E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaNakit sıkıntısı yatırımcıları piyasadan kaçırıyor---

Nakit sıkıntısı yatırımcıları piyasadan kaçırıyor

Nakit sıkıntısı yatırımcıları piyasadan kaçırıyor
10 Mart 2023 - 16:58 borsagundem.com

Piyasa gurusu Larry McDonald, borsaların 60 gün içinde yüzde 30 oranında düşebileceğini söylüyor. McDonald, bu olasılığın arkasında nakit sıkıntısı olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi yatırımcılarını çöküş korkusu sardı. Gelişmelerin bu durumu doğrulanmasının yanı sıra uzmanlar da yorumlarıyla bu korkuyu ateşliyor gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’li piyasa gurusu Larry McDonald, Amerikalıların nakit sıkıntısı çekmesi ve yatırımcıların gemiyi terk etmesi nedeniyle hisse senetlerinin iki ay içinde yüzde 30 oranında düşebileceğini söylüyor.

Orta sınıf dayak yiyor

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Larry McDonald, artan faiz oranlarının tüketicileri sıkıştırması ve yorgun yatırımcıların tahvil karşılığında hisse senedi takası yapması nedeniyle ABD hisse senetlerinin önümüzdeki iki ay içinde yüzde 30'a kadar düşebileceği konusunda uyarıyor.

‘Ayı Tuzağı Raporu’ (The Bear Traps Report) yayınının kurucusu larry McDonald, Fox Business'a verdiği demeçte, 21 sistemik risk göstergesinden oluşan setinin ‘borsadaki en yüksek çöküş olasılıklarından birinin 60 gün sonrasına işaret ettiğini’ söyledi.

McDonald, tarihi enflasyonu dizginlemek amacıyla Fed'in faiz oranlarını geçen yıl içinde neredeyse sıfırdan yüzde 4,5'e yükselttiğini vurguladı. Daha yüksek oranlar, borçlanma maliyetlerini yükseltiyor ve harcamalardan çok tasarrufu teşvik ediyor. Bu da fiyat artışlarının hızını düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak bu durum varlık fiyatlarını aşağı çekebiliyor, işsizliği artırabiliyor ve tüketici harcamalarını sınırlayarak resesyon riskini artırabiliyor.

McDonald, oranlardaki her yüzde 1'lik artışın, orta sınıf Amerikalılar için maliyetlerde 50 milyar dolarlık bir artışa dönüştüğünü tahmin ediyor. ABD otomobil kredilerindeki faiz oranlarının yüzde 14'e yaklaştığını ve bu kredilerin yaklaşık yüzde 20'sinin maliyetinin her ay 1000 doları aştığını kaydediyor.

McDonald, “Orta sınıf ailelerden çekilen sermayenin büyüklüğü devasa. Orta sınıf aileler burada dövülüyor ve bu nedenle tüketici baskısı şiddetli” şeklinde konuşuyor.

60 gün içinde yüzde 30 düşüş

Eski Lehman Brothers yatırımcısı ve finans krizinin başlangıcında bankanın çöküşü hakkında bir kitabın da yazarı olan yatırımcı, yatırımcıların hayal kırıklığını bir risk faktörü olarak işaretliyor. S&P 500'e iki yıl önce yatırım yapanların neredeyse hiç kazanç elde etmediğini kaydeden McDonald, yatırımcıların devlet tahvillerinden yüzde 5'in üzerinde risksiz bir getiriyi giderek daha çekici görebileceklerini belirtiyor.

Dahası, McDonald yaklaşan bir ekonomik gerilemenin belirtilerinin arttığına da işaret ediyor. McDonald ayrıca klasik bir durgunluk göstergesi olan 2 yıllık ve 10 yıllık Hazine tahvillerinin mevcut tersine çevrilmesinin ve bölgesel bankaların son dönemdeki düşük performansının altını çiziyor. McDonald, “Yüzeyin altında gerçekten büyük çatlaklar var ve bu yüzden piyasalar önümüzdeki 60 gün içinde muhtemelen yüzde 10, yüzde 20, hatta belki de yüzde 30 oranında düşecek” diyor.

Zayıf istihdam rakamları çöküşü tetikleyebilir

Finans gurusu, Ocak ayında patlayan iş gücü raporunu dikkate almadığını ifade ediyor. McDonald, ’dot-com çöküşü’nden hemen önce de iş gücü piyasasının patlama yaşadığını ve istihdam verilerinin Şubat ve Mart aylarında tarihsel olarak yumuşadığını belirtiyor.

McDonald, S&P 500 şirketlerinin Wall Street'in kazanç tahminlerini vurup vuramayacağına dair şüpheleri artıracağından, önümüzdeki birkaç ay içinde daha zayıf istihdam rakamlarının bir çöküşü tetikleyebileceğini öne sürüyor. Şirketlerin hisse senetleri genellikle kârlarına göre değerleniyor ve kazançlar hayal kırıklığı yaratırsa fiyatları düşebiliyor.

McDonald, piyasa çöküşü tahmininde yalnız değil. ‘The Big Short' filmine esin kaynağı olan ABD’li yatırımcı Michael Burry, GDO’nun kurucu ortağı Jeremy Grantham ve kıdemli ekonomist David Rosenberg de son haftalarda hisse senetlerinde yaşanacak olası bir düşüş için alarm veriyor.

Küresel piyasalar ABD'nin istihdam verilerine odaklandı

 

Piyasalarda kırımızı cuma

 

Borsa rallisi desteği neden kaybetti

 

FED resesyonu görene kadar faiz artıracak

 

Paul Krugman: Faizlerin kaç puan artacağının bir önemi yok

 

"Rekor faiz artışlarına hazırlıklı olunmalı"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)