E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMega hisseler piyasa rallisinde kontrolü ele geçiriyor---

Mega hisseler piyasa rallisinde kontrolü ele geçiriyor

Mega hisseler piyasa rallisinde kontrolü ele geçiriyor
12 Nisan 2021 - 10:29 borsagundem.com

Küçük hisselere fayda sağlayan reflasyon ticareti ortadan kalktı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kasım ayında gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinden bu yana piyasalarda devasa hükümet harcamaları ve korona virüs aşılarının yükselişi getireceği düşünülüyordu. Bu nedenle yatırımcılar yüksek riskli yatırımlara yöneldi. Küçük, ucuz ve ekonominin gidişatına karşı hassas hisseler için fayda sağlayan bu durum, tahvillere, tahvil benzeri büyük hisselere ve faiz oranlarındaki yükselişe olumsuz tepki veren hisselere yaramadı.

Yine de geçtiğimiz ay boyunca, bu durumun tam tersi yaşandı. Harcamaların yüksek olduğu bir ekonomide, en riskli varlıkların fayda göreceği düşüncesinin hakim olduğu “reflasyon ticareti” 8 Mart’tan itibaren neredeyse tam tersine döndü. Mega hisseler, büyük hisseleri geride bırakırken, küçük hisseler kenarda kaldı. Değerinin altında işlem gören “değer” hisseleri ise bir kez daha yüksek fiyatlı büyüme hisselerinden düşük performans gösterdi.

Facebook, Apple, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji isimleri, başkanlık seçiminin ardından gerisinden geldiği S&P 500’ü ardında bıraktı. Tahvil getirileri ise neredeyse hiç değişiklik göstermedi. Aynı zamanda sıkıcı savunmacı sektörlerden olan emlak gibi alanlar, iyi performans gösterdi. Wall Street’in haberine göre, piyasalarda görülen bu durumun nedeni olarak gösterilen üç unsur bulunuyor:

1. Yabancı yatırımcının etkisi

Bu açıklama gelecek için en fazla umut barındıran açıklamalardan. Japonya ve Avrupa yatırımcıları tarihin en düşük tahvil verimleriyle karşılaştığında rota değiştirerek geçtiğimiz ay yerel olarak kazanabileceklerinden daha fazla getiri sağlamak amacıyla ABD Hazine tahvillerine yöneldi. ABD tahvillerine akan para, bu alanda gidişatı değiştirdi. Para birimi koruması, yeni paranın doları çok fazla yukarı yönlü baskılamadığı anlamına geldi.

Bu durum ise aksi gerçekleştiği takdirde, ABD dışında faaliyet gösteren şirketlere zarar verebilirdi. Yüksek getiriler karşısında tehdit altında kalan hisseler rahatladı. Franklin Templeton’dan David Zahn, Avrupa’da yer alan müşterilerinin ABD tahvillerinin sağladığı getiriye odaklandığını söyledi. Yüksek getiri tehdidinin geride kalması emlak gibi tahvile yanıt veren sektörler için iyi haber oldu.

Yüksek getiriler aynı zamanda büyük teknoloji hisseleri ve kazanç potansiyeli oldukça uzak bir gelecekte bulunan Tesla gibi şirketler için de bir engel yaratıyordu. borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, ABD başkanlık seçimlerinden bu yana kazançta olan sektörler, özellikle de bankalar, petrol üreticileri, sanayi ve hammadde sektörlerinin tamamı geride kaldı. Ancak yalnızca enerji hisseleri, düşen petrol fiyatlarıyla birlikte düşüşe geçti.

2. Reflasyon haberleri fiyatlanmıştı

Yatırımcılar ekonominin yükselişe geçeceğini düşünüyordu. Bu nedenle ekonomide yükseliş görüldüğünde, bu durum yatırımcıları etkilemedi. Mart ayının ekonomi verileri oldukça güçlü geldi ancak yine de önceki bazı verilerin gerisinde seyretti. Bu nedenle de tahvil getirilerinin üzerindeki yukarı yönlü baskının bir kısmını ortadan kaldırdı.

Ekonomik hikaye ise emtia fiyatları tarafından destekleniyor: Petrol fiyatları bir ay önce zirve yaptı ve ekonominin gidişatına karşı hassas olan endüstriyel metaller şubat ayının sonunda ulaştığı yükselişlerden geriledi.

3. Reflasyona yönelik riskler yükseliyor

Avrupa’nın büyük bir bölümü, korona virüs vakalarında üçüncü dalgayla mücadele ediyor. Bununla birlikte ABD’de de virüsün neden olduğu güçlüklerle ilgili uyarılar giderek artıyor. ABD ve Çin arasındaki gerilim yükselirken, Çin’in Tayvan yakınındaki askeri aktiviteleriyle ilgili endişeler de artıyor. M&G Investments’tan Eric Lonergan, 2021’nin ilk dönemlerinde tahvil verimlerinde görülen dev yükselişin ardından, güveni tehdit edecek her türlü beklenmedik olaya karşı koruma olarak 30 yıllık Hazine tahvili satın aldığını söyledi.

Lonergan, “bir şeyler ters giderse, ABD tahvillerinin 100 baz puanlık bir ralli görme ihtimali oldukça yüksek” dedi. Benzer bir şekilde Loomis, Sayles & Co.’nun Başkan Yardımcısı Dann Fuss da genelde olduğundan daha az risk aldığını ifade etti. Fuss satışı kolay olan varlıklara yöneliyor. Bunun nedeni ise jeopolitik unsurlar ve borçlanmanın giderek yükselmesi. Fuss, “piyasalar yüksek ve sistemde kaldıraç var” dedi.

Yükselen risk tek başına hisse piyasalarında olanları açıklamıyor. Zira değer ve küçük sermayeliler gibi en yüksek riskli hisseler, piyasaların geri kalanından düşük performans göstermiş olsa da yükselişe devam etti. Önümüzdeki aylarda enflasyon riskinin bir şoka neden olma ihtimali bulunuyor. Bunun sonucunda ise yatırımcılar yükselen verimler, döngüsel büyüme ve değer hisselerine dönüş yapabilir.

Borsa İstanbul'da yeni hafta yatay başladı

 

Tahvil faizlerinin seyri yakından izleniyor

 

Petrol fiyatında son durum ne?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)