E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriOyak Çimento 2Ç2016 raporu---

Oyak Çimento 2Ç2016 raporu

Oyak Çimento 2Ç2016 raporu
03 Ağustos 2016 - 08:24 borsagundem.com

5 tanesi halka açık olmak üzere 6 çimento şirketinden oluşan OYAK Çimento'nun hazırladığı rapor

 2016 yılının ilk çeyreğine kıyasla artan satışlar ve alınan önlemler ile düşen maliyetler birim karlılığın yükselişini beraberinde getirdi.

 İkinci üç ay boyunca satış fiyatları, ilk çeyrek ile paralel olurken, büyük maliyet girdilerinden petrokokun fiyatı yılbaşındaki CIF 48 USD / Ton seviyesinden, Haziran sonu itibariyle 60 USD seviyesine ulaştı.

 OYAK Çimento’nun halka açık 5 şirketi, toplam cirosunu 2016 ikinci çeyreğinde, bir önceki üç aya nazaran %38, faaliyet karını ise %119 artırdı.

 Şirketlerin net kar artışı %35 seviyesinde gerçekleşti.

 Adana Çimento, kapasite fazlasının yoğun olarak hissedildiği Doğu Akdeniz Bölgesi’nde fiyatların yükselme eğilimine girmesi ve sınırlı miktar artışı ile faaliyet karını, birinci çeyreğe kıyasla iki kat artırdı, FAVÖK marjını ikinci çeyrekte %35’in üzerine taşıdı.

 Mardin Çimento, bölgesinde yaşanan sorunlara rağmen ikinci çeyrekte satışlarını artırırken, fiyatların düşmesine izin vermemesi ile cirosunu %43 artırdı, faaliyet karını neredeyse beşe katladı.

 Üretim ve satış miktarında ilk çeyreğe göre ciddi yükselişin görüldüğü Bolu Çimento, bu şekilde gelen maliyet düşüşünü kara dönüştürmeyi başardı ve faaliyet karı ilk çeyreğe göre %147 yükseliş gösterdi.

 Ünye Çimento, olumlu hava şartları ve talebin yükselişi ile çimento ve klinker satışlarını hızlandırdı, çeyrek bazında karını ve kar marjını yükseltti.

 İstanbul ve Kocaeli’de süregelen yüksek talep doğrultusunda %100 kapasite kullanım oranı ile çalışan Aslan Çimento, ikinci çeyrekte, bir önceki üç aya göre ciro ve karını artırmayı başardı.

VERİMLİLİK VE MALİYET DÜŞÜRÜCÜ YATIRIMLAR

- Adana Çimento’nun 40 Milyon Euro bütçeli beyaz klinker ve çimento yatırımı devam etmekte olup, 2017 yılı içinde kapasite iki katına çıkacaktır.

- Ünye Çimento’nun atıktan türetilmiş yakıt tesisi inşaatı devam etmektedir ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma imzalanmıştır.

- Robotlaşma ve insansız üretim ana fikri ile tüm fabrikalarda otomatik dolum, yükleme ve paketleme projeleri devam etmektedir. 

2016 BEKLENTİLERİ

2016 yılının son açıklanan verisi olan Mayıs sonunda; konut, altyapı ve diğer kamu yatırımları ile Türkiye çapında çimento talebi %14 büyümüş, büyümede en önemli yeri Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgeleri almıştır. Büyümenin yılın ikinci yarısı boyunca azalarak devam etmesi ve yılsonu iç talebin 2015 yılına göre %3 ila %5 arasında artması tahmin edilmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)