E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiMMC Sanayi ve Saray Matbaacılık sorusu---

MMC Sanayi ve Saray Matbaacılık sorusu

MMC Sanayi ve Saray Matbaacılık sorusu
27 Ekim 2023 - 09:07 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

TOPARLANAMAZSA KOTTAN ÇIKARILABİLİR

SORU - MMC Sanayi’nin 2024 hedef fiyatı ne olur?

İlhan Şeker

CEVAP - MMC Sanayi, geride kalan beş yılda ya zarar ya da sembolik düzeyde kâr elde etti. Son iki yılda zarar açıklayan firma, açıkladığı 2023 altı aylık mali dönemde de yine zararda. Gelir üretemeyen firmayla ilgili ileriye dönük beklentiye girmek için güçlü bir neden bulunmuyor. Mevcut haliyle şirketin yıl sonunda da zarar açıkladığını gözlemek pek de şaşırtıcı olmayacaktır. Gelir sağlamada herhangi bir gelişme kaydetmediği taktirde önümüzdeki yıl da benzer bir tablo ile karşı karşıya kalınması gündeme gelecektir. Şirketin mali yapısındaki zayıf seyir hissenin Yakın İzleme Pazarı’nda kalmasına neden oluyor. Son mali tablolarına göre özsermayesi ekside olup geçmiş yıl zararları 16 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Veriler şirketin faaliyetlerini yürütme noktasında zorlandığını gösteriyor. Borsa İstanbul’da bu hususu dikkat çekerek Mart 2023’te şirketi uyardı. Şirketin  faaliyetlerini devam ettiremeyecek seviyede finansal durumunun bozulmuş olması nedeniyle kottan çıkarılabileceği hatırlatmasında bulundu. Borsa İstanbul’un söz konusu uyarısı sonrasında MMC Sanayi’nin mali yapısının düzeldiğine ya da düzeleceğine dair bir işaret ise alınabilmiş değil.

GÖSTERGELER AŞIRI FİYATLAMAYA İŞARET EDİYOR

SORU - Saray Matbaacılık’ın kaç aydır fiyatı yükselmiyor. Sizce ne zaman yükselir?

Barış Kaygı

CEVAP - Piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak hisselerin fiyatında inişler ya da çıkışların olması olağandır. Önemli olan husus ise istikrarlı bir çıkışın yaşanabilmesidir. Saray Matbaacılık mali yönden arzu edilen bir görüntü sergileyemiyor. Şirket, bir yıl kâr bir yıl zarar döngüsüyle hareket ediyor. Son açıkladığı 2022 faaliyet döneminde kâr ettiği nazara alındığında bu yıl zarar etmesi rutine uygun bir beklenti olacaktır. Şirketin açıkladığı 2023 altı aylık mali verilere göre firma 8,3 milyon TL zarar açıkladı. Yılın ikinci yarısında önemli bir değişim olmaması halinde yıl sonunda da zarar açıklaması beklenen bir durum olacaktır. Hissenin fiyatı ise uzunca bir süre düşen bir eğilimle hareket etti. Mali yapısındaki dalgalı seyre rağmen Mart 2020’den bu yana gözlenen fiyat artışı dikkatlerden kaçmıyor. Son kapanış fiyatına göre hissenin fiyat kazanç oranı 1.497 ve piyasa defter değeri 18,53. Bu oranlar hayli yüksek olduğu gibi sektör ortalamalarının da oldukça üzerinde  bir seviyeyi işaret ediyor. Hissenin oldukça yüksek fiyattan alıcı bulmasına rağmen şirketin istikrarlı bir gelir ve kâr büyümesi sergileyememesi ister istemez yatırımcısı açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Gereksiz riskleri üstlenmek yerine düzenli gelir ve kâr büyümesi sergileyen şirketleri takip etmenin daha yerinde olacağını not etmekte yarar var. Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise QNB Finans Finansal Kiralama ile yapmış olduğu Sat Geri Kirala Sözleşmesiyle ilgili. Firma, 10 Ekim 2023 günü yaptığı açıklamada QNB Finans Finansal Kiralama’ya herhangi bir borcu kalmadığını buna bağlı olarak Ankara, Akyurt’taki 4 katlı depo ve arsanın tapusunun geri alındığını belirtti.

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 12,51
En Yüksek: 14,59
En Düşük: 13,50
Değişim -14,26 %
FK: 0,00
PD / DD: -38,56
İşlem Hacmi 5.262.435
Toplam Adet: 328.082
Ağırlıklı Ort.: 16,04
Son Değer: 50,45
En Yüksek: 50,90
En Düşük: 48,26
Değişim 0,94 %
FK: 0,00
PD / DD: 49,30
İşlem Hacmi 22.048.159
Toplam Adet: 450.158
Ağırlıklı Ort.: 49,09
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)