E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Yatırımcılar yapay zekayı hafife alıyor---

Morgan Stanley: Yatırımcılar yapay zekayı hafife alıyor

Morgan Stanley: Yatırımcılar yapay zekayı hafife alıyor
02 Nisan 2024 - 16:50 borsagundem.com

Son dönemin en popüler yatırım teması şüphesiz yapay zeka. Ancak yatırımcılar borsalardaki yüksek getirilerin ardından ikiye bölünmüş durumda. Morgan Stanley’den Edward Stanley ise teknolojinin hâlâ hafife alındığını düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetleri piyasalarında en çok tartışılan konu yapay zeka şirketleri. Boğa piyasası yatırımcılar bunun bir zafer yürüyüşü ve daha fazlası olduğuna inanıyor. Ayı piyasasını savunanlarsa bir avuç hisse senedi ve tematik yatırımda oluşan yoğunlaşmanın balon piyasası oluşturduğundan endişe ediyor.

Çip üreticilerinin ve yapay zeka şirketlerinin hisseleri son 18 ayda mükemmel bir performans gösterdi. Ancak 2000’lerin başındaki dot-com balonundan ağzı yanan yatırımcılar hisselerdeki yükselişi endişeyle seyrediyor.

Morgan Stanley Avrupa Tematik Araştırmalar Başkanı Edward Stanley Financial Times’taki yazısında bu tartışmaların ‘Amara Yasası’nı yanlış anlamak’ anlamına geldiğini belirtiyor. Adını fütürist yazar Roy Amara’nın bir özdeyişinden alan bu kavram, yeni teknolojilerin etkisinin kısa vadede abartılma ve uzun vadede ise küçümsenme eğilimi olduğunu anlatır. Ancak Stanley'e göre yapay zeka teknolojilerinin uzun vadede bugün tahmin edilenin de üzerinde bir potansiyele sahip: 

“Finansal analistler, genel amaçlı teknolojilerin benimsenmesini rutin olarak hafife alırlar ki yapay zeka da şüphesiz bunlardan biridir. Araştırmamız, internet, bulut, akıllı telefonlar veya bilgisayarların pazar büyüklüklerine ilişkin ilk tahminlerin 10 yıl sonrasında yaklaşık yüzde 40 oranında yanlış olduğunu gösteriyor. Bu dikkate değer bir tutarlılık. Bizim görüşümüz, yapay zekanın da farklı olmayacağı yönünde. Ancak tahminlerin bu öncü teknolojilerin herhangi birinden daha geniş olması muhtemel.

Yapay zeka gibi veri teknolojilerinin tüm ekonomilere yayılacağı ve neredeyse her sektörde üretkenliğin kilidini açacağı on yılın en iyi dönemine inandık. Bununla birlikte, uzun vadede, bu teknolojileri benimseyen şirketlerin çoğu olmasa da büyük bir kısmının üretkenlik artışından yararlanamayacağı düşüncesi mantıksızdır.

Sayının yüksek olacağını takdir ettiğimiz projelerin benimsenme veya başarısızlık oranlarını izlemek için her şeyi kapsayan bir metriklerden yoksunuz. Ancak yapay zekanın benimsenmesi örnekleri yoğun ve hızlı bir şekilde gelmeye başlıyor.

L'Oréal kısa süre önce, yapay zeka destekli bir uygulamanın, geleneksel satış yöntemlerine kıyasla sorguların satışa dönüşüm oranında yüzde 63'lük bir artış sağladığını bildirdi. Nisan ayında ticari olarak piyasaya sürülen uygulama, kullanıcıya kişiselleştirilmiş güzellik ürünü önerilerinde bulunuyor.

Yapay zekayı kullanan lider bir kodlama programı, araştırma ve geliştirme departmanlarına zamanlarının yüzde 55'ine kadar tasarruf sağlıyor. Önde gelen bir fintek, bir yapay zeka programını kullanmaya başladığı ilk ayda müşteri hizmetleri çözüm hızında yüzde 82'lik bir iyileşme gördü. Liste uzayıp gidiyor.

Örneğin, ucuz üretken yapay zeka araçlarıyla şirketler, hemen hemen her dilde sorunsuz sunumlar yapmak için göz teması ve dudak senkronizasyonu ile canlı çeviri gerçekleştirebilir. Video akış platformlarının adreslenebilir pazar ve müşteri kalıcılığı üzerindeki etkisini hayal edin. Hatta bir lojistik şirketi bunu geçen ay kullanmaya başladı ve bilanço açıklamalarını aynı anda beş dile çevirdi. Belki bazıları için bir hile gibi görünüyor. Ancak 174 ülkedeki müşterilere hizmet veren bir şirket için bu teknoloji oyunun kurallarını değiştiriyor. Teknolojinin kapsayıcı faydaları yeterince takdir edilmiyor.

Morgan Stanley’den Edwards, yapay zeka alanındaki gelişmelerin sadece tek bir sektöre etki etmeyeceğini de vurguluyor. Sektör uzmanı teknolojiye dair kısa vadeli şüpheciliğin asıl ralliyi kaçırma riskini de beraberinde getirdiğini belirtiyor. “1990’dan bu yana S&P 500’ün en iyi 30 gününü kaçırmak bileşik getirilerinizi yarı yarıya düşürür” diyen Edwards en iyi uzun vadeli stratejinin yatırımda kalmak olduğunu sözlerine ekledi.

Edwards, “Morgan Stanley'deki görüşümüz, yapay zeka teknolojisi gelişiminin hızlandırılması ve üretkenlik sorunlarını ele alma konusundaki ihtiyaçların birleşimi nedeniyle yapay zekanın bu on yılın en önemli yatırım temalarından biri olduğu yönünde. 2024 yılını, 2025'ten itibaren ölçülebilir verimlilik artışlarının izleyeceği bir yatırım yılı olarak görüyoruz. Piyasalar, elbette, hata yaptıklarında yatırım temalarını hızlı ve sert bir şekilde yargılayacaktır. Bu yapay zekaya özgü bir durum değil. Bununla birlikte, daha uzun vadeli yatırımcılar için bu tema en iyi şu sözle özetlenebilir: ‘Kötümserler kulağa akıllıca geliyor; iyimserlerse para kazanıyor’” açıklamasında bulundu.

Yapay zeka endüstrisi kriptoyla aynı kaderi mi paylaşacak?

 

Borsa son 10 yılda nisan aylarında nasıl seyretti?

 

Yatırımcılar ‘siyah kuğu’yu bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)