E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖzel sektör tahvillerine talep artıyor---

Özel sektör tahvillerine talep artıyor

Özel sektör tahvillerine talep artıyor
15 Kasım 2023 - 07:01 borsagundem.com

Yıllık ortalama bileşik getirisi yüzde 40-66 arasında değişen özel sektör tahvillerine ilgi artıyor.

Yüksek faizle birlikte borçlanma maliyetlerinin artması özel sektörü alternatif sermaye piyasası araçlarına yönlendirmiş durumda. Kaynak arayışındaki özel sektörün ihraç ettiği tahvillere talep her geçen gün artıyor.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberinde Türkiye Sermaye Piyasası Birliği (TSPB) verilerine göre bu yılın ilk 10 ayında 1506 ihraç yapıldı ve 376 milyar 774 milyon lira kaynak sağlandı.

Yıllık ortalama bileşik getirisi yüzde 40-65 arası değişen özel sektör borçlanma araçları TSPB verilerine 43 bin 554 yatırımcıya ulaşmış durumda.

Bu yılın ilk 10 ayında ise yapılan bin 506 ihraca karşılık sağlanan 376 milyar 774 milyon liralık kaynakla 2022 yılın tamamındaki rakam aşıldı.

Ekim ayında kira sertifikaları hariç özel sektör borçlanma araçlarında yıllık ortalama bileşik faiz en düşük yüzde 44 olurken en yüksek ise yüzde 66 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verilerine göre özel sektör borçlanma araçlarında yatırımcı sayısı haziran ayında 47.4 bin ile en yüksek seviyesine ulaşırken takip eden aylarda da 43 binin altına inmedi. Tahvillerin yatırım portföylerindeki ağırlığı yüzde 20 seviyesine kadar yükselmiş durumda.

Finansal varlıkları arasında TL mevduatın payı ekim ayında yüzde 36,6'ya yükseldi. Yabancı para mevduatta ise bu durum 2 puannlık gerileme ile yüzde 22,88 olarak gerçekleşti.

Hisse senedi yatırımlarının finansal varlıklar içindeki payı ise geçen yılın aynı dönemine göre çok az bir yükselişle yüzde 12,93 olarak gerçekleşti.

ABD tahvil yatırımcılarında resesyon korkusu

 

ABD tahvil getirilerinde kredi notu etkisi

 

David Rosenberg: Faiz artırım döngüsünün sona ermesi en çok tahvil yatırımcılarına yarayacak

 

TCMB yeşil tahvil ihraç bilgilerini yayımladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)