E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası'ndan yeni 'KKM' kararı---

Merkez Bankası'ndan yeni 'KKM' kararı

Merkez Bankası'ndan yeni 'KKM' kararı
25 Eylül 2023 - 10:10 borsagundem.com

TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı. Bankalar Türk lirası dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştüren adımlarına kararlılıkla devam ediyor.

Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.

Yapılan değişiklikle standart TL mevduat desteklenirken, KKM'ye verilen faiz cazip olmayacak.

Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kar payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.

Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.

TCMB, Türk lirası mevduatı cazip hale getirmeyi amaçlıyor

TCMB, Türk lirası mevduatı cazip kılmak amacıyla bir dizi adım atmıştı.

Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosu yürürlükten kaldırılarak yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.

Eylül ayında ise TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltilmişti. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmişti.

Öte yandan, kredi akışını rahatlatmak amacıyla, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarılmıştı.

KKM'de gerileme sürüyor

 

Merkez Bankası, KKM'de zorunlu karşılıkları yükseltti

 

Merkez'den bankalara KKM uygulama talimatı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sözün özü25 Eylül 2023 23:09

    faiz düşürmek serbest, faiz artırmak yasak.......merkez bankasının para basma makineleri. KKM'ye çalışıyor........... 

  • azmi25 Eylül 2023 19:23

    Trilyonu aşan kkm nasıl eritilecek , bugüne kadar ne kadarından çıkıldı. MB TL değerlensin istiyor ama bu enflasyonla nereye kadar. Zamlar yağdıkça enflasyon yükseliyor. Bizim tükettiklerimize ortak olanlar çoğaldıkça enflasyon daha da artacak. Çare...

  • denek emekli becet 25 Eylül 2023 12:35

    harika haber yaklaşık 1 trilyon lira huppp lupppp gitti bitti kimlere gitti bilinmiyo sonra ya ben vazgeçtim aslında bu hatadı falan filan sonrası emekli garibanlar bizler yani tarihinde ilk kez zam almadan ohhhhh çekiyoz.bu arada hatayda araştırma yapılmış akapa parti rejimi partisi akapa partisi birinci parti ahahauhahhau yasasınnnnnn hurrraaaaaa ..

  • Tufan 25 Eylül 2023 11:31

    O paralar eninde sonunda borsaya gelecek. Borsa hızla 10-11 bin sonra 15 bin olacaktır. YTD.

  • Urla25 Eylül 2023 12:40

    Mevduattan para çıkıp borsaya gelmez.

  • Turkogluturk25 Eylül 2023 11:28

    Peki bunu icat eden afam gorevdemi.gorevde.maas alitormu aliyor hemde yuksek sliyor.peki niye atilmiyor.

  • Fhr25 Eylül 2023 10:53

    İktidar dolara kanat takmak istiyor kkm engel oluyor onun savaşı .

  • wers25 Eylül 2023 10:30

    bu uygulamadan artık yavaş yavaş çıkılıyor demek oluyor bu

  • Ahmet Özbir25 Eylül 2023 10:18

    faiz lobisine tam d.........ar