E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMilyarder yatırımcıdan balon uyarısı---

Milyarder yatırımcıdan balon uyarısı

Milyarder yatırımcıdan balon uyarısı
23 Şubat 2021 - 10:23 borsagundem.com

Küresel borsalarda balon söylentilerinin hızlanmasıyla birlikte balon piyasası sesleri de yükselmeye başladı. Milyarder Ray Dalio balon beklentilerinin bu endişeye neden olacak seviyelerde olmadığı konusunda uyardı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalardaki hareketlilik yatırımcılar arasında balon piyasası endişelerinin artmasına yol açtı. Ancak dünyanın en büyük riskli fon yönetimi firması Bridgewater Associates’in Kurucusu milyarder Ray Dalio’ya göre küresel hisse senetleri tahmin edildiği kadar balon piyasası işareti vermiyor olabilir.

Küresel yatırımcıların yaygın bir şekilde balon piyasasına ilişkin beklentilerini paylaşmasının üzerine Dalio LinkedIn hesabından paylaştığı yazısında, “Toplam balon piyasası göstergesi ABD borsası için bugün genel olarak %77 civarında. 2000’deki ve 1929’daki balonda bu toplam göstergede yüzde yüz okunuyordu” açıklamasına yer verdi.

Riskli fon yatırımlarıyla milyarder unvanını kazanan Dalio balon piyasasının tanımlanması için altı ölçek olduğunu belirtiyor ve bunun belirlenmesi için altı soruya dikkat çekiyor:

1. Fiyatlar geleneksel ölçeklere göre ne kadar yüksekte?
2. Fiyatlar sürdürülemez koşullarda düşüyor mu?
3. Ne kadar çok yeni alıcı (daha önce borsada olmayan kimseler) borsaya giriş yaptı?
4. Boğa piyasası algısı ne kadar geniş ölçekte?
5. Satın alımlar yüksek kaldıraçlarla mı finansman sağlıyor?
6. Alıcılar, gelecekteki fiyat getirilerine karşı kendilerini korumak veya spekülasyon yapmak için özellikle satın alımlarını (envanter inşa etmek, sözleşmeli ileriye dönük satın almalar gibi) genişlettiler mi?

Bu faktörleri kullanarak 1910 tarihine kadar geri giden Dalio oluşturduğu göstergeye göre bugünün borsasının balon piyasasına yatkın olduğunu ancak tanımlamaya göre mutlak bir balon piyasası içerisinde olmadığını belirtiyor.

Dalio’nun paylaşımı hisse senetleri yatırımcılarının ABD Hazinesi 10 yıllık tahvil verimlerindeki yükselişi değerlendiremeye çalıştığı bir dönemde geldi. 10 yıllık tahvillerin bir yılın en yüksek seviyesindeki verim oranlarına ulaşması ABD yatırımcılarının enflasyona karşı hazırlanmaya itiyor. Kovid-19 pandemisinin etkilerinin azalmasıyla birlikte ekonomik toparlanmanın sağlayacağı talep patlamasıyla ABD ekonomisinde enflasyonun izleneceği öngörülüyor.

Küresel borsalardaki yeni tehdit yeşil balon

 

Açığa satışçılar yeni strateji arayışında

 

Bitcoin 50 bin dolarda tutunmaya çalışıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa23 Şubat 2021 22:22

    Balonun patlamasına pek birşey kalmadı 1 liralar 15 60 kurmuslar 10 lira oldu hangi kafayla aliyorlarsa