E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMart kapıdan baktırır mı?---

Mart kapıdan baktırır mı?

Mart kapıdan baktırır mı?
01 Mart 2024 - 09:06 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Wall Street’te geceyi S&P 500 ve Nasdaq rekor yüksek seviyelerde kapattı. FED’in enflasyon için tercih ettiği gösterge olan ABD kişisel tüketici harcamaları (PCE) fiyat endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %0,3 arttı. Çekirdek PCE fiyat endeksi beklendiği gibi %0,4 arttı.  Fed üyeleri de, politika yapıcıların enflasyondaki genel ilerlemeye odaklanmak için Ocak ayında fiyat baskılarının toparlandığını gösteren son verileri inceleyeceklerini yineledi. Bu da Haziran ayında faiz indirimi ihtimalini canlı tuttu. Piyasalar, Fed’in bu yıl için toplam 82 baz puanlık faiz indirimi fiyatlandırılarak Haziran ayında faiz indirimine başlayacağı ihtimalini hala %76 olarak görüyor.

Avrupa’da, Almanya, Fransa ve İspanya’daki enflasyon verileri dün çoğunlukla beklentiler doğrultusunda geriledi; bu da bugün açıklanacak olan euro bölgesi enflasyon verileri için iyiye yorumlandı.  Bu, euronun  %0,3 değer kaybederek 1,0809 dolar seviyesinde seyretmesine neden oldu.

Tahviller, ABD PCE verilerinin beklenenden daha kötü olmadığının tesellisiyle düşsem mi düşmesem mi arasında kalmış gibiydi. Sonuç olarak; 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, %4,2639 seviyesinde, Faiz oranı beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine getirisi ise %4,6373 seviyesinde yatay kaldı.

Asya piyasaları yine çift yönlü, Japonya’da Nikkei endeksi, ABD’deki enflasyon verilerinin beklentilerle uyumlu olması nedeniyle Wall Street’teki toparlanmanın etkisiyle bu sabah yeni bir rekor seviyeye ulaşırken, Asya’nın diğer yerlerindeki piyasalar Çin’in ekonomisine ve ne yapacağına dair belirsizliğin devam etmesi nedeniyle baskı altında.

Nikkei endeksi %1,8 artışla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak, en son 1989’da görülen seviyeleri aştığı önceki ay %7,9’luk yükselişi daha da genişletti. Avustralya’nın emtia ağırlıklı AXJO endeksi de aynı zamanda rekor bir seviyeye ulaştı.

Ama son dönemeçte baktığımızda MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi, Hong Kong Hang Seng endeksindeki  %0,2’lik düşüşün etkisiyle %0,1 düştü ve Asya endeksi haftalık %1 kayıpla işlem görüyor.

Bu sabah yayınlanan veriler, Çin’in fabrika faaliyetinin Şubat ayında art arda beşinci kez daraldığını gösterirken, hizmetler sektöründeki genişlemenin hız kazandığını ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi için dengesiz bir toparlanmanın devam ettiğini gösterdi. Olumlu taraftan bakmak isteyen piyasalar ise Çin Yeni Yılı tatili ekonomik momentumun net bir resmini elde etmeyi zorlaştırdığı için PMI Şubat ayında daha az güvenilir diyerek,  Ekonomiye dair net bir görüş elde etmek için Ocak-Şubat aylarında perakende satışlar ve sanayi üretimine ilişkin daha fazla makro veriyi beklememiz gerekiyor beklentisine girince hem CSI300 hem de Şangay Bileşik endeksi SSEC, Mart ayının ilk gününde çoğunlukla yatay da kaldı.

Endeksten hızlı yükselenler (01/03/2024)

 

Günün önemli şirket haberleri 01/03/2024

 

Altın kayıp vermeden yola devam etmeye çalışıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)