E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÖğrenciler LGS merkezi sınavına kendi okullarında giremeyecek---

Öğrenciler LGS merkezi sınavına kendi okullarında giremeyecek

Öğrenciler LGS merkezi sınavına kendi okullarında giremeyecek
13 Mart 2024 - 16:31 borsagundem.com

MEB, 2 Haziran 2024'te LGS merkezi sınavı için öğrencilerin kendi okulları yerine belirlenen okullarda sınava gireceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 2 Haziran'da düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavların yapıldığı, Kovid-19 salgını öncesinde olduğu gibi kendi okullarında kayıtlı olmayan okullarda sınava alınacaklar.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, 2 Haziran 2024'te yapılacak merkezi sınav uygulamalarına yönelik soruları yanıtladı.

2023-2024 eğitim öğretim yılında resmi, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında bulunan yerlerde yaygın olarak kullanılan LGS kapsamında ortaöğretim öğrencilerine yerleştirildiğini hatırlatan Bülbül, "LGS, öğrencilerin yerleştirme işlemlerini kapsayan sistemin genel adı. Yerleştirme işlemleri ise merkezi sınav yerleştirme ve yetenek sınavı olarak 3 farklı sistemle gerçekleşiyor." diye konuştu.

Sınavsız okulları tercih etmeyi desteklemek için LGS sınavı zorunlu değil

Bülbül, sınavsız öğrenci alan okulları tercih edecekleri LGS merkezi sınavına girmelerinin zorunlu olmadığını vurguladı.

LGS kapsamındaki merkezi sınava yönelik kılavuzun yayımlandığı hatırlatan Bülbül, kılavuzda önemli ayrıntıların yer aldığı ve Bakanlık tarafından ücretsiz olarak 2 Haziran 2024'te uygulama merkezi sınav başvurularının 18-29 Mart'ta e-Okul üzerinden kronik olarak alınacağını hatırlattı.

Bülbül, bu uygulamayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yıla kadar LGS kapsamındaki öğrenci başvuruları resmi olarak yani otomatik olarak yapılıyordu. Ancak liselere geçişte okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle yapılıyor. Bu yeteneği, LGS her öğrencinin mutlaka alması gereken bir sınav değil. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara girmek isteyen , merkezi sınav başvurularını elektronik ortam (https://eokul.meb.gov.tr/) üzerinden yapacak.Başvuru için talepten herhangi bir ücret talep edilmeyecek.Merkezi sınav başvurusunda kalacağınız, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerin güncel olup olmadığı kayıtlıdırlar okulda Müdürlüklerden kontrol ettirecekler. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak."

Sınav, kayıtlı merkezlerde yapılacak

Bülbül, LGS'ye başvuruda bulunacak olan Kovid-19 salgını öncesinde kendi okullarında değil belirli merkezlerde sınava girdiklerinin anımsatılması üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Pandemi öncesinde, sınava kayıtlı okullarda katılıyorlardı. Pandemi sonrasında normale dönüş kapsamında bu yıl finansal sınav merkezi olarak bilgilermiz okullarda sınava girecekler. Her ilçe bir sınav merkezi olacak şekilde planlama yaptık. Dolayısıyla sınav, il ve ilçelerimizdeki kayıtlı okullarda yapılacak."

Öğrencinin sınava giriş, salonu, sıra numarası, öğrencinin sınav işlem hizmeti gibi bilgileri, 24 Mayıs'ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden ilan edeceklerini dileyen Bülbül, şöyle devam etti:

"Öğrencilerimizin fotoğraflı sınav giriş belgesi bu kapsamda elektronik ortamda toplanan okul müdürlüklerince alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecektir. Sınav giriş belgesinde öğrenci kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacaktır. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan Sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek. milli eğitim müdürlüklerine 28 Mayıs'a kadar başvuru yapacaklar."

Kemal Bülbül, sınava gelirken yanlarında fotoğraflı sistemde sınava giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesini bulunduracaklarını söyledi.

Soruların ana kaynağı ders kitapları olacak

Genel Müdür Bülbül, sınav incelemeleriyle ilgili olarak LGS merkezi sınavında öğrenmenin çıktıları belirlenirken eğitim öğretim yöntemleri ana kaynağı olan ders kitaplarının düzenlendiğini vurguladı.

Ders kitaplarının, öğrencilerin gerçek hayatla bağ kurmasını sağlarken içerikte yer alan etkinlikleri ve örneklerle ilgili konuları anlamalarını ve üst düzey düşünme becerilerini geliştirmelerini derecelerine işaret eden Bülbül, ders kitaplarında saklanabilenlerin edinilmesini sağlama faaliyetlerini ve yayımladıkları örnek bilgileri anlayarak yapmaları önerilerinde bulundu.

Bülbül, "Merkezi sınavında her alan için 8'inci sınıf öğretim programlarında kaydedilebilir, esasen farklı sistematiklerdeki ölçülecek nitelikte sorular yer alacak.'' değerlendirmesini yaptı.

Sınav, aynı içerikle yapılacak

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, yurt içi ve dışı sınav düzenleri sınavın içeriğinde bir değişiklik olup olmadığına yönelik katılan, "Sınavda içerik oluşturacak, sınav koşullarını ve olayların gidişatında değişiklik yok, aynı içerikle sınav oynanıyor. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece Birinci dönem raporlarının soru soruldu. Bu yıl 8'inci sınıf sınava göre işlenen tüm konulara göre sınav kapsamında olacak." yanıtını verdi.

LGS başvurularının tarihi belli oldu

 

2024 LGS tarihi belli oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)