E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYatırımcılar, Powell’ın konuşmasına odaklandı---

Yatırımcılar, Powell’ın konuşmasına odaklandı

Yatırımcılar, Powell’ın konuşmasına odaklandı
06 Mart 2024 - 08:39 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

FED başkanı Powell’ın kongre sunumu öncesinde;  Apple Inc gibi güçlü büyüyen şirketlerdeki zayıflık (Çin’deki iPhone satışlarının 2024’ün ilk altı haftasında yıllık %24 düştüğünü gösteren bir rapor) ve çip sektörünün sorunları (Washington’un Pekin’e ileri teknoloji ihracatına kısıtlama getirmesi nedeniyle Advanced Micro Devices’ın Çin pazarı için özel olarak tasarlanmış bir yapay zeka çipi satma çabalarında bir engelle karşılaştığını bildirmesi ) ve ABD den bugün itibariyle yoğunlaşacak veriler öncesinde Wall Street’in üç önemli endeksi %1’den fazla geriledi.

ABD hizmet sektörü büyümesi, istihdamdaki düşüş nedeniyle şubat ayında bir miktar yavaşladı, ancak ABD yapımı mallara yönelik yeni siparişler, ticari uçak rezervasyonlarındaki keskin düşüş nedeniyle Ocak ayında beklenenden fazla düşerken bilgisayar ve elektronik ürünlere olan talep hızlanarak sektördeki temel güce işaret etti. ISM verisinin yılın başında fiyatlardaki yükselişin ardından enflasyonun toparlanacağına dair hiçbir işareti de sunmaması diğer sıkıntı olarak ortada duruyor ki bu FED yetkilileri için hoş bir haber.

PMI, Fed’in Mart 2022’den bu yana yaptığı 525 baz puanlık faiz artışına rağmen devam eden ekonomik genişlemeyle tutarlıydı. İnşaat, perakende ticaret ve kamu yönetiminin yanı sıra kamu hizmetleri ve toptan ticaret de dahil olmak üzere on dört hizmet sektörü geçen ay büyüme açıkladı.

Yatırımcılar, Powell’ın bugün ve yarın milletvekilleri önünde yapacağı sunumun yanı sıra, Cuma günü yayınlanacak tarım dışı istihdam raporu da dahil olmak üzere ekonomik verilerden faiz oranı politikası hakkında daha fazla ipucu almayı endişeyle bekliyorlar. Mali piyasalar, ABD merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını düşürmeye başlamasını beklese de, fiyat baskılarının çoğunun konut ve kamu hizmetlerinin yanı sıra finans, sağlık ve eğlence gibi hizmetlerden gelmesi nedeniyle enflasyonun yüksek kalması nedeniyle zamanlama kararsız/ belirsiz. Bugün itibariyle CME Group’un FedWatch’ına göre piyasanın çoğunluğu bu yılın ilk faiz indirimini %60 olasılıkla Haziran ayında bekliyor.

Katalizörlerin yokluğu, ABD hizmet sektörü büyümesinin geçen ay biraz yavaşladığını gösteren veriler üzerine gece boyunca kayıp yaşayan doları dar bir aralıkta tuttu ve bu sabah dolar endeksi 103,84 civarında seyrediyor. Kripto para birimlerinde Bitcoin hafif yükseldi ancak dalgalı bir gecelik seansta ulaşılan rekor seviyenin altında kaldı. Yatırımcıların yarınki ECB’nin faiz oranı kararına hazırlanması ile euro %0,1 düşüşle 1,0846 dolara geriledi. ECB’nin faiz oranlarını rekor seviyede %4’te bırakması ve kesintilerin ne zaman başlayabileceğine ilişkin ipuçlarına ve ekonomik tahminlerdeki güncellemelere odaklanması bekleniyor. Euro bölgesi enflasyonunun geçen ay beklenenden daha az düştüğü dikkate alındığında ECB’nin net bir güvercin mesaj göndermesini beklemiyoruz.

Cuma günkü Şubat ayı ABD istihdam raporu, faiz oranlarının görünümü için bir test niteliği taşıyor ve yukarı yönlü sürprizler yapması halinde piyasaları sarsma potansiyeli taşıyor. Powell’in konuşmaları ise; Ocak ayındaki güçlü çekirdek enflasyonun merkez bankasının görünümünü önemli ölçüde değiştirmediği yönündeki yorumlarını yenilemesi ki bu mesajın tekrarlanması, FOMC’nin faiz indirimi döngüsünün Haziran ayı başlangıcına ilişkin mevcut piyasa fiyatlamalarını değiştirmesi pek olası değil ve bu nedenle USD üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olacaktır.

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’deki talep artışına ilişkin endişelerin, büyük üreticilerin üretim kesintileri nedeniyle arz sıkışıklığı işaretleri ile çatışmasıyla Çarşamba günü hafif düştü. Brent ham vadeli işlemleri varil başına 81,91 dolara,  ABD Batı Teksas Orta ham vadeli işlemleri varil başına 78,04 dolara geriledi.

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Endeksten hızlı yükselenler (06/03/2024)

 

Günün önemli şirket haberleri 06/03/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)