E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPaul Krugman: Enflasyona karşı savaşı çok az bir maliyetle kazandık---

Paul Krugman: Enflasyona karşı savaşı çok az bir maliyetle kazandık

Paul Krugman: Enflasyona karşı savaşı çok az bir maliyetle kazandık
13 Ekim 2023 - 15:47 borsagundem.com

ABD’de enflasyona karşı yürütülen mücadelenin sona erip ermediği tartışılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi pandemi dönemi teşvikleri sonrası geçen yıldan bu yana yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Ekonomistlerden bazıları bu mücadelenin sona erdiğini düşünürken bazıları bunu söylemek için erken olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son açıklanan enflasyon verileri, enflasyonun yıllık bazda yüzde 3i7 seviyesinde olduğunu gösterdi. Rapor, ekonomistlerin enflasyonla mücadelenin bitip bitmediğine dair farklı fikirlerin de ortaya çıkmasına neden oldu.

Enflasyona karşı savaş sona erdi mi?

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, enflasyona karşı savaşın bittiğini söylüyor. Diğer uzmanlar ise bunu söylemek için erken olduğunu düşünüyor.

Bazı Fed yetkilileri enflasyonun tekrar yükselebileceğine dair riskler görüyor. New York Times köşe yazarı ve Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman Perşembe günü enflasyona karşı savaşta zafer ilan etmiş olsa da diğer ekonomistler “O kadar da hızlı değil” diyor. X üzerinden yaptığı bir gönderide ise Krugman, “Çok az bir maliyetle kazandık” diyor.

Gönderi tepkileri tetiklemek için tasarlanmış gibi görünüyor ve sonuçların da gerçekten bu şekilde seyrettiği görülüyor. Daha önce eski Başkan Donald Trump'ın 2020 başkanlık kampanyasında iletişim direktörü olarak görev yapan Tim Murtaugh gibi bazı kişiler, Krugman'ın gıda, enerji, barınma ve kullanılmış arabaları hariç tutan bir tüketici enflasyonu ölçüsü kullandığını hemen fark ederek kendisine itiraz ediyor.

Çatlak sesler

Diğerleri, yiyecek, enerji, barınma ve kullanılmış arabalar hariç tutulmadığında verilerin iyi göründüğünü ancak yine de çok iyi olmadığını ifade ediyor ve Krugman'ın meseleden tamamen koptuğunu düşünüyor. Uluslararası Para Fonu'nun eski baş ekonomisti Olivier Blanchard, Krugman'ın iddiasını Başkan George W. Bush'un Irak'a karşı yürütülen savaş sırasında bir uçak gemisinde görülmesiyle karşılaştırıyor.

Çalışma Bakanlığı dün tüketici enflasyonunun son 12 ayda yüzde 3,7 oranında arttığını bildirdi. Bu, Haziran 2022'deki yüzde 9,1'lik zirvenin altında olsa da Fed'in yüzde 2 hedefinden hala çok uzakta. TÜFE'nin yıllık yüzde 2'nin altında olduğu son dönem ise Şubat 2021.

Çoğu ekonomist enflasyon eğilimleri için 12 aylık oranları kullanıyor. Ancak üç aylık oran da popüler bir gösterge olarak kabul ediliyor. Üç aylık çekirdek enflasyon oranına bakıldığında, bir önceki aydaki yüzde 2,4’lük seviyesinden Eylül ayında yüzde 3,1'e yükseldiği görülüyor.

Fed yetkilileri ise enflasyon konusunda temkinli davranıyor ve zafer ilanından kaçınıyor. Fed'in Eylül ayı toplantısının tutanakları, son birkaç aydaki verilerin enflasyonun yavaşladığını gösterdiğini  söylese de katılımcıların çoğu, enflasyonun tekrar yükselebileceğine dair riskleri görmeye devam ettiğini ifade ediyor.

Enflasyon verisiyle yükselen borsa kazanımlarını neden geri verdi?

 

ABD'de enflasyon beklentileri aştı

 

Yetkililer 'Fed' konusunda hemfikir

 

Boston Fed Başkanı Collins, faizi yorumladı

 

Uzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisinde resesyon beklemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fhr13 Ekim 2023 19:55

    Bizde yanlış politika ile vatandaşa destek verip işverene çakınca işverende döndü vatandaşa çaktı enflasyonu.