E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez Bankası, KKM'de zorunlu karşılıkları yükseltti---

Merkez Bankası, KKM'de zorunlu karşılıkları yükseltti

Merkez Bankası, KKM'de zorunlu karşılıkları yükseltti
14 Eylül 2023 - 00:34 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın 6 ay vadeli Kur Korumalı Mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranlarını yüzde 25’e çıkarmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15'ti.

Böylece piyasada oluşan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM'de uzun vade öne çıkarılacak.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 24 Ağustos 2023 tarihli kararıyla faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği belirtilmişti.

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar geriledi

 

KKM'ye giriş azaldı

 

KKM düzenlemesinin bankalar ve borsa üzerinde etkisi ne olur?

 

Merkez'den bankalara KKM uygulama talimatı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)14 Eylül 2023 09:01

    Benim bir fikrim var. ama dünyada örneği devlet bazında olmadı :D ama fikrimi yazmakda istemıyorum. Bir düşünce bir ışık var yanı... uzmanların görüşleride önemli bu alanda.  ama orjınal farklı bir çözüm test edilebilir mesla 10 milyar usd kadar ve sonrasına bakarız denecek bir fikir.. ama yazmak istemıyorum şahsen

  • Ahmet Özbir14 Eylül 2023 08:13

    yolun sonu görünüyor

  • 🙋🏻‍♂️14 Eylül 2023 07:14

    Bugün bankalar yine patates olurlar endeksde gider

  • Turkogluturk14 Eylül 2023 06:41

    Sakin zenginlere vergi koymayin.yattan kattan vergi almak karapara takibi yapmak gibi seyler yerine yapin mazota benzine zam olsun bitsin.