E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriMensa Halkbank'a borcunu böyle ödeyecek---

Mensa Halkbank'a borcunu böyle ödeyecek

Mensa Halkbank'a borcunu böyle ödeyecek
07 Ekim 2013 - 10:37 borsagundem.com

Mensa, yılan hikayesine dönen Halkbank'a kredi borcunu temizlemek için yeniden masaya oturdu

Mensa, Halkbank ile arasında kangren hale gelen 66 milyon liralık kredi borcunu temizlemek için düğmeye bastı. Söz konusu borcu farklı bir yöntemle ödemek için bankayla masaya oturan Mensa İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş, prensipte anlaşmaya varıldığını söyledi. 
Mutabık kalınan kredi borcu ve ödeme koşullarının önümüzdeki günlerde netleşeceği anlaşmaya göre, Mensa’nın bünyesindeki Volt Enerji, Halkbank ve iştiraklerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Anlaşma, Mensa’nın 8 Ekim’de yapılacak genel kurulunda alınan kararlara bağlı olarak netleştirilecek.
Dünya'da yer alan habere göre, 2014 ortasında başlaması öngörülen anlaşma kapsamında Volt Enerji,  Halkbank ve iştiraklerinin  elektrik ihtiyaçlarını verecek. Halkbank ve iştiraklerinin elektrik ihtiyacının, Şubat 2014’te üretime geçecek olan Volt Enerji’ye yıllık 15 milyon liralık bir ciro katkısı sağlayacağını belirten Ulutaş, anlaşma ve borç ödeme planlarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Protokol geçerli olduğu süre boyunca, Halkbank’ın elektrik alımlarının Volt’tan sağlanması için teklif götürdük, bu sağlanırsa hem tam bir kazan-kazan doğacak, hem de banka tahsilatlarını garantiye almış olacak. Önce yapacağımız sermaye artırımı ile Halkbank’a makul bir miktarda peşin ödeme gerçekleştireceğiz. Miktar henüz net olmamakla birlikte sermaye artırımından gelen kaynağın işletme sermayesi ve mevcut yatırımlar için gerekli olan bölümünün dışında kalan tüm miktar bankaya aktarılacak. Kalan bakiye ise Halkbank’ın genel uygulamaları çerçevesinde vadelendirilecek. Banka yönetimi iyi niyet ve titizlikle durumu değerlendiriyor. Anlaşmanın realize olması durumunda uluslar arası konjonktüre de bağlı olarak borcun 7-8 yıl içinde kapatılacağını varsayıyoruz.”
Borcun kaynağı 2001 yılındaki ihtilaf
Faik Ulutaş, Halkbank ile yaşanan sürecin sanıldığı gibi İş Bankası’na 2007’de yapılan ödemeye dayanmadığının belirtiyor. 2007’de Mensa’nın İş Bankası’na olan 23 milyon 750 bin dolarlık kredi borcu Halkbank tarafından yapılandırılmıştı. Yapılandırılan bölümün Halkbank’a anlaşmaya varılan ödeme protokolüne uygun olarak tamamen ödendiğinin ve kapandığının altını çizen Ulutaş, “Halkbank ile 2001 yılından bu yana devam eden bir ilişkimiz var. Söz konusu 66 milyon liralık borç da 2001 yılında yaşanan bir ihtilafa dayanıyor. O dönemden bu yana devam eden bir hukuki süreç söz konusu. Açılan davalara rağmen Halkbank ile iş ilişkimiz  devam ediyor” dedi.
31 milyon $ ödeme yapıldı
Şu ana kadar Halkbank’a İş Bankası’nın yapılandırılan kredileri de dahil olmak üzere toplamda 31 milyon dolar ödeme yaptıklarını ifade eden Ulutaş, “Aslında Mensa’nın kredi borcu 200 milyon dolarlık aktifimize oranla çok yüksek değil. Toplam kredi borcumuz 33-34 milyon dolar civarında” dedi.
“Bundan sonra mümkün olduğunca öz kaynak ile iş yapmayı prensip edindiğini ve bankacıların sadece dostu olarak kalmalarını yeğlediğini vurgulayan Ulutaş, Mensa’nın önümüzdeki 5-6 yıl içinde ciddi bir yatırım ihtiyacı olmadığının altını çiziyor. Gayrimenkul alanında ciddi bir stoğa sahip oldukları bilgisini veren Ulutaş, “Tek ihtiyacımız olan işletme sermayesinin güçlendirilmesi” dedi.
Sermaye artırımına 10 milyon TL
Mensa Gayrimenkul ve Volt Enerji’nin holding bünyesine alınmasına ilişkin genel kurul 8 Ekim’de gerçekleşecek. Sermaye Piyasası Kurulu’nun önemli nitelikte işlem saydığı ve küçük yatırımcılara geri alım seçeneği sunulmasını şart koştuğu birleşme için Mensa, gayrimenkul için hisse başına 35 kuruş, enerji şirketi içinse 46 kuruş ödeme yapacak. Söz konusu geri alımlar için gerekli olan 2 milyon liralık kaynağın ayrıldığını belirten Faik Ulutaş, işletme sermayesi ve Halkbank’a yapılacak ön ödeme için gerçekleştirilecek bedeli sermaye artırımı için de ana ortak payına düşen 10 milyon liralık kısmın ise Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulutaş tarafından taahhüt edildiğini belirtti.
Mensa yatırım şirketi olma yolunda
Mensa, 2012 başından bu yana üzerinde çalışılan yeni grup yapılanması ile bir yatırım şirketi haline dönüşümünü tamamlıyor. Buna göre, şirket ve iştiraklerinin aktifindeki tüm gayrimenkul projelerinin yönetimi Mensa Gayrimenkul tarafından yapılacak. Grubun gayrimenkul portföyünün büyüklüğü ise yaklaşık 900 bin metrekare. Yakın zamanda bir otel ve bir konut projesine başlanarak yaklaşık 25 milyon TL ilave yatırım yapılacağını belirten Ulutaş, “Enerji sektöründe ise yıllık ciro hedefi 40 milyon lira. Volt’un devreye girmesi Mensa’nın tekstil üretimine de çok olumlu yansıyacak, zira enerji maliyetlerinde ciddi tutarda tasarruf oluşacak.
Halkbank anlaşmasının satır başları
• Kesin borç tespitinin ardından Mensa, yapacağı sermaye artırımına bağlı olarak Halkbank’a 4-6 milyon TL nakit ödeme yapacak.
• Kalan bakiye, banka genel uygulamaları ve şirketin nakit akis projeksiyonları çerçevesinde vadeye bağlanacak.
• Yeni itfa planında ödemesiz bir dönemin olması üzerinde de konuşuluyor.
• Şirketin faaliyet dışı gelirleri protokole balon ödeme olarak eklenecek ve erken itfa koşulları düzenlenecek.
• Volt Enerji Halkbank ve iştiraklerinin elektrik ihtiyacını 2’li anlaşmalara bağlı olarak temin etmeye başlayacak ve yapılacak hesaplamalara bağlı olarak elektrik satış bedellerinin bir kısmı kredi bakiyesine mahsup edilecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 0,00
En Yüksek: 0,00
En Düşük: 0,00
Değişim 0,00 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,00
İşlem Hacmi 0
Toplam Adet: 0
Ağırlıklı Ort.: 0,00
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • arsado10 Ekim 2013 11:45

    nasrettin hoca misali soymaya devam

  • memsa maduru07 Ekim 2013 22:02

    ya bu adam tilki ya gene dalavere işine hazırlanıyor heralde 3.5 yıldır mahvettin birde bizlerden tekrar alıp halk banka borcunu öde biz senin süt sağdığın ........ miyiz

  • vedat07 Ekim 2013 19:31

    SPK VE İLGİLİ KAMU OTORİTESİNE BU BİR SUÇ DUYUSUDUR (MENSA’da 2007 yılından bu tarafa süreklilik arz eden “Örtülü Kazanç Aktarımı ve Manipülasyon”yapılmaktadır). Faik ULUTAŞ, ın, 26.4.2010 günlü, BORSA GÜNDEM dergisine; ”... Ben size açıklayayım. Halk Bankası ile bu şirket 1999 yılından beri kredi ilişkisi içerisinde. 2007 yılında İş Bankası kredileriyle yaşadığımız bir mağduriyet bizzat Başbakan’ın girişimleriyle ortadan kaldırıldı. Halk Bankası’nın kredi pozisyonu ile şirket büyüdü. Bizim onlarla yaptığımız protokoller vs. özel durum açıklamaları kapsamında sabittir. Bunun dışında SPK ve İMKB dilemeden istemeden burada hiçbir şey olmaz ... Ben özel durum açıklaması yapmadan önce genellikle SPK ve İMKB’den görüş almaya dikkat ediyorum. ...” beyanı bulunmaktadır Bizler ise, Sn. Başbakanımızın, iyi niyetle verdiği destek sonrasında, hiçbir şekilde Sermaye Piyasası Kanunun suç saydığı; Örtülü Kazanç Aktarımı ve Manipülasyon yapılmaya cesaret edilemeyeceği düşünülerek: 02.08.2007 tarihinde; İMKB’ dan, 2.62TL. den MENSA hisse senedi aldık; 03.08.07 günü, 3.14TL. tavanı görüp, 2.55TL. tabandan, 06.08.07 de, 2.40TL. tabandan, 07.08.2007 de 1.93 TL. tabandan kapatmıştır. Sadece üç gün içinde kayıp %73’ dür. Tabandan satmak istesen dahi alıcısı yoktur. Bu gün, 07.10.2013 tarihide ; İşlem Hacmi (Adet); 29,869,186’ dır. Çok uzun zamandır görmediği bir işlem hacmi; gün içi; 0.37TL. yi görüp, taban 0.30TL. den kapatmış olup, tabandan da alıcısı yoktur. Gün için fark; %20’ dir. Sn. BORSA GÜNDEM Yetkilileri; konunun; Sn. Başbakanımıza ve Cumhuriyet Savcılığına, ayrıca, KY soyulmasını görmezlikten gelen SPK’ nun Devlet Denetleme Kurulunca denetlenmesi hususunda Cumhurbaşkanına iletilmesini, ivedilikle, teyiden rica ederim. 07.08.13. Vedat CENGER

  • memsazede07 Ekim 2013 11:29

    Soraydınız ya SPK sizin hakkınızda geçen hafta suç duyurusunda bulundu hala ne yüzle beyanatta bulunabiliyorsunuz elinizde kalan %3 hisseyi mi pazarlamak istiyorsunuz. Ama bunu yapamıyordunuz değil mi SPK işlem yasağı koymuştu.Demek ki Mehmet ulutaşın %0,14 hissesini mi satacaktınız. Zira ne zaman açıklama yapsanız hisse oranınız düşmüşde ....

  • ali tartar07 Ekim 2013 11:12

    mems 2 çıkaracak vatandaşa 3-4-5 tl den satacak hisse elinden çıkınca 20 krş düşecek,tekrar mems 3 çıkacak böyle böyle vatandaşın sırtından ödeyecek sonrada büyük iş adamı olacak sonra hacca gidecek okullar camiler yaptıracak günahlarını af ettirecek sonradacennete gidecek anladınızmı