E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNvidia CEO’su servetine servet kattı---

Nvidia CEO’su servetine servet kattı

Nvidia CEO’su servetine servet kattı
24 Ağustos 2023 - 14:19 borsagundem.com

Yapay zeka alanında ürettiği çiplerle tanınan Nvidia dün paylaştığı bilançosuyla yatırımcıları şaşkına çevirdi. Nvidia gelir beklentisini katlarken CEO Jensen Huang ise dünyanın en zengin 25 insanından biri olmaya hazırlanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar çip üreticisi Nvidia’nın çarşamba günü paylaştığı etkileyici bilanço raporuna odaklandı. Çip üreticisi şirket içerisinde bulunduğumuz çeyreğe dair paylaştığı 16 milyar dolarlık gelir beklentisi paylaştı. Üstelik MarketWatch’un haberine göre bu yükseliş şirket için bir zirve noktasına ulaşma anlamına da gelmeyebilir. Nvidia onlarca yıldır hızlandırılmış bilgi işlem alanındaki çalışmalarının meyvelerini alıyor gibi görünüyor.

Yapay zekâ teknoloji etrafında oluşan heyecan Nvidia’nın bilanço rakamlarında da etkilerini hissettirdi. Ancak Wall Street çevrelerini asıl memnun eden şirketin mevcut çeyreğe dair 16 milyar dolarlık gelir tahminiydi. Zira söz konusu beklenti yapay zeka balonundan faydalan bir şirket konumdaki Nvidia’ya göre şaşırtıcı bir projeksiyondu.

16 milyar dolarlık çeyrek geliri beklentisi şirketin paylaştığı son bilanço raporunda paylaşılanın neredeyse iki katını işaret ediyor. Üstelik Nvidia bu gelir beklentisinin üzerine çıkma potansiyeli olduklarını da belirtiyor.

Bilanço açıklamasında gelir konusundaki beklentilerinin bir zirve noktasını temsil edip etmediği sorulduğunda Nvidia CFO’su Colette Kress şirket sadece “muazzam” derecede talep gördüğünü ve 2024’e kadar çok güçlü siparişler geldiğini açıkladı.

Kress, “2024 mali yılına giderken halihazırda gördüğümüz talep bizi yeni takvim yılına da götürüyor. Muazzam bir taleple karşı karşıyayız ve arzımızı önümüzdeki yıla kadar artırmaya devam edeceğiz” ifadelerin yer verdi.

Nvidia’nın beklentilerinin büyüklüğünü daha iyi görebilmek için şu göstergelere dikkat çekmek de önemli: Ocak ayında sona eren mali yılda şirketin elde ettiği toplam gelir 27 milyar dolardı. Diğer bir deyişle şirketin son açıkladığı gelir beklentisi geçen yıl elde ettiği tüm gelirin yarısından fazlasını üç ay içerisinde elde edebileceğini ima ediyor.

Bu ciddi gelir beklentisi şirketin başındaki isim olan Jensen Huang’ın servetini de şimdiden olumlu yönde etkilemeye başladı. Bloomberg’ün haberine göre bilançonun ardından Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın serveri 4,2 milyar dolar yükseldi. Habere göre şirketin hisseleri kapanış sonrası işlemlerde %10’a kadar yükseldi ve Huang’ın toplam servetini 46,1 milyar dolara kadar getirdi. Eğer açılışta bu kazanımlar devam ederse Huang dünyanın en zengin 25 kişisinden biri olacak.

Huang’ın Nvidia’daki %3,5’lik hissesi servetinin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Şirketin hisseleri Kovid-19 pandemisi sırasında kripto madenciliği alanında kullanılan çipleri sayesinde güçlü bir ralli yaşamıştı. Ancak şirketin hisseleri kripto piyasasındaki çöküşün ardından üçte bir oranında değer kaybetmişti. Şirketin ürettiği çiplerin yapay zeka alanında da kullanılıyor olması hisselerin değerinin bu yıl üç kattan fazla artmasına yol açtı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Huang’ın 1993 yılında kurduğu Nvidia başlangıçta bir video oyun grafik çipi üreticisiydi. Ancak Huang’ın çip teknolojisi konusundaki geniş ufku şirketin oyun sektöründe kabına sığmamasına yol açtı. Yapay zekâ teknolojisinin yükselişiyle birlikte firmanın çipleri AI yazılımlarında kullanılmaya başlandı. Şirket bu AI yazılımlarını eğitmek için kullanılan hızlandırıcı çiplerin bir numaralı tedarikçisine dönüştü.

Nvidia'dan 25 milyar dolarlık hisse geri alımı

 

ABD'li çip üreticisi Nvidia, gelirlerini ikiye katladı

 

Nvidia hisselerinde bilanço etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)