E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMobius: Çin'den kaçan para Türkiye'ye akacak!---

Mobius: Çin'den kaçan para Türkiye'ye akacak!

Mobius: Çin'den kaçan para Türkiye'ye akacak!
17 Eylül 2021 - 17:02 borsagundem.com

Çinli regülatörlerin Hong Kong borsasında işlem gören oyun ve teknoloji şirketlerine yönelik düzenlemeleri ülke sermaye piyasalarından kaçışları hızlandırırdı.

Mobius Capital'in kurucusu Mark Mobius, Çinli regülatörlerin son dönemde artan düzenlemelerinin fonların alternatif gelişen piyasalara olan ilgisini artırdığını belirterek, "Gelişmekte olan piyasa endeksinin yüzde 30'unu Çin oluşturuyor. Şu anda ise para Çin'den başka her yere akış halinde. Bu yüzden ileride paranın Türkiye, Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülkelere aktığını göreceğiz." dedi.

Kovid-19 salgını kapsamında zorlu bir dönemeçten geçilirken, ekonomik büyüme modeli ve finansal piyasalarda dönüşüm hedefi doğrultusunda ilerleyen Çinli yetkililerin yıl başından bu yana birçok sektöre yönelik düzenleme mekanizmalarını devreye alması, ülkeden fon çıkışlarını da beraberinde getirdi.

Geçen yılın haziran ayında Çin'in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi'nin (UHK) Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası'nı kabul etmesiyle başlayan süreçte, ABD ile Çin arasındaki gerilimin tırmanması Çin pay piyasalarından çıkışın başlangıç işareti olarak kabul edildi.

Bu yılın başından itibaren ise Hong Kong borsasında işlem gören Çinli oyun ve teknoloji şirketlerine yönelik regülasyonların diğer sektörlere de taşınması, varlık fonlarının ülkeden yüklü çıkış yapmaya başladığı söylentilerini gündeme taşıdı.

Bu söylentilerde, başta ABD olmak üzere bazı ülkelerin şirketlere Hong Kong'daki operasyon ve faaliyetlerine yönelik riskler konusunda uyarması da etkili oldu.

Diğer taraftan Çinli piyasa düzenleyicilerinin ağustos ayında ülkenin iki büyük borsası Şanghay ve Şenzen'de 50'ye yakın halka arzı askıya almasının ardından sermaye piyasasına girişlerde kontrollerin daha da sıkılaştırılacağı ve piyasa suistimaline karşı sıfır tolerans gösterileceği mesajını vermesi de yatırımcıların gözünü korkutan bir gelişme olarak öne çıktı.

Analistler, Çin haricinde gelişmekte olan ülke piyasalarına akan borsa yatırım fonu tutarının geçen ay yüzde 40'a yakın artışla 1,5 milyar dolar seviyelerine ulaştığını belirtiyor.

Çin harici gelişmekte olan ülkelere borsa yatırım fonlarındaki bu artışta, Çinli regülatörlerin baskılarının artmasının etkili olduğunu vurgulayan analistler, söz konusu baskıların sonucunda Hong Kong'da Hang Seng endeksinde haziran ayı başından bu yana yüzde 16'ya varan düşüşler yaşandığına işaret etti.

Şu anda para Çin'den başka her yere akış halinde"

"Yatırım gurusu" olarak bilinen Mobius Capital'in kurucusu Mark Mobius, yatırımcıların yönünü giderek Çin dışındaki gelişen alternatif piyasalara çevireceğini söyledi.

Piyasalardaki paranın yaklaşık yarısına borsa yatırım fonlarının (ETF) öncülük ettiğini belirten Mobius, şu ifadeleri kullandı: 

Gelişmekte olan piyasa endeksinin yüzde 30'unu Çin oluşturuyor. Şu anda ise para Çin'den başka her yere akış halinde. Bu yüzden ileride paranın Türkiye, Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülkelere aktığını göreceğiz.

Mobius, Çin'den çıkan fonların Türkiye gibi alternatif ve potansiyel ülkeler tarafından cazip hale getirilmesi için hisse senedi piyasalarının büyütülmesi, daha fazla halka arzın yolunun açılması gerektiğini vurgulayarak, "Çin, yatırımcılar için bir anda ortadan kaybolmayacak ama Türkiye gibi diğer piyasalar büyüdükçe, giderek daha çok dikkati çekiyor." dedi.

Fitch ne oldu da Türkiye büyüme notunu revize etti?

Piyasaları merkez bankaları yönetecek!

Bir açığa satışçının itirafları

Dolarda haftaya önce Fed, sonra TCMB karşılaşmaları!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (26)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mantıklı düşün19 Ekim 2021 14:25

    Her yıl kanun, mevzuat değişikliği olan yere kimse gelmez

  • 01018 Eylül 2021 22:05

    Ülkemizin güzide solcuları ve Chp genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir açıklama yapıp bu ülkeye yatırım yapmayın biz iktidar olana kadar diye açıklama yapsın

  • ALİ KODUŞ19 Eylül 2021 15:42

    O zaman bir yerine kınamı çalacaksın.

  • Harbi turk18 Eylül 2021 19:21

    Tuiuhbji

  • Türk.18 Eylül 2021 16:33

    Laik rejim ölmüş kokmuş gömün artık. Bu ülkede anaokulundan üniversite son sınıfa kadar İslâm şeriatı ogretilmiyor. Suçu kapitalist sömürü düzeninde arayın. Birde kendinizde . İslâm şeriatı tertemizdir. İkide bir laf atmayın yazık edersiniz kendinize. Tövbe edin.

  • TARKUT TARKAN19 Eylül 2021 15:43

    Sen aslında fetöcü ve pkk lısın.ama bu ülkeyi sizin gibi hainlere bırakmayacağız.

  • Bir yorum19 Eylül 2021 14:56

    Yobazlık çok tehlikeli bir hastalıktır.  Senin hastalıklı kafana göre sokağın başından ne adam ne kadın geçer.  Yobaz kafa ahlak öğretmeye kalkar.   Şimdi çeneni kapa!  Bilmediğini anlamaya çalış.

  • Türkoğlutúrk19 Eylül 2021 10:38

    Tarihini öğren bilhassa ikinci Mahmut un sözlerini.

  • cemo18 Eylül 2021 16:09

    YANDAŞA KAYAR BİZ HAVAYI ALIRIZ.

  • ALİ KODUŞ18 Eylül 2021 18:34

    Sana da kaysın söyle .

  • halil rıza18 Eylül 2021 14:50

    Endeks 5sent  iken Türkiyeden çıktı. 220 volt çıktıktan sonra borsamız dolar bazında diplere geldi.Çıktıktan sonra çıkıyorum dedi,tartışmalı bir şekilde Türkiyeyi bıraktı.Bir daha da gelmedi.Geçen yıl yazılım şirketine yatırım yaptık dedi.Ama şirket belli değil.Herhalde borsa dışı.Hadi tekrar gel gir.Niye gelmiyorsun

  • Ali veli18 Eylül 2021 14:40

    Yabancı fonlar girmeye başladı sevgili borsazede dostlar. Bizim borsamızda neredeyse tüm hisseler 10 a 100 e 1000 e katlamış durumda. Fakat hala ucuz hisseler var. Teknoloji hisselerinde hareket başladı. Analiz edip doğru hisselere girelim, karlı ve düşük olanlara. Ytd

  • sorun18 Eylül 2021 11:34

    bunlara inanan gerizekalılar var hem de çok sayıda,sorun bu

  • Aslı18 Eylül 2021 09:49

    Asıl Türkiye den kaçırılan milyar dolarlar nereye aktı.

  • Mehmet18 Eylül 2021 08:59

    Seni zalim keltosh. . Hani lan altının onsu 3 bin dolar olacaktı. .

  • Türkoğlutúrk18 Eylül 2021 08:48

    Bir zamanlar Lübnan'da kapanan bankalar Türkiye'ye gelecek diyenlerden.bu cümleyi kaç dolar alipta soylemis

  • BORSACI18 Eylül 2021 08:45

    HER MAHALAYE 3 CAMİ YAPIYORUZDA CAMİYE GİDEN 3 KİŞİ YOK AŞIRI SAVURGANLIKTAN BATIYORUZ ÇOCUKLARIMIZ OKULA GİDECEK YURT BULAMIYORUZ YURT BULSAKTA ASTRONOMİK ÜCRET İSTENİYOR CAMİ YAPIMINA DEVAM

  • Ali18 Eylül 2021 23:22

    Doğru söylüyorsun, gençlerin yuzde 90 ı cumaya bile gitmiyor. İlk önce helal haram bilen müslüman gençler yetiştirelim sonra cami yaparız

  • Mehmet18 Eylül 2021 13:00

    Camı devlet parasıyla yapılmıyor. . Millet parasıyla yapılıyor. Diyanet in yurt yapanların da sevap kazanacağını millete anlatsa iyi olur derim. Yurt insanların namusunu şeref ve haysiyetine koruyabilicegi Bi sığınaktir. Ha illa ki camiye niyetli isen yurt içine mescit yaparsın olur biter. Camiye gençler gitmiyor diye hayiflaniyorsaniz o zaman camiyi ya da Mescidi gençlerin ayağına gotureceksiniz. .. Bu boynuna bir borc tür diyanet in.

  • yol gecen hani17 Eylül 2021 19:04

    bize kacan adam ya dolandiricidir yada siyasi suclu.... ..mazlumun yanindayiz diye diye donumuzun islagi kurumuyor.....hadi ordan

  • ismail17 Eylül 2021 18:58

    Borsa ne zaman sıkışsa hemen mobiusu buluyorlar ..hemde her yıl..kendisi Türkiye ye yatırım yapacaktı nerede ne yatırım yapmış açıklasın bakalım..

  • Mg17 Eylül 2021 18:00

    Dolar 8.65’e vurmuş, birileri hala algı yöneterek işi kotaracağım zannediyor, yazık!

  • Mucise Reis ;)17 Eylül 2021 17:42

    Siz asgari ücret çalışmaya devam . size zırnık yok...  gelir vergisi 20 yılda 1 tl indiri mi ? yooo... sendikanız varmı ? yooo... eee ırgat lazım memlekete. çalışmayan gitsin, nasıl osla 5 milyon suriyeli ırgat var. çalışır 50 tl ye.. rekabet iyidir : )) böyle yazarsam belki anlar koyunlar.

  • kralll17 Eylül 2021 17:28

    çinden kacan kuzey koreye gider gene bize gelmez. en azından orda KIM le anlaş işini gör.bizden kim kiminle belli değil. haberlerin 10 da 1 takıp eden kişi gelmez.

  • düzeni üzen17 Eylül 2021 17:22

    bu adamı görünce aklıma mobidick geliyo katil balina

  • bedri17 Eylül 2021 17:18

    yok artık ! çinden bize kaçsa kaçsa mülteci kaçar.