, vazgeçilen yüzde 6 pay için bir alım opsiyonu sözleşmesi olmadığını açıkladı.

Petkim geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada sektördeki olumsuz koşulları gerekçe göstererek STAR Rafineri’de hisse alımı ile ilgili anlaşmayı, rafineride yüzde 12’lik dolaylı payı 480 milyon dolara alacak şekilde revize etti. Daha önceki anlaşmada yüzde 18’lik dolaylı pay için 720 milyon dolar verilmesi konusunda anlaşılmıştı.

Konuyla ilgili şirketten Bloomberg HT’nin sorularına verilen cevaplar şöyle:

Petkim’in hisse alım sözleşmesinin son dilimini ödememesi ile Rafineri AŞ’de alacağı payın %30’dan %20’ye inmesi, Petkim’in uzun vadeli planlaması çerçevesinde nasıl bir etki yaratacak? Sahiplik için ilk belirlenen %30 oranı neye göre belirlenmişti, %20 olmasının getireceği bir farklılık mevcut mudur?

STAR Rafineri, Petkim’in ana hammaddesi olan nafta ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamakta ve dolayısıyla tedarik güvenliğini sağlamaktadır. Bunun dışında standart kalitede nafta akışının STAR Rafineri’den düzenli olarak sağlanması, Petkim’e kapasite kullanımı, ürün kalitesi ve lojistik maliyetleri anlamında önemli katkılarda bulunmaktadır. Petkim’in halka açık bir şirket olarak ana tedarikçisi olan STAR Rafineri’de azınlık hissedar olmasıyla, hem ana tedarik sağlayıcısı olan şirketin yönetiminde temsil edilmesi, hem de karşı döngüsel özelliğe sahip olan rafineri ve petrokimya sektörlerinin birbirlerini dengelemesinden faydalanması amaçlanmıştı. Bu amaçların gerçekleştirilmesi açısından, Petkim’in nakit kaynaklarının kullanım öncelikleri de dikkate alındığında, hisse alım işleminin %12’ye revize edilmesinin belirlenen hedefler üzerinde önemli bir etki yaratmayacağı değerlendirilmektedir.

Hisse devir sözleşmesinin bu çerçeveye oturtulmasına rağmen, ilerde Petkim’in imkânı elverdiğinde bu devir yeniden gündeme gelebilir mi? Yoksa bu adım nihai midir?

Petkim’in STAR Rafineri’deki %12 oranındaki hissedarlığı nihai olarak belirlenmiştir.

Devri gerçekleşecek hisse sonrası oluşacak %12’lik dolaylı STAR hissedarlığı, Petkim için nasıl bir avantaj sağlamış olacak?

Yukarıda sözü edildiği üzere, Petkim’in halka açık bir şirket olarak ana tedarikçisi olan STAR Rafineri’de azınlık hissedar olması hem ana tedarik sağlayıcısı olan şirketin yönetiminde temsil edilmesi, hem de karşı döngüsel özelliğe sahip olan rafineri ve petrokimya sektörlerinin birbirlerini dengelemesinden fayda sağlayacağı öngörülmektedir. Buna göre, Petkim’in karlılığının azaldığı dönemlerde, STAR Rafineri’den sağlanacak katkı ile karlılığı ve dağıtılması durumunda temettü ile nakit akışı desteklenecektir.

Şirketin son 240 milyon dolarlık bedeli ödememesi ve bu yükümlülüğü üstlenmemesi, şirketin nakit akışı üzerinde ne kadar etki yaratacak?

Söz konusu kararla, Petkim’in petrokimya sektörünün içinde bulunduğu olumsuz koşullar nedeniyle sınırlanan nakit kaynaklarının üzerindeki baskı azaltılmış ve ana hissedarına olan 240 milyon ABD doları tutarındaki yükümlülüğü ortadan kaldırılmıştır.

Hisse devrinin sonuna kadar herhangi bir sermaye artırımı planlanıyor mu? Hisse devri sonrası yapılacak bir sermaye artırımında Petkim’in koşullarının elvermemesi halinde hisse miktarının küçülmesi olasılığı söz konusu olabilir mi?

STEAS ve Petkim arasında yapılmış olan ve 10 Nisan 2023 tarihinde kamuya duyurulan protokolde kayda bağlandığı üzere, Petkim hisse devir tarihine kadar gerçekleştirilecek sermaye artışlarına katılmayacak ve bu nedenle hisse oranında herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

STAR ve STEAŞ üzerinden hisse kapanış tarihine kadar gelebilecek temettü miktarına ilişkin bir projeksiyon söz konusu mudur? Bu iki şirketin 2022 ve 2023 Q1 karları üzerinden doğacak karlılıkları üzerinden Petkim’in şu ana kadar ödenmiş tutar üzerinden bir temettü hakkı söz konusu olacak mıdır?

Bu konuda herhangi bir öngörü bulunmamaktadır. Ancak yukarıda sözü edilen protokole göre, hisselerin Petkim’e devri öncesinde, herhangi bir temettü dağıtımı olması durumunda, Petkim’in hisse oranına karşılık gelecek oranda temettüye hak kazanacaktır.

Vazgeçilen % 6 pay için bir alım opsiyonu sözleşmesi var mı?

Bu şekilde tasarlanmış herhangi bir opsiyon sözleşmesi bulunmamaktadır.

Petkim bilançosunu açıklandı: 6,5 milyar TL net kâr

 

Petkim ve İnveo Yatırım sorusu

 

Petkim'den 9 ayda 5,8 milyar TL net kâr

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 20,74
En Yüksek: 20,86
En Düşük: 20,24
Değişim 2,57 %
FK: 7,11
PD / DD: 1,03
İşlem Hacmi 1.933.287.945
Toplam Adet: 93.656.717
Ağırlıklı Ort.: 20,64
ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arslan 18 Nisan 2023 07:45

    Bugüne kadar odenmis olan yüzde 12 paya karsilik gelen kar payları Stardan alındı mı. Bunca yıl star petkimin parasını bedava mı kullandı. ???

  • Haluk17 Nisan 2023 20:22

    Özelleştirmeden önce almıştım  bunlar satın aldıktan sonra 2008  hazır şirketi aldılar bu enfesyon ortamında param pul  oldu her türlü numara var

  • Yusuf17 Nisan 2023 15:53

    Tüpraş uçtu Petkim anamızı ağlattı aldığımızı pişmanım o şirket sahiplerine yazıklar olsun

  • Aslan 18 Nisan 2023 17:50

    Aynen birader.. şirket sahiplerinden birinin Tayyip Erdoğan'ın adamı olduğu söyleniyor, Allah bilir

  • Ahmet Özbir17 Nisan 2023 13:34

    hakim ortağa para göndermişler halka açık şirketten