E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Faiz indirimleri borsalar için yakıt olmayacak---

Morgan Stanley: Faiz indirimleri borsalar için yakıt olmayacak

Morgan Stanley: Faiz indirimleri borsalar için yakıt olmayacak
06 Aralık 2023 - 13:51 borsagundem.com

Morgan Stanley’e göre hisse senetleri, olası bir faiz indirimi senaryosundan beklenildiği ölçüde faydalanamayacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar, ‘yumuşak iniş’ senaryosunu ve Fed’in faiz indirim olasılığını fiyatlıyor. Ancak Morgan Stanley, bu noktada fazla iyimser ve erken davranıldığını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, Morgan Stanley CIO'su Mike Wilson, hisse senetlerinin 2006 yılında izledikleri stratejiyi takip ettiğini ve faiz indirimlerinin yatırımcıların umduğu roket yakıtı olmayabileceğini söylüyor.

Yatırımcılar hayal kırıklığına uğrayabilir

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Morgan Stanley'in yatırım şefi Mike Wilson, borsanın 17 yıl önce izlediği stratejinin aynısını izlediğini ve Fed’in faiz indirimlerinin hisse senetlerinde başka bir devasa yükselişe yol açacağını ümit eden yatırımcıların biraz hayal kırıklığına uğrayabileceğini söylüyor.

Wilson, S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılının başından bu yana yüzde 19 oranında artış göstermesiyle hisse senetlerinde bu yıl şu ana kadar güçlü bir toparlanma yaşandığına dikkat çekiyor. Wilson, “Gösterge endeks Kasım ayını yılın en iyi performansıyla tamamladı. Bu da yatırımcıların Fed’in faiz indirimi olasılığı hakkında yükselişe geçtiğine dair bir işaret” diyor.

Ancak piyasalar, büyümenin yavaşlama eğiliminde olduğu ve ekonominin resesyona girme riskiyle karşı karşıya olduğu iş döngüsünün son aşamasında faiz indirimleri öngördüğü için yatırımcılar gereğinden fazla umutlanıyor olabilir. Bu durumun, Fed'in faiz oranlarını düşürmesi nedeniyle hisse senetlerinin beklenenden daha düşük getiri elde etmesine neden olabilme tehlikesi bulunuyor. Bu dinamik, 2006 yılında ve daha sonra 2018 yılında, her iki yıldaki geç dönem faiz indirimlerinin gelecek 12 ay içinde hisse senetlerinde yaklaşık yüzde 14'lük bir getiri sağladığında da ortaya çıkmıştı.

2023 geç bir döngü dönemiydi

Bu kazanımlar, geleneksel olarak daha büyük getirilere yol açan erken ve orta dönem faiz indirimleriyle karşılaştırıldığında hafif kalıyor. Düşük faiz oranlarının hisse senetlerini bir sonraki yıl yüzde 25 oranında artırdığı 1984 yılında ve faiz indirimini takip eden yılda hisse senetlerinin yüzde 34 oranında geri döndüğü 1994 yılında da durumun bu şekilde geliştiği gözleniyor.

Wilson, paylaştığı notta, “2006 ve 2018'i takip eden 12 ay cazip getiriler sundu ancak bu geri dönüş ortamları geç dönem 1984 ve 1994 örnekleriyle karşılaştırıldığında mütevazı görünüyor” diyor ve ekliyor: “Bizim görüşümüze göre 2023 yılı, geç bir döngü dönemini temsil ediyor. Bu nedenle büyük sermaye piyasası daha iyi performans gösterdi ve küçük sermaye piyasaları ile düşük kaliteli hisse senetlerinde yükselişin orta vadede sürdürülmesi pek olası gözükmüyor.”

İstihdam eğilimleri

Morgan Stanley stratejistleri, son dönem tezlerini değiştirmeye açık olduklarını söylüyor ancak Conference Board’un İstihdam Eğilimleri Endeksi'nin (Conference Board's Employment Trends Index) geçen yıla göre daha düşük hareket etmesiyle iş gücü piyasasındaki koşulların zayıfladığına da dikkat çekiyor. Bu, endeksin hafif bir artış gördüğü 1984 ve 1994 gibi orta dönem yıllarla tutarsızlık anlamına geliyor.

Wilson, bu yıl Wall Street'teki en net düşüş tahmincilerinden biri oldu ve hisse senetlerindeki kazanımların ayı piyasasındaki yükselişin bir parçası olduğu konusunda defalarca uyardı. Wilson, 2024 görünümünde, S&P 500 Endeksi’nin tüm zamanların yeni bir rekorunu kıracağına dair bahis oynayan diğer bankaların aksine, bunun hisse senetlerinin 2024 yılında nispeten sabit kalmasına yol açacağını öngörüyor.

Barclays: Ekonomi dirençli kalacak, Fed faiz indirimlerinde temkinli davranacak

 

Paul Gambles: FED politika faizlerini 5 kez düşürmeli

 

ING: Fed 2024’te faiz oranlarını 6 kez düşürecek

 

Mike Novogratz: Fed’in faiz indirimi Bitcoin, altın ve gümüşe yarayacak

 

Jeremy Siegel: Borsaları ancak Jerome Powell raydan çıkarabilir

 

JPMorgan: Borsalarda düşüş 2024 ortasına kadar yüzde 20’yi aşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)