E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBir açığa satışçının itirafları---

Bir açığa satışçının itirafları

Bir açığa satışçının itirafları
17 Eylül 2021 - 14:28 borsagundem.com

Ünlü açığa satış yatırımcısı Carson Block kendi perspektifinden borsaların gidişatını yorumladı. Block pasif yatırımların artmasıyla borsalardaki çöküşü durduracak sayıda aktif yatırımcının kalmayacağı konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar bu yıl oldukça hareketli bir dönemden geçiyor. Açığa satışlara yönelen yatırımcıların piyasalara ilişkin görüşleri de merakla takip ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, açığa satış hamlelerine yoğunlaşan yatırımcılar şirketlerin başarısız olacağı iddiaları üzerinden getiri sağlamayı hedefler. Açığa satış yatırımcıları sahip olmadığı sermaye piyasası aracını ödünç alarak daha yüksek fiyattan satıp daha düşük fiyattan yerine koyma amacı ile işlem yapar. Fiyat beklenen yönde gelişirse aradaki fark kadar kâr elde edilir. Fiyatlarda düşüş yerine yükseliş görülürse bu sefer yatırımcı yükseliş yönünde oluşan fark kadar zarar eder.

Açığa satışçılar piyasa yatırımcıları tarafından genellikle olumsuz değerlendirilmesine karşın piyasa kuralları içerisinde önemli bir denge denetleme mekanizması görevini de üstlenir. Başarısız şirketlerin hisse senetlerinin düşüşünden kâr sağlayan bu yatırımcılar aynı zamanda balon piyasalarının oluşmasının engellenmesi ve kötü yönetilen şirketlerin cezalandırılması yoluyla Piyasa dinamiklerini korur.

Yatırım firması Muddy Waters Capital’ın Baş Yatırım Sorumlusu Carson Block açığa satış hamleleriyle ünlenen bir yatırımcı. Block, Financial News’teki röportajında borsalarda geri çekilme beklentilerinden spekülatif yatırımlara, Çin borsalarından pasif yatırımlara açığa satışçıların piyasa görüşlerine ilişkin merak edilen birçok konuda açıklamalarda bulundu. Block’un açıklamaları şu şekilde:

Pasif yatırımlar açığa satışçıları mahvediyor

Açığa satışçılar için en önemli ve genellikle en çok göz ardı edilen faktör aslında pasif yatırımdır. Pasif yatırımların hisse senedi fiyatları üzerindeki daha önce bir tür doğrusal etki olduğunu ve o kadar da ciddi bir etkisi olmadığını düşünürdüm. Ancak daha sonra öğrendim ki pasif yatırımlar alım yaptığında hisse senetlerini daha fazla tutuyorlar ve diğer pasif yatırımla değiştiriyorlar. Bu nedenle de Hisse senedi stokları daralıyor. Endeks fonları aracılığıyla çok fazla alım satım akışı olan hisseler aldığınızda bu fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir eğim oluşturur. Bu muhtemelen son beş yılda açığa satışları zorlaştıran en önemli faktör oldu.

Ancak belli ki düşük faiz oranı ortamı, şirketlerin sürelerini uzatabilmesi ve iyi durumdaymış gibi gözükebilmesi son dönemde açığa satışları olağanüstü derecede zor hale getirdi. Küresel Finans Krizi’nden çıkarken gördüğümüz yaptırım eksikliği aşığa satışçılar için çok da harika bir durum değil. Bu nedenle çok zorlu bir dönemden geçtik ve bunlar evrimsel baskılardır. Ya uyum sağlarsınız ya da ölürsünüz. Şimdiye kadar uyum sağlamayı başardık ve umarım adapte olmaya devam edeceğiz.

Çin yatırımları hiçbir zaman güvenli değil

Uzun yıllardır Çin’in uçurumun eşiğinde olduğunu haykırıyordum. Bunu ilk söylemeye başladığımda 2010 yılından 2012 yıllarına kadar piyasa sadece Çin merkezli tahvil ihraççılarıydı ve hepsi sahtekardı. Birden Çin yatırım yapılamaz hale geldi ve ABD’de listelenen Çinli şirketlerin çoğunluğu karanlığa gömüldü, halka arzdan çıkarıldı ya da hisse senetlerini pompalamayı bıraktı. Ancak daha sonra ilginç bir şey oldu. 2012’den sonra devlet bankaları bu dolandırıcılıkların bir kısmını kaldıraçlı satın alımlarla finanse etmeye başladı. Bu sayede ABD’deki hissedarlar bu şirketlerden gerçek primler elde etmeye başladılar ve geçmişe dair hatıralar silindi.

2014 yılında Alibaba listelendi. Herkes bu ‘baba’dan bir parça istiyordu. ‘Bir dakika bu finansal veriler doğrulanamaz gibi görüyor’ diyen sesleri kimse umursamadı. 2014’ten şimdiye kadar umursanmamaya da devam etti.

2018 yılının başında bir çeşit müjdeyi anlatıyordum. ABD-Çin ilişkisine bakıldığında iki ülkenin protokollerindeki hemen hemen her önemli görüşün mecazi anlamda su almaya başladığını söylüyordum. Çin’de doğrudan yatırım yapan yabancı yatırımcılar ülkede haksız muamele gördüklerine dair düşüncelerini açıkça söylüyorlardı.

Ortadaki tek kuru zemin kamu piyasaları ve Batı sermayesinin özellikle de ABD sermayesinin Çin hisse senetlerine yatırım yapacağı fikriydi. Bunun devam etmesinin bir anlamı olmadığını söylüyordum ve kesinlikle devam etmemeliydi. Zira bol miktarda suistimal gerçekleşti, çok sayıda dolandırıcılık faaliyeti yapıldı ve bana kalırsa bol miktarda da hisse manipülasyonu gerçekleşti. ABD tarafından Çin’deki kimse sorumlu tutulmadı ve bu aslına bakılırsa Çin’in menkul kıymetler yasasında da garanti altına alınmıştı. Bu nedenle bir gün bu insanların yaptıklarının cezasını çekeceği konusunda uyarıyordum. Şimdiyse cezalarını çekme zamanlarının artık geldiğini düşünüyorum.

Belki haksızımdır ancak bana kalırsa ABD-Çin halka arz listelemesinin sonuna geldiğimiz görüşündeyim. Çin hükümeti yabancıları yanlış bilgilendirmeyle besleme konusunda her zaman çok başarılıdır. Bu nedenle ben olsam bu konuda dikkatli davranırdım.

GameStop krizinin kazananı kurumsal yatırımcılardı

GameStop hissesi daha önce pasif yatırımlar hakkında yaptığım yorumları gösteriyor. Çünkü bu bir grup pasif satın almanın hisse senetlerini yukarı çekme durumu değildi. Nominal bir akış vardı ancak bununla birlikte bana kalırsa %20 %25 oranındaki yatırım pasif olarak tutuluyordu ve pasif yatırımlar hisseden çıkış olmadığı sürece asla satmazlar. Pasif yatırımlar fiyatın ne olduğuna bakmaksızın satış olmadığı sürece almaya devam eder. Bu nedenle emeklilik yatırımı için pasif yatırım yapan herkes bu gidişata katkıda bulunuyordu.

%20-25 oranındaki pozisyonu alın, hisse senedi akışından çıkarın bu sayede gerçek akış rakamını bulursunuz. Gerçekte satışta olan hisse senedi arzı çok azdı ve bol miktarda açığa satış pozisyonu görüyordunuz. Bu gerçekte mevcut olan Hisse arzının birkaç katıydı. (Reddit forumu) WallStreetBets açığa satış sıkıştırması başlamadan önce bunu doğru bir şekilde tespit etti. Paylaşımlarında bu tezi ortaya koyarak bu hisselerin satın alınmasıyla sert bir sıkıştırmanın yapılabileceği söylendi.

Eğer hisse senetlerini yukarı doğru iten bir şey varsa piyasa yapıcılar delta koruması yaparlar ve bu fiyatları yukarı iter. Adeta tavana doğru iterler. Teknik veriler piyasanın yeni temel verileridir.

GameStop hisseleri gerçekten yükseldiğinde bunu çoğunlukla kurumsal yatırımcılar gerçekleştirdi. Genel anlatı perakende yatırımcıların para kazandığı yönündeydi. Ancak bazı kurumsal yatırımcılar bu süreçte fazlasıyla iyiydi. Fakat bu bizim yöntemimiz değil. Ben bu tür oyunları sevmiyorum. En iyi ihtimalle hisse senedinin artmaya devam edip etmeyeceğini anlamaya çalışıyorsunuz. En iyi ihtimalle bu %55’lik bir oyun. Bana kalırsa yazı tura gibi. Bu nedenle biz bunu yapmıyoruz.

Borsalardaki çöküş durdurulamayacak

2011 yılından beridir büyük çaplı bir düzeltme bekliyorum. O yüzden beni bu konuda pek dinlemeyin. Son 12 yılın bana öğrettiği şey bu tür konularda tamamen eşitlikçi olmak gerektiğidir. Özellikle pasif yatırım dinamiklerinin ve buradaki hisse senetlerinin birçoğunun endeksleri acımasızca yukarı ittiği düşünüldüğünde, bu yıl ya da herhangi bir zamanda bu fon akışı tersine dönmesi halinde piyasanın son derece kırılgan hale geldiği görülür. Çünkü piyasadan çok fazla aktif yöneticiyi çıkarmış olursunuz.

Yani akış tersine çevrildiğinde ve pasif yatırımlar satışa geçtiğinde, herhangi bir fiyata satıyor olacaklar ve bu düşüşleri gerçekten yumuşatacak yeterli sayıda aktif yönetici kalmayacak. Borsalarda satış dalgası felaket gibi görünüyor olabilir ancak bunun sonuçları muhtemelen daha geniş ve bugüne kadar görülen herhangi bir krizden daha hızlı olacaktır.

Bundan nasıl korunulabilir? Bilmiyorum. Sadece kabağın başınızda patlayacağı kişi olmamaya çalışın.

Dünyanın en büyük fonlarından biri altınlarını sattı!

 

Çin, plastik ambalaj yerine bambu ve ahşap kullanımını teşvik edecek

 

Küresel piyasalarda ana tema: Belirsizlik!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aselsanci20 Eylül 2021 02:13

    Biz zaten dolar bazli bakildiginda endeks 2013 den beri dusuyoruz daha nereye dusecegiz burde bu adamin dedikleri olursa

  • Hüsamettin17 Eylül 2021 20:01

    Bir çok hisse yüzde elii geri gelmiş enflasyon %60  70 sen diyon ki hisseler şöyle arttı böyle arttı spekülatif hisselerin dışında artan bişey yok paralar pul oldu hala endeks şişmiş mişmiş

  • 🤣🤣17 Eylül 2021 17:45

    2011 den beri çöküş bekliyorsan yaklaşık 10 sene olmuş ve bence o çöküş covid belasında gerçekleşti,mevcut yerden borsa endeksi yeniden 80.000 lere gider mi? Bana kalırsa bu çok zor,120.000 seviyelerine kadar gevşer hatta biraz korku salmak için 120 binin altınıda gösterip çekebilirler,ve şahsi kanaatim ancak o zaman yabancı gelir ve uzun soluklu hisse alır,şimdi dürüst olalım,aselsan,thy,bankalar,bir kaç başka şirket dışında ucuz olan yok !!!! Kendimizi kandırmayalım ne sanıyorsunuz Sasa mı alacaklar ? Rta mı alacaklar? Veya 8-10 liradan 60-70 liraya gitmiş diğer sanayilerimi alacaklar? Ne alırlar nede gelirler bu fiyatlara isterseniz 5 sene bekleyin kimse gelmez,daha geçen hafta parasını getirip tl alan bir yancıya kol gibi girdi su anda.

  • Vatandaş17 Eylül 2021 15:14

    görevliler okusun ders niteliginde. Tebrikler.