E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD borsaları ve Asya için tehlike çanları çalıyor---

ABD borsaları ve Asya için tehlike çanları çalıyor

ABD borsaları ve Asya için tehlike çanları çalıyor
02 Mayıs 2024 - 14:19 borsagundem.com

ABD ekonomisine yönelik zayıf göstergeler Wall Street borsalarında ciddi bir geri çekilmenin yaklaştığı sinyallerini veriyor. Üstelik mevcut ekonomik tablo Asya para birimlerini de krize sokabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları nisan ayındaki zayıf borsa performansının ardından mayıs ayında mevsimsel göstergelere dayanarak satış seçeneğini değerlendiriyor. MarketWatch’un haberine göre TS Lombard’ın Makro Araştırmalar Başkanı Freya Beamish S&P 500 Endeksi’nde bir geri çekilme veya Asya döviz piyasalarında muhtemel bir çöküş uyarısında bulundu.

Beamish müşterilerine gönderdiği notta büyük ekonomiler arasında artan farklılıklara dikkat çekerek “Finansal piyasalarda bir şeyler mutlaka çökmeli” ifadelerini kullanıyor.

Baş ekonomiste göre ABD Merkez Bankası (FED) yükselen enflasyona karşı mücadele ederken Çin, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) ise para birimlerinin değer kaybının tetiklenmesini engellemeye çalışıyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise faiz oranlarını kontrol altında tutarak ekonomisini yeniden başlatmaya uğraşıyor. Japon Yeni’nin karşı karşıya kaldığı kriz de henüz bitmemiş gibi gözüküyor.

Beamish, “Bu para birimlerindeki değer kaybı baskısı ABD’nin para politikası hamleleri ideal noktaya geri dönene kadar devam edecek. Enflasyonun %4 değil %3 olması gerekiyor. Ancak büyümenin de küresel ekonomik toparlanma anlatısını destekleyecek kadar dirençli kalması gerekiyor” dedi.

ABD’nin istihdam rakamları ise Beamish’e göre ciddi bir endişe yaratıyor. Zira ABD Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu'ndan alınan veriler, daha küçük şirketlerin işe alım planlarında keskin bir bozulma olduğunu gösteren sinyaller veriyor. Diğer göstergelerde de durum pek parlak değil. ABD’nin 12 aylık istihdam kaybı beklentileri son birkaç ay içerisinde yükseliş gösteriyor. Satın alma yöneticileri endeksindeki (PMI) bileşik istihdam göstergelerinin de geçen ay keskin bir şekilde düştüğü görülüyor.

Somut veriler cuma günü açıklanacak istihdam verileriyle ilgili ipuçları vermese de Beamish’e göre bağımsız anketler ABD ekonomisinin tarihsel verilere göre bir gerileme dönemine girmekte olduğunun sinyallerini veriyor.

Beamish, "Bu aşamada, öncü göstergeler piyasaları ürkütebilecek birkaç aylık zayıflığa işaret ediyor. Ancak aynı zamanda ekonominin hızla toparlanmasıyla birlikte FED’in faiz indirimine gitmesine yol açacak. Bununla birlikte, Asya para birimlerinin önümüzdeki birkaç ay içinde düzlüğe çıkması için ABD verilerine ihtiyacı var. Ancak FED yöneticileri para politikalarını değiştirmek konusunda üzerlerindeki baskı oluşturulmasından kaçınmaya çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Baş ekonomist, “BOJ, ABD enflasyonunun düşmesi ve ABD istihdamının çok zayıf olmasa da zayıf gelmesi konusunda FED’in haklı olduğunu umut etse iyi olur” açıklamasında bulundu. Zira Beamish’e göre eğer FED yönetimi yanılırsa BOJ yöneticileri faiz artışlarını çok yavaş gerçekleştiriyor olabilir.

Ancak Beamish aynı zamanda GYSİH’nın %260’ı üzerinde borcu olan bir ülkede faiz oranları yükseltilirse ekonomide ne olacağını kimsenin bilmediğini de vurguladı.

Çin’de de PBOC dolara ayak uydurmaya ve faiz oranlarını gerekenden daha yüksek tutmaya çalışıyor. Beamish’e göre ABD enflasyonu ve talebindeki yukarı yönlü sürprizlerin devam etmesi Çin’in dolara ayak uydurmaması anlamına gelecek. Baş ekonomist PBOC ve BOJ gibi büyük merkez bankalarının farklı nedenlerden de olsa ABD enflasyonu ve ekonomi faaliyetlerinde ideal sonuçların gelmesini umduğunu belirtiyor.

İşte Japonya'nın yene müdahalesinin maliyeti

 

Fed’in güvercin duruşu piyasaları yanılttı

 

FED kararlarına uzman yorumu: Stagflasyon hayaleti geri döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AZİMET GERÇEKKALE02 Mayıs 2024 15:50

    BİZİM BORSAYA BİR ŞEY OLMAZ BAŞIMIZDA BİR DÜNYA LİDERİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN VAR İKEN.....SONRA DÖVİZ BAZINDA HİSSE SENETLERİMİZ KELEPİR DURUMDA.