E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMerkez Bankalarında son durum---

Merkez Bankalarında son durum

Merkez Bankalarında son durum
30 Ocak 2024 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Büyük merkez bankaları muhtemelen on yıllardır görülen en agresif sıkılaştırma döngüsünün sonuna geldi, ancak bazıları piyasanın yakında faiz indirimi beklentilerini karşılayarak geri adım atıyor.Şimdi beraber son duruma bir bakalım.

FED.. geçen ay temel faiz oranını %5,25 ila %5,5 aralığında tuttu Politika yapıcılar piyasa faiz indirimi iddialarına karşı çıktı. ABD’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefine “çarpıcı mesafede” olduğu ancak düşük enflasyonun devam edeceği netleşene kadar Fed’in faiz oranlarını düşürmek için acele edilmeyeceği netleşti ki son büyüme ve PMI verileri de FED’in pek aceleci olmasını gerektir türden gelmedi.  Yine de Piyasa  bu yıl yaklaşık 130 baz baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyor ve Mart ayından itibaren çeyrek puanlık bir artış ihtimali kabaca %40.

ECB… ECB Perşembe günü faiz oranlarını rekor yüksek seviyesinde değiştirmeden bıraktı, enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını yeniden teyit etti ve politika yapıcıların politika gevşemesini düşünmeye başladıklarına dair hiçbir ipucu vermedi. Para piyasaları bu yıl yaklaşık 130 baz puanlık faiz indirimini fiyatlamaya devam ediyor.

BoE… Yıllık tüketici fiyat enflasyonu oranının Aralık ayında 10 aydan beri ilk kez hızlanarak %4,0’a yükseldiğini gösteren son veriler, piyasanın İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) erken faiz indirimine ilişkin beklentilerini zayıflattı. BoE 1 Şubat’ta toplanacak ve faiz indiriminin zamanlaması konusunda yakından izlenecek. Piyasalar, birkaç hafta önce 100 baz puanın üzerinde olan oranlara kıyasla, bu yıl yaklaşık 90 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyor.

BoJ… Japonya Merkez Bankası geçen Salı  aşırı gevşek parasal düzenlemelerini sürdürdü ancak büyük teşviklerin aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik koşulların yerine getirildiğinin sinyalini vererek negatif faiz oranlarına yakında son verebileceğini gösterdi. Beklenti  BOJ’un bu hamleyi Nisan ayına kadar yapmasını yönünde.

SNB…2023’ün başlarından bu yana euro karşısında yüzde 5 değer kazanan güçlü İsviçre frangı, erken faiz indirimine gidebilecek  ülkede fiyat baskılarını hafifletti. Enflasyon, İsviçre Merkez Bankası’nın  Aralık ayında art arda yedinci ayda %2’lik hedefinin altında kaldı. SNB başkanı Thomas Jordan, mevcut %1,75 seviyesinden daha fazla artışa gerek olmadığını söyledi.

BoC…Kanada Merkez Bankası geçen Çarşamba  art arda dördüncü toplantısında faiz oranlarını %5’te tuttu .Temel enflasyon hala endişe verici olsa da, bankanın odak noktasının yeniden faiz artırımı yapıp yapmayacağından ziyade borçlanma maliyetlerini ne zaman düşüreceği konusuna kaydı.   Piyasalar önümüzdeki aylarda faiz indirimlerini fiyatlıyor ve Nisan ayında 25 baz puanlık bir artış ihtimalinin kabaca %50 olduğunu görüyor.

RBA…Avustralya Merkez Bankası Aralık ayında faiz oranlarını %4,35’te sabit tuttu. Toplantı tutanakları , piyasaların şu anda Eylül ayından itibaren kesintileri fiyatlamasına rağmen, yeniden faiz artırımının düşünüldüğünü gösterdi. Ocak ayındaki veriler, iş koşullarının ve enflasyonist baskıların yumuşadığını, Avustralya’nın ise ana ticaret ortağı Çin’deki sallantılı ekonomik koşullara karşı savunmasız kaldığını gösterdi .

Norges…Aralık ayında sürpriz bir faiz artışı gerçekleştiren Norges Bank , geçen Perşembe günü faiz oranını değiştirmeyerek %4,50’de tuttu ve borçlanma maliyetlerinin “bir süre daha” beklemede kalacağını söyledi. Norveç’te çekirdek enflasyon Aralık ayında %5,5 ile 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Petrolde 'Orta Doğu' yükselişi

 

Günün önemli şirket haberleri 30/01/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)