E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıNegatiften durağana geçiş garanti---

Negatiften durağana geçiş garanti

Negatiften durağana geçiş garanti
26 Eylül 2023 - 08:38 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, "Türkiye için kredi görünümünde “negatiften, durağana” iyileşme beklentileri sürerken, S&P’nin Türkiye için büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizeye gitmesi beklentileri pekiştirdi." denildi

Yurtiçinde dün Kapasite kullanım oranı verilerini karşıladık. Ağustos ayında yaşanan sert düşüşün (-12,1) ardından, kapasite kullanım oranı Eylül ayında 10,7 puan artış gösterdi. Düşüşlerin planlı bakım onarım ile otomotiv sektöründe yaşandığı KKO’da yine otomotiv sektörü düşüşü telafi etti. Böylelikle, Eylül ayında Kapasite kullanım oranı 1,2 puan artışla %76,9’a yükseldi. Diğer taraftan S&P’nin Türkiye ile ilgili kredi notu ve görünümünü beklerken, S&P gelişmekte olan ülkeler için büyüme tahminlerine yönelik beklentilerini yineledi. Türkiye için kredi görünümüünde “negatiften, durağana” iyileşme beklentileri sürerken, S&P’nin Türkiye için büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizeye gitmesi beklentileri pekiştirdi. Türkiye ekonomisi için 2023 yılı GSYH büyüme tahminini 1,2 puan artırarak yüzde 3,5’e çıkaran S&P Global, 2024 büyüme beklentisini de 0,3 puan artışla yüzde 2,3’e yükseltti. Ardından diğer gelişmekte olan piyasaların çoğunun 2023’ün geri kalanında ve 2024’te trendin altında büyümelerini beklemeye devam ettiklerini bildirdi.

Yurtdışında ise merkez bankalarının faiz kararlarını geride bırakmamıza rağmen, yankıları hala sürüyor. ABD merkez bankasının sıkılaşma sürecinin devamı için kapıyı açık bırakması, özellikle tahvil faizlerinin yükselmesine neden oluyor. Diğer taraftan ABD’nin, bütçe açığını karşılamak için günde 10 milyar doların üzerinde hazine tahvili ihraç ediyor olması, tahvil piyasalarını arzla dolup taşırıyor ve bu da oranların yükselmesine neden oluyor. Öyle ki bu durum 10 yıllık Hazine tahvili getirisinin Eylül ayında 45 baz puandan fazla artarak 2007’den bu yana ilk kez %4,5’e yükselmesine neden oluyor.

Diğer bir risk unsuru ise ABD’nin bütçeyi 30 Eylül’e kadar geçirememesi durumunda başlayacak olan ABD hükümetinin kapatılma ihtimali. ABD hükümetinin borçluluk seviyesi ve artan finansman ihtiyacı Moody’si de harekete geçirdi.  Moody’s analisti William Foster, verdiği demeçte, olası bir kapanmanın, yüksek faiz oranları nedeniyle ABD hükümetinin borç ödemeleri üzerindeki baskıyı arttığı bir dönemde Washington’daki siyasi kutuplaşmanın mali politika oluşturma sürecini zayıflattığının bir başka kanıtı olabileceğini söyledi. Foster, “Eğer bu baskıları dengelemeye yönelik etkili bir maliye politikası tepkisi yoksa,  o zaman bunun kredi profili üzerinde giderek olumsuz bir etki yaratma olasılığı ortaya çıkacak” dedi. “Ve eğer bu baskılar ele alınmazsa, bu olumsuz bir görünüme ve potansiyel olarak bir noktada notun düşmesine yol açabilir.” ifadesinde bulundu.

Avrupa’da faiz artırımı ihtimalinin daha zayıf olmasına karşılık, Fed’in faiz artırma olasılığı neredeyse %40 olarak fiyatlanıyor. Sonuç olarak güçlü bir dolar endeksi yaratılırken, Euro şimdilik dolar karşısında daha ürkek davranıyor. ABD getirileri yükselirken, euro %0,5 kayıpla altı ayın en düşük seviyesi olan 1,0575 dolara ulaştı ve yaklaşık %3 düşüşle bir yıl içindeki en kötü üç aylık düşüşe doğru ilerliyor.

Asya’da bugün gündemin getirdiği karmaşa negatif fiyatlandı.  Japonya’da Nikkei 225 %0,69 kayıpla dün yaşadığı kazanımlarını tersine çevirirken, Topix de %0,23 kayıp yaşadı. Avustralya’da S&P/ASX 200 de çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyatlarına odaklanılmasıyla %0,42 kayıp yaşadı. Hong Kong’un Hang Seng endeksi %0,88 oranında düşerken, Çin anakarası piyasaları yükseliş kaydetti ve CSI 300 %0,17 arttı.

Petrol fiyatları, büyük merkez bankalarının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasının yakıt talebini kısıtlayacağına ilişkin endişeler üzerine bugün negatif fiyatlandı. Brent vadeli işlemleri varil başına 38 sent düşüşle 92,91 dolardan işlem görürken, ABD Batı Teksas vadeli kontratları 34 sent düşüşle 89,34 dolardan işlem görüyor.

Yeni günde yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmazken, yurt dışında ABD FHFA ve S&P Case Shiller konut fiyatları, yeni konut satışları, Richmond Fed imalat endeksi ve Conferans Board tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

S&P Global, Türkiye için beklentilerini yükseltti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI26 Eylül 2023 09:53

    Bunları yapıyorlar ise altından çapanoğlu aramak gerekir .Demik ki ülkemizi bir ülke ile şavaştıracaklar.