E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakPandemiden önce ev alan yaşadı---

Pandemiden önce ev alan yaşadı

Pandemiden önce ev alan yaşadı
12 Ekim 2022 - 16:27 borsagundem.com

ABD’deki faiz artışları ve yükselen konut fiyatları pandemi öncesinde ev alanları avantajlı bir konuma getirdi. Ev almanın zorlaşması ev sahibi olanlar ile olmayanlar arasındaki makası açtı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022'den önce bir ev sahibi olanlar, kendilerini şanslılar arasında sayabilir. Tüm dünyada yükselen mortgage faizleri ve gayrimenkul fiyatları konuta erişebilirliği birçok kişi için imkansız hale getirdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bu durum özellikle de ilk kez ev sahibi olacakları zor durumda bırakıyor. Zira bir ev sahibi olabilmek için mali birikim gereksinimi küresel çapta eskisine göre çok daha fazla yükseldi.

MoneyWise’ın haberine göre ev sahipliği çoğu aile için birincil zenginlik kaynağı anlamını taşıyor. Sadece ev sahibi olanlar ve olmayanlar arasındaki servet farkı dahi dünya çapında eskisine göre çok daha fazla açılmaya başladı.

Bu noktaya nasıl gelindi?

2008 Küresel Finans Krizi sırasında konut fiyatları ABD genelinde %33 düşmüştü. Ancak tarihsel derecede düşük faiz oranları bu ortamı ev alabilmek için oldukça iyi bir fırsat haline getirdi. Pandemiden önceki on yılda, mal sahipleri tarafından işgal edilen konutların değeri tekrar yükseldi.

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği'nin bir raporuna göre, yaklaşık 100 metropolde, ev değerleri 8 trilyon dolardan fazla arttı.

Ancak, pandemi döneminde olağanüstü düşük seviyelere çekilen faiz oranları gayrimenkul piyasasında bir patlamayı teşvik etti. Ev fiyatlarının birçok alanda tarihi yüksek seviyelere ulaştı. Pandeminin başlangıcından bu yana, bir ev sahibi olmanın maliyeti yeni zirvelere ulaştı. ABD merkezli gayrimenkul firması Zillow'un ağustos ayı konut raporuna göre, 2022'de satın alınan tipik bir evin aylık mortgage ödemesi 2019'dan bu yana neredeyse iki katına çıktı ve 897 dolardan 1.643 dolara yükseldi.

Henüz mülk sahibi olmayanların yeni bir gayrimenkul satın alabilmesini iki kat zorlaştı. Ancak aynı zamanda pandemi öncesinde fiyatlar yükselmeden ve daha düşük sabit mortgage ödemeleriyle ev sahibi olanlar avantajlı hale geldi. 2022 öncesinde ev alanlar konut harcamaları için pandemi sırasında veya 2022 ortalarında ev alanlara göre çok daha az para ödüyorlar.

Eşitsizlik büyüyor

Söz konusu tablo ev sahiplerinin toplam servetinin ev sahibi olmayanlara göre çok daha hızlı bir biçimde artması anlamına geliyor. Bununla birlikte ev sahibi olan ve olmayanlar arasında halihazırda önemli bir makas açıklığı bulunuyordu.

ABD Merkez Bankası tarafından 2020'de yayınlanan bir ankete göre, ev sahiplerinin medyan hane halkı net serveti, pandemiden önce kiracılarınkine göre yaklaşık 40 kat daha yüksekti. Veriler, pandemi öncesi Amerikalı ev sahiplerinin medyan net servetinin 255.000 dolar olduğunu, kiracıların ise sadece 6.300 dolarlık bir net servete sahip olduğunu gösteriyordu. Şimdiyse konut sermayesi ve kira fiyatlarının artması sebebiyle bu fark çok daha fazla büyüdü.

ABD merkezli gayrimenkul araştırmaları firması ATTOM’un son bir raporuna göre Amerikalı ev sahiplerinin neredeyse yarısı 2022’nin ortaları itibariyle “özkaynak zengini” olarak kabul edildi. ATTOM Piyasa İstihbaratı Başkan Yardımcısı Rick Sharga bu oranın şimdiye kadar görülen en yüksek yüzde olduğunu belirtiyor. Özkaynak bakımından zengin olmak, evinizdeki kredinin evinizin tahmini piyasa değerinin yarısı veya yarısından azı olduğu anlamına gelir.

Habere göre ev sahibi olan ve doğru zamanda satın alma işlemlerine başlayanların net servetlerinin artmaya devam edeceğini görmesi mantıklı. Ev satın alamayanlarsa özellikle pahalı bir şehirde yaşıyorlarsa geride kalmaya devam edecekler.

ABD'de mortgage başvuruları 25 yılın dibinde

 

Londra’nın en pahalı evi satılıyor

 

'İlk Evim Arsa' ve 'İlk İş Yerim'de yerler belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)