E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçılar yeni strateji arayışında---

Açığa satışçılar yeni strateji arayışında

Açığa satışçılar yeni strateji arayışında
23 Şubat 2021 - 10:08 borsagundem.com

Korona virüs aşılarının uygulanmasının hız kazanması ve ABD hükümetinin trilyonlarca dolarlık yeni bir harcama paketi hedeflemesi eski yavaş büyüme hedeflerinin zamanının dolduğunu gösterdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz ay açığa satışı yapılan hisselerde görülen tarihi ralli yalnızca Reddit, Robinhood ve GameStop’la ilgili değildi. Yaşanan ralli aynı zamanda Georgia’da yapılan senato seçimleriyle de ilişkiliydi. İki demokrat senatörün seçilmesiyle oluşan demokrat çoğunluğunun mali politikalar ve ekonomik büyüme üzerinde yaratması beklenen etki, yavaş ekonomik büyüme ortamında zorluk çeken hisseleri açığa satma stratejisini geçersiz kıldı.

Ekonomik büyümenin yılda ortalama %2 ila %3 olduğu bir ortamda zorluk çekecek olan hisselerden oluşan bir sepet, büyüme ekonomistlerin bu yıl için tahmin ettiği %5 ve üzerine çıktığında oldukça iyi performans gösterebilir.

ABD Kongresi’nin ekonomiyi canlandırmak için trilyonlarca dolar harcama hedeflemesiyle birlikte açığa satışçıların başarılı olabilmesi için yeni bir stratejiye ihtiyacı var. Açığa satışçıların getiri elde edebilmesi için tüm piyasa ortamındaki değişikliklerin göz önünde bulundurulması gerekiyor.

2000’li yılların başında, aşırı değerlenmiş teknoloji şirketlerinin hisselerini ve yanıltıcı muhasebe pratikleri olan Enron Corp. gibi şirketlerin hisselerini açığa satmak işe yarayan bir stratejiydi. Ancak 2000’lerin sonuna doğru, hedefler emlak ve kredi piyasalarıyla ilişkili hisseler haline geldi.

Son on yılda açığa satışçılar için en tutarlı strateji, teknolojinin ilerlemesinden zarar gören hisselere yönelmek oldu. Bunlar arasında e-ticaret şirketlerinin karşısında kayıp yaşayan perakendeciler, yenilenebilir enerji karşısında zayıflayan petrol ve doğalgaz üreticileri ve Square ile PayPal gibi fintek şirketleriyle tehdit altında kalan geleneksel finansal hizmetler sektörü yer aldı.

Bu strateji ise yavaş ekonomik büyümeye dayanıyordu. Büyüme daha hızlı olduğunda, küçülen perakendeciler durgun ancak istikrarlı hale geliyor, petrol ve doğalgaz şirketleri enerji fiyatlarındaki yükselişten fayda görüyor ve bankalar yüksek faiz oranları ve kredi büyümesinden kazanç elde ediyor.

Bloomberg’in haberine göre, geçtiğimiz haftalarda GameStop hisselerinde yaşanan açığa satış sıkışması ise korona virüs aşıları ve daha fazla mali teşvikin siyasi momentum kazanmasıyla daha hızlı ekonomik büyümenin fiyatlandığını gösterdi. Büyüme ortamı yükseldiğinde, bir açığa satış sıkışmasını bu derece tarihi bir olay haline getiren unsurlardan biri de, zorluk içindeki bir şirketin operasyonel ve finansal kaldıraç miktarı.

Örneğin Walmart gibi önde gelen bir perakendeciyi, Macy’s gibi zorluk içindeki bir perakendeciyle karşılaştırdığımızda, her iki şirketin gelirlerinde %2’lik artış, Walmart için daha yüksek kara işaret ederken, Macy’s için yatırım ya da borçlarını ödeyebilmek için kaynak anlamına gelebilir.

Macy’s gibi zorluk içindeki şirketleri için borçlar genellikle hatrı sayılır miktarda ve yüksek faizli olur. Bu da borçların ödenmesini daha zor hale getirir. Şirketin talihi dönerse, yatırımcılar şirketin geleceği için daha iyimser bir yaklaşım geliştirebilir de şirketin kurumsal tahvilleri genellikle bir fiyat rallisi görür.

Reddit ve Robinhood yatırımcıları bir yana, ABD’de aşılama çalışmaları hız kazanırken ve kongre 2 trilyon dolar değerinde bir mali teşvik paketine hazırlanırken, ekonomik büyüme ortamının bir süre oldukça güçlü olması bekleniyor.

Bu güçlü büyüme ortamında, zorluk içindeki şirketler bile bir süreliğine fayda görecek. Bu da yavaş ekonomik büyüme beklentisiyle açığa satış yapma stratejisinin artık geçerli olmadığını gösteriyor.

Açığa satışçıların yeni bir stratejiye ihtiyacı var. Bu halka arzını yeni gerçekleştiren ve piyasalara ayak uydurmakta zorluk çekecek birçok şirkete şüpheyle yaklaşmak anlamına gelebilir. Enflasyon daha hızlı yükselirse, bu bazı şirketler için bir sorun haline gelirken, yatırımcıların uzun bir süredir karşılaşmadığı açığa satış fırsatları yaratabilir.

Küresel piyasalar, Powell'ın sunumunu bekliyor

 

Yükselişler satış fırsatı

 

Tahvil faizlerindeki yükseliş fiyatlamaların ana odağında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)