E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMerkez bankalarının büyük hatası---

Merkez bankalarının büyük hatası

Merkez bankalarının büyük hatası
08 Ekim 2021 - 16:51 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer merkez bankalarının politika hatası yapması, korku duyulacak bir ihtimal değil, gerçek. Yatırımcıların portföylerini bu duruma uygun biçimde şekillendirmesi gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu günlerde yatırımcıların karşı karşıya olduğu tüm tehlikeler arasında, en korkutucu olanı ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir politika hatası yapması. Ancak FED bu hatayı çoktan yaptı. Bu hatanın sonuçlarının ne olacağı ise henüz bilinmiyor. Bu hafta hisseler için zorlu geçti. Perşembe günü yatırımcılar Rusya’nın Avrupa’daki doğalgaz krizine müdahale edeceğine yönelik haberler ve Washington’dan gelen geçici borç tavanı anlaşmasını değerlendirirken, hisseler yükseldi.

Wall Street Journal’ın haberine göre büyük resimde ise birçok yatırımcı 2020’nin sonundan bu yana ABD hisseleri için en büyük düşüşün ardından halen dipten alım yapmaya istekli. Piyasalar uzun süredir haddinden fazla rahattı. Bu nedenle de Çin’in emlak piyasasında ortaya çıkan sorunlar, kötüye giden tedarik zorlukları ve ABD’nin borç tavanıyla ilgili konular volatiliteyi yükseltti. Tahvil getirilerinde görülen yükselişle ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi bir hafta içinde %1,3’ten %1,5’e yükseldi.

Ancak bu alanda yakalanan istikrar, hisseleri destekleyebilir. Tahvil getirilerindeki hızlı yükselişin ardındaki neden ise merkez bankalarının yaptığı hata. Tüketici fiyat endeksleri yılın ilk dönemlerinde  hızlı bir yükseliş gösterdi. Merkez bankası yetkilileri ise bu durumun talebin artmasından kaynaklanmadığını ve yükselen borçlanma maliyetleriyle dengelenebilecek bir durum olmadığını söyledi.

Açıklamada, yükselen enflasyonun pandemi sonrası yeniden açılmadan kaynaklanan tedarik sorunlarından kaynaklandığı ifade edildi. Ancak bahsi geçen ‘geçici’ enflasyon devam etti. Bunun sonucunda FED tonunu değiştirmeye başladı. Yetkililer tahvil alımlarının kasım ayında düşürülebileceğinin ve faiz oranlarında yükselişin 2022 yılında başlayabileceğinin sinyallerini verdi. Ancak büyüme beklentileri kötüye gidiyor. Bu değişim diğer bölgelerde çok daha çarpıcı.

Yetkililerin açıklamalarını temel alan yatırımcılar önümüzdeki yıl İngiltere Merkez Bankası’ndan gelecek üç oran yükselişini fiyatlıyor. Bundan bir ay öncesine kadar, bir faiz artırımı bile belirsizlik taşıyordu. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Yeni Zelanda Merkez Bankası ise şimdiden eyleme geçti. Yükselen emlak fiyatları da kararda etkili oldu. Yatırımcılar “geçici enflasyon” tartışmasının hangi tarafında yer alırsa alsın, yetkililerin hatalı olduğunu kabul etmek kaçınılmaz.

Yetkililer gelecekteki parasal sıkılaşmadan bahsederek, yükselen tahvil getirileri aracılığıyla bu sıkılaşmayı oluşturdu. Bu hatanın ömrü kısa olabilir ancak portföy yöneticilerinin tüm ihtimalleri göz önünde bulundurması gerekiyor. Yetkililerin eğrinin gerisinde kaldığına inanlar şimdiden enflasyon korumalı tahvillere yöneliyor. Bu yatırımcılar banka hisseleri gibi yükselen getirilerden fayda gören ancak geçmişteki büyük enflasyon dönemlerinde düşüş gösteren hisselerden uzak duruyor.

Ancak piyasaların da fiyatladığı ve daha yüksek ihtimal taşıyan senaryo, yükselen enflasyonun geçici olduğu yönünde. Yükselen girdi maliyetlerine rağmen birçok şirketin kar marjları büyük oranda baskı altında değil. Aynı zamanda iş sendikalarının grevleri de fiyat-maaş kısır döngüsünü yaratma tehdidi barındırmıyor. Yetkililer yakın zamanda faiz oranlarının tedarik darboğazlarını düzeltme konusunda etkisiz olduğunu ve emlak piyasasındaki yükselişi bastıramayacağını fark edecek.

Bu durumda ise yatırımcıların teknoloji hisselerinden vazgeçmesi gerekmeyebilir. Aynı zamanda getiriler yükseldiği takdirde Hazine tahvilleri alımları da artacak ancak bu yatırım alanında zorlu bir döneme hazırlıklı olmayı gerekirecek. Volatiliteye karşı koruma sağlayan seçenekler pahalı ancak yatırımcılar, maliyetine rağmen bu korumayı kullanmak isteyebilir.

İşte dünyanın en kötü borsası

 

Enerji krizi korkutuyor: Soğuklar sorunları büyütebilir

 

Altında yeni bir kavşakta mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)